• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Erwinia amylovora

A

atomizer

Guest
Bakterijska palež!zlo koje pogađa voćare.dal ima netko iskustva sa tretiranjima protiv te bolesti s antibioticima ili dezinficijensom menno florades?dal se može flubactin kako iskemijat kod nas?
 
A

atomizer

Guest
Za ovaj vikend se najavljuju pogodni uvjeti za infekciju cvijeta kod jabuke bakterijskom paleži.preporuka je 5-10 puta manja doza bakarnog sredstva upotrijebiti.koje je vaše iskustvo tj koja je najbolja doza se pokazala u praksi da donekle zaštiti a opet plod da ne nastrada od bakra?
 
A

atomizer

Guest
danas sam našao prve mladice koje pokazuju simptome erwinije na idaredu.Molim da se netko javi ko je iz srbije s kojim dozama tamo prskaju jabuke u cvatnji od nekih antibiotika poput flumekvin,oksitetraciklin ili streptomicin sulfat?
 

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Mislim da ti može pomoći Poljoprivredni institut Osijek - odjel voćarstvo, traži gospodina Krunoslav Dugalić ili pitaj forumaša Aljmaš da ti da broj telefona. Oni su imali velikih problema sa njom pa će ti sve znati objasniti. Rješili su je u bar jednom voćnjaku u Baranji ako ne i dalje. Poz

Odjel za voćarstvo
Drinska 16
Osijek
tel. 031 273 - 400
 
A

atomizer

Guest
PREGLEDAVAJTE REDOVNO NASADE JER BAKTERIJSKA PALEŽ POČELA UZIMAT MAHA BAREM KOD MENE(PODRAVINA)!!!
 
L

ladovina

Guest
kod nas je 2007. bila strašna,erwinia zahvatila dobar dio voćnjaka,naročito mlade nasade. prošle godine nisam čuo da se neko žali,a za ovu bumo vidli.
 
A

atomizer

Guest
kod večine je 2007. bilo krvavih problema.lani je bila tek rijetka i ubrzo je stala.ova godina je bila loša tijekom cvatnje jabuke.toplo je bilo te se u ranim satima jutra javljala magla.također insekti su značajan vektor širenja bolesti naročito kad je sušno prolječe.kod mene je ima i vrlo brzo napreduje čak brže nego 2007.tretirao sam u cvatu sa fosetilom i bakarnim sredstvima ali to je izgleda slaba pomoć.ona kad krene ne zaustavi je nitko.uzaludan je i posao(tako se pokazalo)isjecanje grana i palenje.zasada najbolje rezultate daje antibiotik.kod nas ljudi u hrv. tretiraju voćnjake time samo se šuti u javnosti.ja bi ga iskreno time tretirao ali nemam gdje nabaviti.
 
L

ladovina

Guest
rezanjem grana se samo otvaraju nove rane koje opet budu zaražene.pokazalo se najboljim(najmanje štetnim) ostaviti do zimske rezidbe.
 
A

atomizer

Guest
evo ovako ove godine sam prvi puta radio sa streptomicinom protiv erwinie ali nisam prskao u cvijetanju jabuke.imao sam nekoliko zaraženih stabala.radio sam pokuse tako da sam zaražene biljke liječio.imam neka praktična saznanja koja su primjenjiva ali kada nije extremno velika zaraza.uglavnom streptomicin sam vrlo lako nabavio u srbiji i to 1kg oko 55 eura košta.u cvatnji se koristi preventivno u barem tri navrata kako se cvijetovi otvaraju.prska se sa 150-200grama na hektar.ako nekog zanima nešto u svezi toga a mogu pomoći slobodno pišite.
 
A

atomizer

Guest
prekjučer sam pronašao erwiniu u večoj količini na pink lady-u.zanima me jel kojim slučajem netko još zamjetio tu neman na svojem voćnjaku?
 

atomizer2

Član
Tu od
1 Svi 2011
Poruka
39
ja sam ovu godinu radio opsežne mjere u sprečavanju toga patogena.po prvi puta koristim prognozni model BIS.vidjet ču u kolikoj mjeri sam suzbio zarazu jer mi je suma temp 42C a prvi simptomi se pokazuju na 47C pa tako da ovih dana očekujem prve simptome ako nisam adekvatno sprečio bolest.ja se toliko ne zamaram ostalim bolestima koliko sa ovom jer mi je unazad par sezona zadavala teške glavobolje.
 
Na vrh