Nisam stručnjak, nemam relevantne informacije o dokumentaciji, ali imam nekog sitnog iskustva.
Na koji način želiš prodavati robu?
Koji financijski prihod želiš postići?
Želiš li od toga živjeti ili će to biti dodatni prihod kućanstvu?
Ja sam imala sitnu proizvodnju rezanog cvijeća.
Lizijantuse i kale. Liatrise. Molučelu.
Par godina rezane krizanteme.
Lizijantuse je malo teže uzgojiti iz sjemena, moraš znati caku, a gotove sadnice su skupe.
Kada ih posadiš, čekaš da prastu i pinciraš ih na četiri lista, kako bi dobila četiri cvjetne grane. Biraš sezonske sorte - proljetne, ljetne, jesenske.
Ono što prvo moraš napraviti je obići više cvjećarni i pogledati asortiman koji imaju - vrste cvijeća i obavezno - boje cvijeća. Ne proizvodiš ono što ti voliš i što je tebi lijepo nego ono što se traži. I obavezno barem 50 % bijele boje.
Uklopiš se u to i proizvodiš ono što se traži, a što u svojoj vremenskoj zoni možeš proizvesti - sve što ne traži dodatno grijanje i trošak.
Nemoj se libiti pitati u cvjećarnicama što se najviše troši.
Trendovi se mijenjaju, ali postoje i konstante.
Za uzgoj rezanih krizantema dogovaraš se sa cvjećarnama prije nego ih režeš - ne radiš nekoliko tisuća bez da imaš sigurnog kupca.
Ups.
Sada mi je palo na pamet da možda želiš proizvoditi cvijeće za okućnice.
Prošeći na proljeće gradskim sajmovima i vidi čega najviše na štandovima sa cvijećem ima - tamo ćeš najbolje shvatiti što se najviše traži - maćuhice u velikim količinama su tu nezaobilazne, kao i pelargonije i surfinije....ali to moraš vidjeti sama u okruženju u kojem živiš, kao i daljnjoj okolici u kojoj ćeš prodavati svoju proizvodnju.