• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Drva za ogrijev smijem prodavati ili ne?

puky

Član
Tu od
16 Svi 2013
Poruka
232
E sad dal smijes ili ne to je tesko odgovorit ali evo moj susjed ima sve papire od drva i stavlja tablu da prodaje drva jos mu niko nije nista rekao tako da odluci sam
Cuo sam da bi trebao bit obrt za to otvoren zato ako prodas i zaustave te plavci ne spominji da si prodo nego vozis stricu bratu ujaku ...

mali

Dobro znana faca
Tu od
17 Velj 2015
Poruka
2,967
Mislim da ne smiješ zna ti carina zvati oglase sad pa možeš nadrljat.
Najbolje prodaj kom poznatom.

zgzac

Dobro znana faca
Tu od
3 Kol 2012
Poruka
2,737
E ljudi moji.... Ovdje bolje ne pitat za takve savjete.
100 ljudi 100 čudi :(emo):

markony

Član
Tu od
1 Kol 2011
Poruka
357
Prodaj i točka,ako nisi ukrao neces ni naj...,za kolicinu od 80 metara niko neće pitat.Nije to 8000metaa.

zwer

Dobro znana faca
Premium
Tu od
15 Ožu 2010
Poruka
1,713
E ljudi moji.... Ovdje bolje ne pitat za takve savjete.
100 ljudi 100 čudi :(emo):

pa i meni koji nikad nisam vadio papire sve je jasno :)

A što se tiče oglasa, ako nisi u komercijalnoj nekoj zoni ( tipa zagreb, ili uz autoceste) možeš nakeljit i jumbo plakat

Posljednje uređivanje:

mcmarko0204

Član
Tu od
13 Ožu 2010
Poruka
706
Na poleđini iskaznice šumoposjednika piše sljedeće:

"Ova iskaznica vrijedi uz osobnu iskaznicu. Šumoposjednik i član porodičnog domaćinstva dužan je imati kod sebe iskaznicu i dati je na uvid ovlaštenoj osobi kad prodaje VLASTITE šumske proizvode na tržištu i obavlja šumarske radove u vlastitoj šumi."

To ne znači da smijete prodavati drva bez popratnica. Za sve drvo mora biti izdata popratnica od ovlaštene osobe, bilo iz šumarije ili privatnog izvođača.
I ona vrijedi 24 sata.

Znači smiješ staviti oglas za prodaju drveta. Ako dođe policija i pita te odakle ti drva, ti im pokažeš doznačnu knjižicu, rješenje iz savjetodavne, iskaznicu šumoposjednika i popratnice pomoću kojih si dovezao drva do dvorišta i to je to. Ako opet stavljaš ista drva na cestu moraš tražiti ti ili kupac novu popratnicu.

PRAVILNIK O DOZNACI STABALA, OBILJEŽAVANJU DRVNIH SORTIMENATA, POPRATNICI I ŠUMSKOM REDU
u članku 24. kaže sljedeće

(1) Za izrađene i propisno obilježene drvne sortimente i ostale šumske proizvode za koje je već izdana popratnica može se naknadno izdati nova. Novu popratnicu izdaje ovlašteni inženjer potvrđujući sljedivost, sukladno EUTR direktivi.

Znači može i ne mora. Ja recimo neću izdati popratnicu ako mi čovjek ne pokaže kopiju doznačne, elaborata od savjetodavne i ako ne vidim da je netko prije počekičao drvo. U 100 % slučajeva znam što čekićam i koje je porijeklo robe i koliko je ima.

Nadam se da je sada malo jasnije.

lipic

Član
Tu od
20 Svi 2012
Poruka
103
Kupio sam drva od hrvatskih šuma u trupcima,dobio račun i popratnicu,drva su kod mog kuma jer ja doma nemam mjesta za to srezat i skalat,e sad ta drva trebam prevest do svoje kuće,pitanje je da li mi vrijede ovi papiri koje imam ili trebam novu popratnicu??:icon_rolleyes:

puky

Član
Tu od
16 Svi 2013
Poruka
232
Ako ti kum nije daleko onda vozi tako a ako je daleko popratnicu nabavi

zgzac

Dobro znana faca
Tu od
3 Kol 2012
Poruka
2,737
@lipic, pitaj one koji su ti dali papire. Objasni ljudima situaciju i sve ti budu rekli.

mtd001

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
20 Svi 2010
Poruka
6,907
Najbitnije kaj bu rekli plavci na cesti ako te zaustave.

zgzac

Dobro znana faca
Tu od
3 Kol 2012
Poruka
2,737
Pitanje ! Jednom sam ja nekog vraga trebal obaviti ( ne sjećam se više kaj je bilo ) i otišel pitati u područnu stanicu plavaca. Odgovor je bil - gospodine, mi nismo ovdje da dajemo informacije nego da provodimo zakon.... Pa ti sad budi pametan, pitati ih il ne pitati !

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,630
Nema tu neke filozofije. Ili popratnica za vožnju na određeni datum, ili vožnja na rizik.
Propisi su napravljeni da se oteža šverc, a mi mali koji bi za svoje potrebe nekad trebali više dana za prijevoz (npr. traktorom) smo kolateralne žrtve. Kao takvi moramo pribaviti više popratnica, a svaka košta. :mur:

bm joja

Aktivni član
Tu od
17 Ožu 2016
Poruka
377
Na izvoznici piše od kojeg datuma do kojeg kao i od kuda do kuda se voze drva.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,630
Sorry, očito sam prije dobil krivu informaciju. Koliko dana može najdulje trajati jedna popratnica? Postoji li neki propis, pravilnik ili slično koji to određuje?

puky

Član
Tu od
16 Svi 2013
Poruka
232
Mislim da vrjedi 24 sata dakle za taj dan za koji je napisana

puky

Član
Tu od
16 Svi 2013
Poruka
232
Dobra šumarija
Meni ovi daju po 24 sata i puno puta mi je znala propast jer je kiša padala

bm joja

Aktivni član
Tu od
17 Ožu 2016
Poruka
377
Sve su to Hrvatske šume.Možda se radi o kolićini i daljini.25 metara 15 kilometara

Najnoviji postovi

Na vrh