• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, chatu, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Dovođenje zemlje u "normalu"

swizach

Član
Tu od
12 Srp 2007
Poruka
558
naime zanima me sto posijati ili posaditi na zemlju koja je bila stari šljivik i šikara,,,imaju neke slikice gdje sam oro,,,zemlja je posna,,mrtva,nabijena,,,dakle sto bi bilo najbolje posijati da se malo oporavi,,,kultivira,i razbije.,,
nije veliki komad nekih 7000m2..
 

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,282
swizach kaže:
naime zanima me sto posijati ili posaditi na zemlju koja je bila stari šljivik i šikara,,,imaju neke slikice gdje sam oro,,,zemlja je posna,,mrtva,nabijena,,,dakle sto bi bilo najbolje posijati da se malo oporavi,,,kultivira,i razbije.,,
nije veliki komad nekih 7000m2..
ZOB i samo zob, inaće je zob indikator tla u kojem je ono stanju :D , nije zahtjevna, a na lošim tlima daje dobar urod, ako zob uz manja ulaganja bude super znaći da je tlo u dobrom stanju :D

može i sirak al to ti je skuplja verzija
 

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,282
swizach kaže:
jel da to onda zaorem ko zelenu gnojidbu?
ne , treba dati zrno, i po tome se vidi kakva je zemlja, a korjenov sustav proraste tlo i bude ljepo mrvičasta struktura tla :D
slamu pobaliraš, zrno prodaš, i imaš uvid u kvalitetu zemlje :D
 

swizach

Član
Tu od
12 Srp 2007
Poruka
558
a sada jos nesto,,kada se to sije,,, i jel treba kakvo gnojivo bacati i koliko čega?
 

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,282
swizach kaže:
a sada jos nesto,,kada se to sije,,, i jel treba kakvo gnojivo bacati i koliko čega?
e to što se zove zob :mrgreen: se sije na proljeće u veljaći ili ožujku, čim možeš na zemlju, s kombajnira se u srpnju.

gnojidba bi trebala za takve prilike bit ovakva, u sjetvi na ha 15ica 200kg, i jedna prihrana u fazi kad je visine oko 20cm kan 200kg , nije puno gnojiva na ha ali češ vidjet kakva će zob biti, tj ako je tlo u redu i zob bi treala bit jako dobra :D
 

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,282
swizach kaže:
fala,,,,imas pivu i ćevape
ma ništa mi ne duguješ i drugi put , uvjek na usluzi, uvjek spreman pomoći :D
 

Marko355

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2008
Poruka
4,444
bogec kaže:
swizach kaže:
fala,,,,imas pivu i ćevape
ma ništa mi ne duguješ i drugi put , uvjek na usluzi, uvjek spreman pomoći :D
tako i treba
 

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,282
crna zob ili kako ju nazivaju ozima, nije ustvari ozima već fakultativna, to znači može se sijati u jesen ili u proljeće, u jesen sijana daje veće prinose , a u proljeće sijana veču kvalitetu, e sad ima ona svoja ograničenja, a to je niska temperatura, pogotovo temperature niže od -10 i golomrazica u pravilu uništavaju crnu zob, i malo je po uzgoju zahtjevnija od jare zobi.
stoga za ispitivanje stanja tla je preporučljivija jara zob pa makar i merkantilna posijana, jer uz mala ulaganja bi trebala biti super ako je tlo u dobrom stanju, jer sama po sebi zob uspjeva uz najmanja ulaganja
 
S

seljaček

Guest
Imam odlična iskustva sa crnom zobi sijem ju do 15. 10. i kada se dobro ukorijeni uspije preživjeti zimu u prolječe obavezno 2 prihrane 1. u veljači 2. u travnju i obavezno prskanje protiv korova i protiv leme sa 1 ha ove godine dala je cca 5500 kg . super je bolja od žute kažu i kvalitetnija u ishrani stoke ima samo 1 - cijena sjemena lani je 1kg u maloprodaji bio 4,60kn.
 

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,282
seljaček kaže:
Imam odlična iskustva sa crnom zobi sijem ju do 15. 10. i kada se dobro ukorijeni uspije preživjeti zimu u prolječe obavezno 2 prihrane 1. u veljači 2. u travnju i obavezno prskanje protiv korova i protiv leme sa 1 ha ove godine dala je cca 5500 kg . super je bolja od žute kažu i kvalitetnija u ishrani stoke ima samo 1 - cijena sjemena lani je 1kg u maloprodaji bio 4,60kn.
dobro si rekao, ako se rano posije redovito uspjeva, i moraju dvije prihrane, a u jesen ja dajem i 15icu.
po 4,6 je bila i jara, tak da nema razlike, i ove godine je preko 4kn
protiv trave ne prskam jer idem gustom sjetvom, i u pravilu nema trave
 
S

seljaček

Guest
sa koliko kila ideš po ha ili rali ja sam išao sa 110kg zobi i zarotiro 200kg 15-15-15
 

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,282
seljaček kaže:
sa koliko kila ideš po ha ili rali ja sam išao sa 110kg zobi i zarotiro 200kg 15-15-15
komad je bio od dvije rali i tu smo ruknili 240kg, znači samo malo gušće od tebe, ali ako žešće gnojiš trava nema šanse se pojavit jer gusta zob i dobro pognojena zatvara tlo
 

cika Mato

Član
Tu od
10 Stu 2008
Poruka
155
imam jedan komad koji je težak za radit,bivši gazda tog komada je samo tanjuro taj komad nije ga oro jer nije mogo orat ,na tom komadu je uvijek bila pšenica i ništa drugo i imao je solidan prinos koliko ja znam, e problem je sljedeči taj komad več 6 god. pokušavamo dovesti u red ,pokušali smo ga orati te je prvu god. plug "samo gladio zemlju" po površini najdublje je išao 10 cm u zemlju,pokušavali smo orat drugi dan poslije kiše i nije išlo ,a gnojili smo ga 3 godine za redom bacimo stajnjak te zaoremo koliko ide i ponovo bacimo stajnjak te dobro dobro zatanjuramo i pomaka ima ali slabo,
pitanje je slijedeče :scratch :što nam je činiti
 

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,282
cika Mato kaže:
imam jedan komad koji je težak za radit,bivši gazda tog komada je samo tanjuro taj komad nije ga oro jer nije mogo orat ,na tom komadu je uvijek bila pšenica i ništa drugo i imao je solidan prinos koliko ja znam, e problem je sljedeči taj komad več 6 god. pokušavamo dovesti u red ,pokušali smo ga orati te je prvu god. plug "samo gladio zemlju" po površini najdublje je išao 10 cm u zemlju,pokušavali smo orat drugi dan poslije kiše i nije išlo ,a gnojili smo ga 3 godine za redom bacimo stajnjak te zaoremo koliko ide i ponovo bacimo stajnjak te dobro dobro zatanjuramo i pomaka ima ali slabo,
pitanje je slijedeče :scratch :što nam je činiti
odi nekom ko ima podrivač neka duboko izpodriva zemlju, jer je od tog silnog tanjuranja je zemlja nabita ko beton, tako da češ ti nakon tog podrivanja moći orati bez problema, i na toj parceli treba malo intenzivniju tehnologiju primjenit, više kultura godišnje da se češće ore, a samim time se popravlja struktura tla, izbor kultura bi trebao bit sa kračom vegetacijom, i one koje imaju gust i jak korjen, znači ne kukuruz
 

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,799
Tu bi izgleda pomogao dobar traktor i pravi podrivač ili čizel plug i to dobro i duboko prekopati, te zatim preorati!
 

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,799
evo bogec mi je uzeo riječ iz usta :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: zakasnio sam sekundu!
 

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,282
ŠANANA IMT 565 kaže:
evo bogec mi je uzeo riječ iz usta :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: zakasnio sam sekundu!
ali svaka pohvala jako dobro razmišljaš, svaka čast i dobro reagiraš :D
 

Najnoviji postovi

Na vrh