• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

gumena obuća

StricVujc

Član
Tu od
1 Tra 2010
Poruka
837
Sa čime je najbolje njegovati gumene čizme? Imam zelene čizme "hunter" Borovo, imal je i moj stari jedne prije par godina ali su s vremenom ispucale.
E sad imaju ona sredstva za njegu guma za aute konkretno RenCo sprej za gume sastav mu je silikonska ulja, aditivi itd, e sad ima i alkohola, da li bi to smetalo za čizme?
Ima i Silikon sprej isto RenCo razlika je ne znam u čemu isto nešto za gumene brtve na vratima, za zaštitu električnih vodova od vlage, podmazivanje antena itd.

Jedan frend mi veli da je za njegu gume dobar glicerin i da se to može kupiti u apoteki. Da s tim gumari mažu gume.
Koja opcija je najbolja? Nisam nikad razmišljal o pravilnoj njezi gumene obuće. :confused:

Mislim da obična spužva i voda nisu dovoljne. Ne ako se hoće čizme malo duže očuvati.
 

NEWHOLLAND

Iskusan lik
Tu od
15 Srp 2010
Poruka
5,437
Kad ti puknu puknit ce i to ne moze sprijecit nikakav sprej. Glicerin ti je u autopraonicama s njim crne gume.
Dosta lovaca sprica s balistolom pa probaj s njim.
 

StricVujc

Član
Tu od
1 Tra 2010
Poruka
837
tih balistola isto ima čitavo čudo... za cijevi, za kundake... među njima i balistol silikon samo što je puno skuplji od Renco Silikon spreya.
 

vlč.puknuti

Iskusan lik
Premium
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,641
netko je zagrijao stolicu da smućka matrijal tako da čizme ispucaju i da moraš po nove .
Ako ništa drugo štiti ih od sunca jer sigurno nemaju konponentu za zaštitu o UV zračenja ..sve ostalo je dodatni trošak
 

labavi01

Član
Tu od
2 Ožu 2013
Poruka
602
tako je puknuti,ja ih kupujem več godinama,otkad su na tržištu,samo to pomaže,sve ostalo je goli k.....,bavim se lovom(isključivo sam u pogonu na teškim terenima)čizme su udobne,izdržljive toliko koliko jesu,ali jednostavno pucaju.A jbg kupiš ketnerove i nosiš dok si živ,sam ne pitaj za cijenu:(rofl):
 

itp

Aktivni član
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,903
Isključivo kupujem obuću u Borovu, ne samo zato što je domaća, nego je i kvalitetna. Inače se bavim alpinizmom, više sportskim penjanjem, i gojzerice iz Borova podnose sve i svašta, više puta isprobao. A inače, pošto mi životna filozofija nalaže nošenje tenisica, gojzerica ili kaubojki u svim životnim prilikama, te iste gojzerice nosim i u grad i u polje. Malo ih operem vodom i našpricam impregnacijskim sprejem i dobro je. Evo ih već treću sezonu. A tenisice drugu, kod njih je problem ih ipak treba odvezati kad se skidaju, a ja to ne volim :D:
Moj savjet ti je da kupiš gojzerice, koštaju 500 i nešto kuna, a nema tih gumenih čizama koje će ih zamjeniti. Nit se znoje noge, nit spadaju. A sad, održavanje gumene obuće i kupovina sredstava koje su možda dugoročno skuplja od samih čizama... ne znam.
 

hodor

Dobro znana faca
Tu od
22 Sij 2013
Poruka
1,750
Ovo "gumena" obuća bi trebalo uzeti sa rezervom. Prirodnog je porijekla i već dugo se ne koristi u široke svrhe. Netko jako pametan:icon_confused: odlučio je izbaciti prirodnu gumu u želji da zaštiti šume i snizi cijenu proizvodnje pa je prozveo sintetsku gumu iz nafte. Recept za konzerviranje te prirodne gume je otopina glicerina i alkohola.
Problem sa sintetskom gumom je što je opet netko pametan odlučio da izbaci ftalate kao omekšivaće(stariji se sjećaju onih jugoplastikinih lopti i igračaka kaj su imale onaj fini slatkasti miris). Zamjenjeni su sa drugim omekšivaćima koji puno brže isparavaju i zbog toga ljudi često vele da su gumeni proizvodi nekad bili trajniji.
Kod tih sintetskih guma silikonska ulja se koriste kao konzervatori, no kak je več napisano, sve je to kratkoročno i vjerojatno se moramo naviknuti na to.
 

StricVujc

Član
Tu od
1 Tra 2010
Poruka
837
hvala svima na konstruktivnim komentarima, računam na kraju da se najbolje isplati uzeti taj sprej Renco za njegu gume 22 kn košta i trebal bi služit koliko i čizme... ako ne i dulje :(shake):
 

Najnoviji postovi

Na vrh