• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Centralno i ostalo grijanje

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
30,310
Piliš kak ti paše; 20, 25, 33, 50cm (4, 3, 2 ili 1 rez po cjepanici).
Najčešće se pili na 33 ili 25cm. Za veće peći za cg ide i na 1/2 metra.

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
7,144
razumijem tko kupi metrice pa ih pili na mjeru, ali iz svoje šume, za sebe radit metrice...svaka čast, ali dupli posal...da nemam kaj delat, možda bi i ja tako (nebi sigurno). Za mene metrica igra jedino ako ide u prodaju. Inače na furke odma u šumi, i mali električni kalač doma (jer sam len mahat sa sikirom, i hrbat mi dosta pati).

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
30,310
Problem se sa sušenjem ak imaš kratke komade. Zadnjih smo godina kupovali trupce, pilili na metar pa u klafter...i onda dvije godine sušenja. Ne znam kak bi drugačije sušil tak dugo?

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
31,411
Zakaj bi bil problem. Nekad, kad su se gule dale kupiti, mi smo sve popilili na furke, polupali u sitno i doma u kup složili. To se presušilo bolje i prije nego cepka.

sttipa

Iskusan lik
Tu od
6 Tra 2013
Poruka
2,327
razumijem tko kupi metrice pa ih pili na mjeru, ali iz svoje šume, za sebe radit metrice...svaka čast, ali dupli posal...da nemam kaj delat, možda bi i ja tako (nebi sigurno). Za mene metrica igra jedino ako ide u prodaju. Inače na furke odma u šumi, i mali električni kalač doma (jer sam len mahat sa sikirom, i hrbat mi dosta pati).
Kad trebas napraviti vise od 30 metara drva za zimu a nemas ni mjesta gdje bi to sve rasirio, radio bi ti meterice i mozda promjenio misljenje… ja sam samo jedne godine (ali ne sebi punici) srezao drva na 33 pa cjepao nadam se nikad vise tako… slomilo me nisam dosao sebi mjesec dana….

Zakaj bi bil problem. Nekad, kad su se gule dale kupiti, mi smo sve popilili na furke, polupali u sitno i doma u kup složili. To se presušilo bolje i prije nego cepka.
Mislim da nemoze niti bolje niti brze, ono u sredini je i nakon 3 mjeseca mokro

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
31,411
Neznam, meni se to pokazalo ok.
Okolo se složila "ograda" od iscjepanih komada. Naravno, na rijetko, a unutra se samo nabacalo pa je kroz kup fučkal propuh sa koje god strane da je povjetarac puhnul.

ZGseljak

Iskusan lik
Tu od
21 Srp 2018
Poruka
3,482
Mi smo isto višemetricu pilili na metar zbog manjka mjesta na dvorištu...ovak sam složil u kraj i 2,5 metra visoko

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
2,842
Ja.na 90 pilim visemetricu i onda kalam. Ne pilim na furke jer.mi lakse s cirkularom to rijesiti odmah pred drvarnicom...a imam cirkular s pilom 650 pa mogu i vece komade piliti...

Marko1986

Iskusan lik
Tu od
12 Ožu 2009
Poruka
1,056
Ja visemetricu pilim na cca 30-35 kalam i slazem u supu, sad cu u 2. Mj poceti polako piliti, kalati i slagati za zimu 26-27 trupce koji su mi dosli u 8. Mjesecu.

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
2,842
Ja kupim u 2mj trupce...i to mi onda za dvije zime...tak sam 2025.kupil pa imam za 25/26 i 26/27...tek u 2mj 2027 budem opet kupoval...jedino ove godine nisam stigel sve skalati na proljece...ali tak kalane slozim i nek se suse vani...

Ivan KC

Iskusan lik
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
3,443
Ja pilim u šumi na metar i doma dok se presuši u štrajsu, pilim na 33 cm.
Nikad, ali nikad nebi pilil na furke, jer em ih je teško tovariti u šumi, em ne volim ni držati ni raditi predugo s motorkom.
A na cirkular mogu bez brige po par dana piliti.

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
6,682
Ja višemetrice ne mogu kupiti.

Kupujem drva uvijek u proljeće, tzv metrice, ali mnoge u zadnje vrijeme imaju oko 93 cm, tak da "niti metar više nije kaj je negda bil". Na moju žalost, sve je to postalo "uzmi, ili ostavi". Nema veze, grijemo se i s takvim drvima.

Te tzv metrice pilim odmah uvijek u proljeće, s kružnom pilom, cirkularom, najčešće radim tri reza, jer tako ih ljepše i skladnije mogu umetati u peć za centralno, u dva reda.

S kalačem kalam samo možda četvrtinu od svih drva, a ostalo poslije piljenja slažem na sušenje u bivše metalne kukuružnjake (u tri reda po širini), kojima sam odstranio dio mreže radi manipulacije s drvima. Uvijek se tu, na taj način dobro posuše i odlično gore.

1000020805.jpg
1000020804.jpg

Posljednje uređivanje:

ZGseljak

Iskusan lik
Tu od
21 Srp 2018
Poruka
3,482
Ja višemetrice ne mogu kupiti.
Mi smo kupovali u šumi dok se dalo kupiti, zadnjih 15 godina se nemre na red dojti....čak bi rekel da se ne čeka red, nego da neki imaju primat

Marko1986

Iskusan lik
Tu od
12 Ožu 2009
Poruka
1,056
Ja kad god odem u sumariju V. Gorica nikad mi nitko nije rekel da nema drva. Sad kaj bude od drva, to bas nemres birati, ali nikad nije bilo da nema. Nikakvu vezu ni stelu nemam.

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
7,144
Pošto vozim drva iz svoje šume, a imam tzv opsesivno-kompulzivni poremećaj da iza mene u šumi mora ostat park, meni je bitno da drva svozim doma...i onda ih uredim (porežem i pokalam) i odmah složim u šupe...ove je sezone jedino milijarda smrdljivih martina u njima, tak da se 10% grijem na njih...

Najnoviji postovi

Na vrh