• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Divlje svinje u kukuruzu

JamesDouglas

Novi član
Tu od
4 Svi 2025
Poruka
14
Imam oranicu na kojoj bi sadio raznnovrsne kulture pa bih cesto provodio s obitelji vrijeme na zemlji. Ali lijevo i desno od mene su posadili kukuruz. Kazu mi mjestani da u Rugvici kraj Zagreba ima divljih svinja. Kazu da se one setaju kroz kukuruz, a moja zemlja ce biti kao tunel izmedju dva kukuruzista. Znaci li to da prijeti opasnost ako boravimo tamo? Na polju ce biti i mala djeca. Trebam li staviti ogradu ili elektricnu zicu oko svoje parcele da ne zavrsim na jelovniku? Da li je istina da prasad seta izmedju stabljiki kukuruza i kako se obraniti od tih opasnih zvijeri?

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
4,675
Jel ti to ozbiljno?

Pa ne setaju divlji lavovi 🤣🤣🤣.

Više ljudi je umrlo od uboda komarca nego od napada divlje svinje.

Pusti svinje na miru. Jedino ako ćeš povrće saditi ili voćnjak onda ogradi od divljači..

Pjero

Iskusan lik
Tu od
22 Stu 2010
Poruka
2,645
Nije da samo šeta, već sruši kukuruz i pojede ga.
Najbolje je da sa mrežom ogradiš parcelu, pastir je nužno zlo.
Naravno da prijeti opasnost, pogotovo ako imaju mladunčad.
Napadaju aku tak budu nečim izazvani.

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
4,675
Barem 2.5m mreža i ukopati ju 40 cm u zemlju. Minimalno.

Ne znam ja kakve vi divlje svinje imate da se bojite.

Kod nas samo rade štete na ogradama i usjevima..

Pjero

Iskusan lik
Tu od
22 Stu 2010
Poruka
2,645
Da, bojimo se divljih svinja, i nije ti svejedno kad ti ona prolazi manje 10 metara od tebe.
Neke prolaze, i ponekad te gleda i neznaš dali će krenuti prema tebi.

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
4,675
Ja još nisam čuo da je u pol bijela dana kod nas nekome izletila divlja svinja. Ili šetala pored njega.

Očito neka druga sorta kod nas..

Pjero

Iskusan lik
Tu od
22 Stu 2010
Poruka
2,645
Uglavnom ja sam ih više puta vidio popodne, uglavnom po ljeti, kad imaju mladunčad, ne boje se ničega.

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
4,675
U životu nikada. I po noći kad ih vidim pobjegnu odmah.

Samo rupe po voćnjaku vidim.

JamesDouglas

Novi član
Tu od
4 Svi 2025
Poruka
14
Jel ti to ozbiljno?

Pa ne setaju divlji lavovi 🤣🤣🤣.

Više ljudi je umrlo od uboda komarca nego od napada divlje svinje.

Pusti svinje na miru. Jedino ako ćeš povrće saditi ili voćnjak onda ogradi od divljači..

Ok, ja samo prenosim što su mi ljudi rekli. Kažu da svinje nemaju običaj napadati ljude, ali kad imaju mladunčad da može biti problem. Naime ovako su mi rekli: Pošto je uska zemlja sa kukuruzom s obje strane, može se desiti da mali praščići pretrče na drugu stranu dok smo mi u polju, a odrasle svinje stoje u suprotnom kukuruzištu. Tada se ljudi odjednom nađu u sredini između velikih prasaca i praščića i kaću da tada zna doći do napada. Tako nekako su mi ljudi objasnili.

Ako sam te dobro shvatio, svinje vole pojesti povrće pa moram staviti ogradu da ne bi ispalo da sadim za njih. Samo je pitanje da li staviti pletenu ogradu 1.5 metar visine sa stupovima ili električnu od 2-3 džula snage da ih dobro drmne.

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
4,675
Električni pastir je briga
Pletivo je skuplje. Ali manja briga.

Ako se namjere. Pokidat će i jedno i drugo.

Ako misliš na toj zemlji nešto ozbiljnije. Tj. Duže tamo boraviti.

Ja bi ti preporučio pletivo. S tim da ga ukopas u zemlju barem 10cm. I red bodljikave žice uz zemlju. Jer svinja prvo ide njuškom uz zemlju.

JamesDouglas

Novi član
Tu od
4 Svi 2025
Poruka
14
Električni pastir je briga
Pletivo je skuplje. Ali manja briga.

Ako se namjere. Pokidat će i jedno i drugo.

Svimje ce pokidati??!! Nisam znao da su to tako opasne bestije. Kako je moguce da razvale elekteicnu zicu? Sto ako stavim neki kvalitetan njemacki uredjaj od 2-3 dzula snage i 3-4 reda zice, da li bi to bilo dovoljno?

Pjero

Iskusan lik
Tu od
22 Stu 2010
Poruka
2,645
Ako su divlje svinje u naletu, su ko vlak, pastir ne zaustavlja.
Divlja svinja nije ko domaća svinja.
Postavi pletivo sa svaka 3 metra stup, mreža ukopana u zemlji, neće biti problema.

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
4,675
Upravo tako. Zamisli tonu živih mišića kako trči 😆

Boli njih briga za tvojih 2-3 pa i 23 dzula pastira 🤣.

Bilo je ovdje slika kako su meni svinje 60 metara ograde u komadu polomili. Farmer pletivo na betonskim stupovima.. Cijelu jednu stranu povalili i povukli sa sobom...

JamesDouglas

Novi član
Tu od
4 Svi 2025
Poruka
14
Ako su divlje svinje u naletu, su ko vlak, pastir ne zaustavlja.
Divlja svinja nije ko domaća svinja.
Mislis na situaciju kad krdo svinja trci velikom brzinom pa sruse elekteicnu ogradu. To bi bio rock n roll, ti kopas unutar elektricne zice, svinje zbog inercije ulete unutra, a ne mogu izaci jer ih opece svaki put kad pridju ogradi i onda trce unutar ograde dok si ti unutra.

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
4,675
Ajde okani se više ideje da će ti u pol bijela dana samo tako doći.

Ja ti garantiram. Ruku u vatru. Da nećeš ni jednu vidjeti.

Evo ručno sam bacao kan na 4ha voćnjaka. Nisam vidio ni jednu. Ne stoje divlje svinje u kukuruzu i čekaju da prema tebi potrce.

I ako ih vidiš. To je slučajno. One će prije pobjeći od ljudi i zvukova nego im prici.

JamesDouglas

Novi član
Tu od
4 Svi 2025
Poruka
14
Ajde okani se više ideje da će ti u pol bijela dana samo tako doći.

Ja ti garantiram. Ruku u vatru. Da nećeš ni jednu vidjeti.

Evo ručno sam bacao kan na 4ha voćnjaka. Nisam vidio ni jednu. Ne stoje divlje svinje u kukuruzu i čekaju da prema tebi potrce.

I ako ih vidiš. To je slučajno. One će prije pobjeći od ljudi i zvukova nego im prici.

Ja samo kazem sto su mi rekli mjestani. Neki forumasi ovdje kazu da su im svinje potrgale ogradu, a neki ih nisu ni vidjeli. Valjda ovisi na kojem si podrucju. Ali zato sam svojim ocima vidio zeceve, fazane, srndace i ostale zivotinje na tom podrucju. Morat cu ocito dobro razmisliti kako zastititi usjeve.

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
4,418
Još ako bude puštal cajke onda bi moglo biti veselo. Radio da, ali onda treba puštati muziku iz ratnih filmova, marševe i budnice.

Na vrh