Najbolja preventiva za dermatitise (upale koze),laminitise,itd..ti je kupka modre galice. To napravis otopinu od 5-10% ovisno o situaciji i problemu u stadu. Modra galica se pokatala najbolja za rjesavanje dermatitisa,i to vrsis tretman 2dana 2x dnevno uzastopce.mjesec dana nista pa ponovis...to kad napravis 2x i 90% problema si rjesio.
E sad,modra galica je navodno zabranjena vec godinu ili dvije za takvu primjenu ali imas na trzistu sredstva na bazi bakra navodno da je dobar proizvod od IntraHoof-a tj.intrahoof bat - to ti je za desbarijeru odnosno kadu.
Dermatitis digitalis mozes rjesit i temperaturom al to ti malo komplicirano,tj izvedivo u stojnici ili izmuzistu gdje mozes fiksitat nogu.
Ja kada rjesavam individualno problem dermatitisa onda obradim toplinski,namazem gelom IntraHoof fit(najbolji mi se pokazao ali skupo ko sam vrag,u odnisu na druge),i ako treba zamotas i za 3 dana skidas zavoje..ako je potrebno kravu stavljas na antibiotik, dobri su mi se pokazali cefalosporinski i tardociklinski pripravci,to ti je malo skuplja varijanta,a moze i geomicin retard nesto jeftinije ali duza karenca jer moras ici 3x s njime.
Korekciju vrsim 2x godisnje a nade se kandidata kojih jos i u meduvremenu moram obradit.
Zadnja korekcija u 3.mj me stajala oko 80kn po kravi .