• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Divlje svinje u kukuruzu

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
4,681
Ja sam lijepo rekao. Nema teorije da ti divlja svinja priđe.
Evo da sam danas 5 sati u šumi proveo, bogu iza nogu. Između loncarskog visa i bekteza.

Vidio sam samo 2 jelena loparara i to na par sto metara udaljenosti. I čim su me čuli su pobjegli glavom bez obzira.

JamesDouglas

Novi član
Tu od
4 Svi 2025
Poruka
25
Netko ko se bavi iz hobija(uz posao) ratarstvom sije 20-25hektara kukuruza,to ti je cca 20000-25000 eura uloga u repromaterijalu mehanizacija je druga stavka i onda ti pišeš kak @mladenko provocira i podcjenjuje..
Divlje svinje su u stanju u jednoj noći riješiti te 5 hektara.
I onda ti pišeš kak te @mladenko i svi ostali uključeni u ovu temu provociraju i podcjenjuju.
I da dok ima kukuruza divlju svinju ne zanima tvoje organsko povrće,eventualno ono ispod njega,pametnije bi ti bilo da se zapitaš kaj buš sa srnama i zečevima.
I kad bi divlja svinja tako lako dolazila i prolazila ljudima nitko sretniji od lovaca.

Ok, cijenim argumentirani odgovor iako se ne slažem u potpunosti sa svim iznesenim, ali barem ne vrijeđaš kao Mladen.

Naime, nisam nikad rekao da provociraju svi uključeni u temu, nego da to radi Mladen. Sasvim nebitno koliko on ima veliko polje i koliko je velik njegov traktor, to ga ne čini za stručnjaka. BTW, gledajući cijene organskog povrća u odnosu na konvencionalni kukurz, tada je 1300 m2 eko vrta ekvivalentno kao nekoliko hektara kukurza. No to je sad manje bitno.

Čak nije najvažnije tko je stručnjak, nego da čovjek obrazloži svoje stavove. Tvoj odgovor iako oštar ipak sadrži argumente, a Mladen ima odgovore koji sadrže stavove bez argumenata. To je ono kao kad netko napiše: "Ti si glup! A jel znaš zašto? Zato jer sam ja tako rekao.".

No da se vratimo na pasad. Kažeš znači da ako ima kukuruza, da prasci neće dirati povrće jer im je kukuruz puno ukusnija hrana i da se treba pozabaviti srnama i zečevima. Imaš li ideju kako najbolje riješiti srne i zečeve, da li sa mirisnim repelentima, zvučnim i ultrazvučnim uređajima, električnom žicom ili nešto četrvrto?

Axial

Novi član
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
21
Potpuno je svejedno koja je vrijednost proizvodnje na nekoj paerceli, ovdje se radi o oštećivanju privatne imovnie (od divljači) i to treba netko nadoknaditi u realnim okvirima. To što je neka proizvodnja vrijednija (po jedinici površine) zapravo i ne znači puno jer nekom rataru koji se bavi kukuruzom kada svinje naprave oko 10% štete na prinosu onda su na nuli (kako kod koga ali otprilike) i sva veća šteta ideš zapravo u minus, jer se u tom poslu jako malo zarađuje. A štetu od 3-5% na usjevu rijetki će prijavljivati a kamoli tražiti odštetu, mnogi neće niti primjetiti da se radi o tolikoj šteti a to je zapravo 30-50% zarade.
Uglavnom ako imaš veliku vrijednost ptoizvodnje moj savjet bi bio da se ogradiš poštenom fizičkom ogradom i to ne samo radi divljači, nego i radi dvonožnih štetnika kojih itekako ima jer kada se ekipa nameči i shvate da tamo ima nešto za odnijeti - teško ćeš to obraniti. Imao sam tu neku godinu u blizini neke povrtlare kojima su krali iz polja godinama, pa kada je prešlo svaku mjeru onda su zvali policiju i ovi pohvatali ekipu, ali mislim da će to biti kratkog vjeka. Pazi ekipa šalje maloljetnike u akciju - koje uopće ne smiješ zadržati kad ih zatekneš u svojim usjevima jer, eto, postoje neki zakoni i ljudska prava.

JamesDouglas

Novi član
Tu od
4 Svi 2025
Poruka
25
Pa da znas da sam i o tome razmisljao, kako zastiti polje od ljudi. Mislim da je to najteze od svega jer ljudi su najvece bestije. Protiv ljudi pomaze jedino ako dezuras tamo sa puskom.

Axial

Novi član
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
21
Nemoj na pušku ni pomišljati jer ćeš završiti u buksi ili će te netko dobrano nalupati. Ne isplati se, ne živiš u americi ( a i tamo to ovisi u kojoj saveznoj državi živiš i koga si napucao). .

Posljednje uređivanje od moderatora:

mladenko

Iskusan lik
Tu od
27 Sij 2011
Poruka
1,379
Lijepo sam te uputio na plodove zemlje, tamo imaš xy priloga, o divljim svinjama... a ako ti smatraš da je glupo i da vrijeđa čovjeka, svaka cast.
A za tvoju informaciju imao sam više štete od divljih svinja nego većina ovdje. Barem na 5 ha ne mogu imati ni prirodne livade. Tak da donosiš neke zaključke, jer si odmah uvrijedio...

Najnoviji postovi

Na vrh