• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Da li se može na malom flexu okrenuti smjer

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
..okretanja rotora kako bi dobio "kontra " flex..
A da zadržim snagu ,okretaje i moment?

Jer kad naprimjer režem kao na slici mrzim kad mi iskre i prašina ide u zrak s tim i u lice,nos i ocale.

Prilozi

• 20230404_085615.jpg
    20230404_085615.jpg
    21.6 KB · Pregleda: 40
  • Like
Reactions: ZJ

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,490
A kak buš riješil odšarafljivanje matice na šajbi?
Drugi je problem aksijalni pritisak na lager kod kolektora (nije predviđen za to, jer aksijalnu silu prema reduktoru drži onaj veći lager u metalnom kućištu).
Zaokreni štitnik tak da iskre preusmjeri prema dolje.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,490
Pitanje je izvrsno (y) I sam sam se puno put susrel s istim problemom.
...ima li za kupiti brusilica koje se okreću na suprotnu stranu?

drazenhonda

Iskusan lik
Tu od
1 Stu 2010
Poruka
2,732
Kod nekih brusilica se može okrenuti reduktor za 180 stupnjeva i onda se dobije kontra smjer.
Planiram to probati napraviti, ali nikako da dođe na red.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
A kaj je s snagom ,momentorm i okeetajima rotora?
Osim jednog duhovitog odgovora niš pamernog, ali očekivano.

Veli moj kolega :škola je besplatna ali badava

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,954
Uzeh si vremena za dodatno nadmudruvanje. 🤗
1. Moguće je serijskom elektromotoru promijeniti smjer vrtnje rotora, zamjenom izvoda na špulama statora, ali
samo ako su četkice u "za oba smjera" neutralnom položaju u odnosu na lamele kolektora, bez kutnog pomaka.
2. Moguće je izraditi izlaznu osovinu i šajbice za prihvat ploče s kontra navojem. Tko voli neka izvoli, ja hvala, ne bi 🙃
3. Nije potrebno zaokretati reduktor u odnosu na stator, iako je često moguće, jer je zaista jednostavnije i lakše u rukama okrenuti brusilicu, enentualno preseliti rukohvat na glavi i zakrenuti štitnik, za tih par rezova.

Eto, moj stav, da ne bude da samo bubnem i ostanem živ...

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,490
Zj ,tko proizvodi aksijalnu silu na rotoru?
Spiralni zupčanici (ak je Makita, ne vidim sa slike).

Uzeh si vremena za dodatno nadmudruvanje. 🤗
1. Moguće je serijskom elektromotoru promijeniti smjer vrtnje rotora, zamjenom izvoda na špulama statora, ali
samo ako su četkice u "za oba smjera" neutralnom položaju u odnosu na lamele kolektora, bez kutnog pomaka.
Nisu. Motor brusilice predviđen je za jedan smjer.

Kod nekih brusilica se može okrenuti reduktor za 180 stupnjeva i onda se dobije kontra smjer.
Planiram to probati napraviti, ali nikako da dođe na red.
To ti je zato da ti ne smeta ručka za uključivanje. I dalje se vrti jednako.

A kaj je s snagom ,momentorm i okeetajima rotora?
Ako ostaviš četkice u položaju kak jesu, lošija je komutacija, moment je manji i brzina je manja. Sjeti se bušilice s promjenom smjera na šalteru naprema one s promjenom smjera zakretanjem četkica.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Da zj..imaš prav....zato na svim novijim strojevima zakreču četkice..ja sam uvjek mislio da je softverski usporeno kontra radi nekih propisa

ROADRUNNER

Iskusan lik
Tu od
17 Stu 2013
Poruka
1,133
Jednostavno okrenes brusilicu tako da je šajba desno a motor lijevo i vrti sw kontra i baca od tebe.
Nista jednostavnije

drazenhonda

Iskusan lik
Tu od
1 Stu 2010
Poruka
2,732
Jednostavno okrenes brusilicu tako da je šajba desno a motor lijevo i vrti sw kontra i baca od tebe.
Nista jednostavnije
Upravo tako, evo sad isprobano u praksi, na bošovoj brusilici, neznam dali može kod svih brusilica.Ja sam okrenuo reduktor na drugu stranu tako da mi prekidač ostane na istom mjestu i baca od mene.

Prilozi

• IMG_20230404_184433.jpg
    IMG_20230404_184433.jpg
    24.5 KB · Pregleda: 18
  • IMG_20230404_185155.jpg
    IMG_20230404_185155.jpg
    27.4 KB · Pregleda: 18
  • IMG_20230404_185423.jpg
    IMG_20230404_185423.jpg
    21.5 KB · Pregleda: 18

drazenhonda

Iskusan lik
Tu od
1 Stu 2010
Poruka
2,732
Ja sam prikazao način kako se zaštititi od iskri ako se reže na standardni način, kada je predmet učvrščen u stegi i kada se reže odozgor prema dolje, i kada je štitnik protiv iskri u standardnom položaju.
A zaštititi se može i na način kako je rekao kolega "plus" da se štitnik pomjeri u odgovarajuči položaj ili (i) da se brusilica postavi u odgovarajuči položaj.
Na svojoj brusilici mogu mjenjati položaj štitnika bez alata, ali nažalost nisam nikad to koristio.
U promjenu vrtnje smjera rotora se ne razumijem!

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Reko je zj kurcina..i ja mu vjerjjem..A da selim cetkice ..jok.

Mozda kad bi se mogao zamaknuti stator..ako kuciste dozvoli..

drazenhonda

Iskusan lik
Tu od
1 Stu 2010
Poruka
2,732
Danas sam probao rezati sa brusilicom okrenutom tako da iskrenje ide od mene. Moram priznati da nije baš sigurno, brusilica teži da ide prema rukovaocu. Velečasni pomozi....

Najnoviji postovi

Na vrh