• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Poljoprivreda Članak o mojem OPG-u

Nisam znao u koju temu objaviti, pa ću ovdje.
Evo, Agroklub je napisao članak o mojem OPG-u, pa tko želi neka pročita.
------------------------------------------------------------------

Makarević: Cijena zemlje od 9.000 € po hektaru za nas male poljoprivrednike je nedostižna!​

Marko Makarević, stalan bi posao u firmi odmah prepustio nekom drugom, kada bi mogao povećati obradive površine kojima bi proširio proizvodnju češnjaka. Ali, to je, kaže, u županjskom kraju nemoguća misija

img-20210610-wa0021-880x495.jpg

Foto: Arhiva obitelji Makarević

Iako je po zanimanju strojarski tehničar, Marko Makarević, iz Gradišta kod Županje, dugu obiteljsku tradiciju bavljenja poljoprivredom nije želio prekinuti.
"Poljoprivredom se bavio još moj djed, sa svojom obitelji, onda je nastavio i moj otac, a sada i ja. Iako je poljoprivreda u našoj obitelji tradicija, ona nam danas više nije primarni posao. Razlog je to što nemamo dovoljno zemlje da bismo mogli živjeti isključivo od poljoprivrede kojom, stoga, samo popunjavamo kućni budžet“, kaže Marko čiji je OPG sada već punoljetan, jer obitelj ga je osnovala još 2003. godine.
Kada je od svog oca, prije četiri godine preuzeo OPG, naslijedio je, kaže, tek osnovnu mehanizaciju - traktor, plug, tanjurače...
Unazad tri godine gospodarstvo se moderniziralo – kupio je nešto mehanizacije, u koju je, kaže, investirao najviše zbog toga da bude neovisan – da ne mora plaćati usluge te dugo čekati da dođe na red.

Prošao je na mjeri 6.1.1.​

"Plaćao sam sjetvu i žetvu, a ponekad i pripremu zemljišta, ako su uvjeti bili teži. Po hektaru sam sjetvu plaćao oko 200 kn, a žetvu oko 600 kn. Dijelom vlastitim, a dijelom sredstvima iz EU fondova, osim kombajna, uspio sam nabaviti gotovo svu mehanizaciju potrebnu za rad - bolji plug, bolju tanjuraču, sjetvospremač, rasipač gnojiva, sijačicu za kukuruz i žitarice, izradio vadilicu za češnjak, obnovio traktor....“, kaže, ističući i da je korisnik mjere 6.1.1., Potpora mladim poljoprivrednicima, koja je još u provođenju.
opg-marko-makarevic-19.jpg
Nabavka mehanizacije je financirana iz Eu fonda
Sredstva u iznosu od 20 000 € uložio je u nabavu nove prskalice, traktorske freze, polovnog traktora. Od ulaganja preko te mjere ostalo mu je još podići plastenik i nasad oraha na jednom hektaru površine. Kaže kako mu je nabava mehanizacije uvelike olakšala rad, iako OPG trenutno proizvodi na samo 6 ha površine.
Na površini koju obrađuje zasijane su pretežno ratarske kulture, a u zadnjih nekoliko godina i nešto povrća, većinom češnjak. Sve poslove, za sada, obavljaju članovi obitelji, a zbog malih obradivih površina dodatno zapošljavanje, ne planira, no tijekom nekih poslova, posebno oko sadnje i čišćenja češnjaka, angažira sezonske radnice.
Ratarske proizvode većinom plasira kod lokalnih otkupljivača, a povrće prodaje na kućnom pragu, no, kada ima veće količine i njih, također, prodaje otkupljivačima.

Problem broj 1 je zemlja​

"Za moje gospodarstvo jedini i najveći problem trenutno je to što ne mogu doći do zemlje. Vrlo rado bih svoj stalni posao zamijenio poslom u poljoprivredi, ali, pored velikih poljoprivrednika, nama malima je sada jako teško doći do zemlje“, kaže.
Dodaje da u županjskom kraju, u kom živi, više nema neobrađene zemlje te je jedini način da se dođe do zakupa, kako kaže, 'otimanje' od drugih povećanjem cijene zakupa.
opg-marko-makarevic-25.jpg
Da ima više zemlje, povećao bi proizvodnju povrća
"To ne vodi nikamo, osim puno većim troškovima proizvodnje, uz postojeće velike cijene repromaterijala. Kupovina zemlje je nemoguća misija i zbog cijene od 8 do 9 tisuća eura po hektaru. Tko i ima zemlju za prodati, najprije ide kod velikih poljoprivrednika koji imaju spreman gotov novac, te nitko ne želi ponuditi čak niti zakup, a kamoli prodaju, nama malima koji istinski želimo proširiti proizvodnju i opstati“, kaže mladi poljoprivrednik.

Planira povećati površine pod povrćem​

Smatra da u zadnjih nekoliko godina ipak ima i pozitivnih promjena. Kao jednu od njih navodi i to što je isplata poticaja sada ustaljenija te smatra da to, što poljoprivrednik sada može računati na određena sredstva, olakšava planiranje ulaganja.
"Moj plan je, unatoč svemu, povećati obradivu površinu, a time povećati i proizvodnju povrća. Najviše me zanima češnjak, kojeg proizvodimo već oko osam godina. Kada bih uspio realizirati to planirano povećanje obradivih površina, bez mnogo razmišljanja, svoj bih posao u firmi prepustio nekom drugom te bih se bavio isključivo poljoprivredom, kao glavnim poslom“, poručuje Marko.
 
Posljednje uređivanje od moderatora:

Tommy

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2021
Poruka
3,513
Ovaj Dinkivinki se baš razljutio. Ti mali ugrožavaš njega velikog… 😬
 

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
27,619
Pa napisal je istinu da su fondovi digli cijenu zemlje.
 

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,543
dobro Marko, koliko ti radiš zemlje?

...ja nikad nisam nigdje radio, osim doma, ni moja žena, a ni moja sestra, a ukupno u agenciji imamo upisano 7 hektara (hektar i pol su livade s kojih nikakvog prihoda nemam, jer nemam životinja koje bi to pojele).
i sljedeće godine ću odjaviti od tih 7 hektara 2.5 koji nisu moji, neću više ni to delat...
znači, 3 hektara ću imati obradivih površina i to samo dok Hrvatske vode ne odluče raditi nasipe uz Kupu i Dobru, nakon toga ću pasti na jedva hektar i pol...
i to će biti optimalna količina zemlje za obradu za nas troje.
na toj površini planiram malko povećati površinu plastenika (sa 3000 na 5000 kvadrata), postaviti do 5000 kvadrata mreže protiv tuče (sad imam samo 1000) i na ostatku raditi klasično na otvorenom...
radi se čisto o povrću na tom hektaru i pol površine (sad još sijem nešto malo žitarica za sebe i nešto malo kukuruza za šogora) koje će biti više nego dovoljne za solidan život...
zato teško razumijem da ti uz posao i solidne površine koje si dosad prikazao, tražiš još zemlje jer od ovog kaj sad imaš ne možeš u profesionalce...
 

Marko355

Iskusan lik
Premium
Tu od
16 Lip 2008
Poruka
5,570
Piše u članku, 6 hektara radim.

Ne mogu ja preko noći napraviti 5000 kvadrata plastenika i posaditi povrće...
 

damirko

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2016
Poruka
1,424
Može se reći da su cijene i mehanizacije i zemlje digli fondovi jer je uvjet za dobivanje fondova kupnja tj imanje zemlje i mehanizacije. A opet i gazde tj prodavači su digli cijene i jednog i drugog jer fondove se mora potrošiti na zemlju i mehanizaciju. To je sve zakon ponude i potražnje.
 

Najnoviji postovi

Na vrh