• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Centralno i ostalo grijanje

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
6,618
Nabacivanje brojki i postotaka bi trebalo objasniti. Barem čime je "taj spremnik" izoliran, koja je debljina izolacije.
Evo primjer, moj je spremnik izoliran s 24 cm debelim omotačem od kamene vune, a ispod svake od 3 nogice su pločice od pertinaks izolacije, debljine 1 cm. Koliki su tu po njihovim kriterijima gubici u roku 24 sata, baš me zanima?

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
6,618
@Axial ne kužim te, koji nepovratni, klapnasti komentiraš ?

Gubitaka nema ako nema cirkulacije, zanemarivo su mali.

Axial

Dobro znana faca
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
414
@Axial ako te spremnik teoretski izdrži dva, tri dana, tebi nije dovoljno? Koliko bi te trebao držati bez kurenja, za koliko rebara radijatora?
Počeli smo zalaziti u domenu "nekakve alkemije" ili perpetuummobile?
Ozbiljno sam razmišljao o spremniku topline, pa sam pitao ljude koji imaju sustav. Po meni - ako ne trošim toplinu - spremnik bi morao držati duže od 2-3 dana. I jedan dan je sasvim ok u zimskom periodu (kada se ionako loži svaki dan) ali mene je više interesiralo za prelazni period kada svaki dan treba minimalno topline da bude ugodno u prostoru, pa bi tu koristilo da se iz spremnika grijem nekoliko dana (i samo jednom ložim u tih nekoliko dana). Po zimi sam ionako doma i ložim. Jedan čovijek je to dobro opisao: to je OK sistem kada se griješ na drva ali kada ne možeš ložiti cijeli dan (ideš na posao pa nema nikoga doma), nego samo (na primjer) ložiš navečer pa se onda preko spremnika griješ (automatikom) cijeli slijedeći dan (dođeš doma iz posla u toplu kuću). Nema smisla pohranjivati toplinu u spremnik pa se girjati nekoliko slijedećih dana jer su gubitci preveliki za takav način rada (a to je način rada koji mene interesira). Za mene spremnik nije optimalno riješenje, a cijeli sustav je priličan trošak, ako to radiš kako spada.

Axial

Dobro znana faca
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
414
Nabacivanje brojki i postotaka bi trebalo objasniti. Barem čime je "taj spremnik" izoliran, koja je debljina izolacije.
Evo primjer, moj je spremnik izoliran s 24 cm debelim omotačem od kamene vune, a ispod svake od 3 nogice su pločice od pertinaks izolacije, debljine 1 cm. Koliki su tu po njihovim kriterijima gubici u roku 24 sata, baš me zanima?
Ovo je istina, kao i to da se parazitski gubitci topline u principu mogu spriječiti samo ponekada treba proučavati gdje oni nastaju i kako ih minimalizirati.

Axial

Dobro znana faca
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
414
@Axial ne kužim te, koji nepovratni, klapnasti komentiraš ?

Gubitaka nema ako nema cirkulacije, zanemarivo su mali.
Komentiram klapnasti nepovratni koji je ugrađen horizontalno (ako je tako ugrađen). Sada sam bolje pogledao sliku i vidim da je - čini se - horizontalno ugrađen nepovratni ventil sa oprugom. Zanemari moje opservacije.

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
6,618
Ozbiljno sam razmišljao o spremniku topline, pa sam pitao ljude koji imaju sustav. Po meni - ako ne trošim toplinu - spremnik bi morao držati duže od 2-3 dana. ...... Za mene spremnik nije optimalno riješenje, a cijeli sustav je priličan trošak, ako to radiš kako spada.
Ipak si izbjegao dati informaciju s koliko bi rebara radijatora ti htio koristiti spremnik, od kolike zamišljene količine vode. Nije isto spremnik od 1000 lit prazniti s 100 rebara radijatora, ili s 200 rebara radijatora itd.

Spremnik topline zapravo nije ni predviđen kao "rezervoar toplinske energije" za uzgajanje naše višednevne lijenosti ne kurenja (moja slobodna iterpretacija, ne vrijeđam). Spremnik je sigurnosni element uz peć za centralno na drva, koji mora biti dimenzioniran "da zguta najmanje jedno cijelo ložište bez veze i nepotrebno natrpanih drva" dok se više ne treba grijati stan (moja slobodna iterpretacija).

Ja sam "jedan od nas" koji s namjernim preuvečanjem zapremine spremnika, pufera, težim k uzgajanju lijenosti, znači da dnevno što manje kurim, a imam što više komfora i topline, bez konstantne obaveze kurenja. ;) Sebi sam namjerno složio spremnik fi 800 mm, radi što kvalitetnijeg "raslojavanja vode, bez zamješavanja", pa je zbog visine podruma mogao biti samo oko 1300 lit. Jedan moj poznanik i prijatelj (iz Novog) je sebi složio više komfora, ugradnjom više spremnika i postignutom zapreminom od 3000 lit.

PS
Našao sam sad na kompu jednu od rijetkih slika na kojoj je vidljiv i moj el. bojler od 100 lit, sa spiralom za vodu na centralno, kojim smo se koristili oko 20 god. Vide se priključci na plaštu sa strane, na koje je bilo spojeno centralno, kao za radijator. Slika je napravljena u fazi rekonstrukcije, prije same demontaže tog bojlera. Vide se več uneseni u podrum - kotlovnicu, moj pufer od 1300 lit i ekspanziona posuda od 300 lit.

DSC03606.JPG

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
6,618
Evo, da se ja sad malo našalim na svoj račun.

Ovi su mene htjeli nadmašiti:

f1393bf7824be1dd0e8784c2f2b87e6a.jpg

:unsure: hm, nije vodi ni kod mene lako, mora se zgrijati dok prođe kroz sve moje zavoje ;):devilish:

47 Gornji dio instalacija spremnika.JPG
42.JPG

Najnoviji postovi

Na vrh