• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

evo teme za forumaša plus

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
.. pitanje glasi : kako pretvoriti automobil koji ima instalaciju 6 V na 12 V ?

1. ugraditi akumulator 12 V
2. generator ? ima dinamo s mehaničkim reglerom
3. paljenje ,( ima platine) ?
3. žmigavci ?
4 .svjetla , -- farovi su hermetički zatvorena i ne mogu se zamjeniti žarulje ?
5. elektropokretač ?
5. rikvec ?
7.štop svjetla ?

kawasaki0201

Aktivni član
Tu od
16 Sij 2011
Poruka
3,143
Ugradiš 12V i sve ostalo složiš preko ispravljača na 6V?

Poslano sa mog TPC-7152 koristeći Tapatalk

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
Anlaser, dinamo, akumulator i žarulje postaviš 12V.
Farove spojiš serijski.

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
Deneš si za suvozača jednog puknutog i to ti je taman da željenih 12 V pukne na dva dijela i imaš dva put po 6 V, a kaj ti više od toga treba.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
radi se o willyss-u , jeep- u

plus , očekivao sam više ..više uvreda ...jer imaš sreče da u litanijama na samogradnji freze nitko ne razumije koliko ustvari vrijeđaš sugovrnike ....
da skratim piše vako: vi ste ništa , ja sam sve ali ne možete to razumjeti ..

prodaja nije opcija , to je za sada kao" član obitelji" , iako samo troši a ništa ne daje , kao i jelova krava ..još koju godinu i sam sebe bu pojel .

ZJ ,Dunama i akumulator OK , ali anlaser?
da li se može anlaseru ugraditi neki predotpor , prigušnica , teret?

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
Kaj se neda nabaviti 12V anlaser?
Mogel bi predotpor, ali akumulator bi moral biti dvaput veći po kapacitetu. Problem je kad je anlaser neopterećen.
Mogel bi sa 2x6V akumulatorom, tak da startanje ostane na 6V.

vica

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
3,400
Izdrzace alnaser i 12v bez problema. Njega pre ubije slab napon nego veci. Mnogi kod nas ubacuju i na sporije alnasere paljenje preko 24v da brze verglaju pa trpe jako dugo. A drugo moze se i previnklovati na 12v

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
največi problem je i akumulator jer košta ko dva "normalna " , a radi 6 V treba 2xA

novi alnaser nije opcija jer ima orginalnih za poderati tri školjke

ne želi ovaj verglati direkt na 12 V jer ako" jako lupi" ..on ima inercijsko ubacivanje bendixa

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
Onda napraviti sustav kao na standardnom anlaseru: pokretanje preko žice od 4mm2, a nekih pol sekunde kasnije premostiti taj predotpor (tak sam ja riješil problem lupanja anlasera na Štoreu).

zwer

Dobro znana faca
Premium
Tu od
15 Ožu 2010
Poruka
1,713
hebo me pas ak ja kužim poantu mijenjanja Voltaže?

nema odgovarajućeg akumulatora ili ?

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
.. pitanje glasi : kako pretvoriti automobil koji ima instalaciju 6 V na 12 V ?

1. ugraditi akumulator 12 V SLOBODNO UGRADI
2. generator ? ima dinamo s mehaničkim reglerom UGRADI JEFTINI ALTERNATOR OD 12 V
3. paljenje ,( ima platine) ? UGRADI BOBINU OD STOJADINA, FIĆEKA, BILO KOJU STRI TIP 12 V
3. žmigavci ? UGRADI AUTOMAT 12 V 45 W BILO KOJI
4 .svjetla , -- farovi su hermetički zatvorena i ne mogu se zamjeniti žarulje ? TO NEŠTO NE KUŽIM, PA KAJ MIJENJAŠ CIJELI FAR DOK TI ZGORI ŽARULJA?
5. elektropokretač ? UGRADI NA NJEGA AUTOMAT 12 V I PALI PILU
5. rikvec ? UGRADI ŽARULJE 12 V A ŠALTER JE ŠALTER, KAJ ON ZNA POD KOJIM JE NAPONOM
7.štop svjetla ?UGRADI ŽARULJE 12 V I UŽIVAJ

Ako nisi zadovoljan s odgovorima upisanim pokraj pitanja, pitaj dodatno, dam ti svaki odgovor koji znam. Veseli me da imaš takav stroj, presloži ga i šminkaj se - to vrijedi truda.

I ne zajebavam ja Vas i ne omalovažavam, nego neki forumaši pokušavaju mene. Za sada me ne smeta, otom-potom.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
pa moram naglasiti da to nije moje ...

4. da , mjenja se koplet far , tako me uvjerilo

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
Nema veze što nije tvoje, lijepo da si to sada naknadno napomenuo, svejedno ti budem rado pomogao sve što mogu ovako virtualno, savjetom.

Radio sam na održavanju svih tipova vojnih vozila, neborbenih i borbenih preko 5 godina. Nisam sreo đipa / terenca kojem ne bi mogao zamijeniti žarulju - nekaj mi tu nije jasno.

zwer

Dobro znana faca
Premium
Tu od
15 Ožu 2010
Poruka
1,713
opcija 2 u slučaju da je postojeća instalacija ispravna;

akku 12v + alternator 12v + anlaser 12v

DC conventer 12>6v za svu postojeću instalaciju

Na anlaser povuć novi vod koji kontroliraš preko postojećeg voda na koj si dodao relej ili dodat tipklao/sklopku na novi vod.

Znači sve ostaje kao prije osim paljenja...

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
Da jako dobra napomena, jer puknuti nije spomenuo ima li taj terenac vjetrobransko staklo i brisač stakla, također da nema kakav ventilator, to bi se moralo zamijeniti na 12 V, možda je dosta jaki DC-DC pretvarač skup a bude nepouzdan.

Meni je jedan mladi kolega iz Koprivnice pokušavao u nekoliko navrata instalirati DC-DC pretvarač, svaki put je prdnuo i zadimio dok sam uključio el. podizač stakla vrata. Samo na akumulator je sve bilo OK.

Na vrh