• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Hajdina - heljda

Tajo pajo

Aktivni član
Tu od
22 Kol 2011
Poruka
538
Kad sam ih prije 2 mjeseca zvao radi ljuštilice za heljdu rekli su da je nemaju u prodaji jer još rade na probnoj verziji. Ako je sada probana verzija gootova, onda idemo po nju! :icon_biggrin:

Lenali

Novi član
Tu od
18 Srp 2016
Poruka
2
Ljuštilice su na tržištu malo više od godine dana. Samo je problem parenja i sušenja.

Mene zanima dal netko zna di da trazimo pogon za parenje i sušenje?

Posljednje uređivanje od moderatora:

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,482
mene zanima vršidba heljde, trebam odraditi jedno jutro, al nisam nigdje pročitao koji broj okretaja treba imati bubanj, to mi je najbitnije i otvor donjeg sita, imam najmanji od 9mm, i 3mm, al bojim se da je 3mm premalo, a 9mm opet preveliko.....

NEWHOLLAND

Iskusan lik
Tu od
15 Srp 2010
Poruka
5,579
Re: HELJDA-HAJDINA KAŠA KAO PROIZVOD

600 okretaja, donje sito od 5.5 do 9mm. Vjetar na pola.

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,482
Hvala, budem tako probao, trenutno je namjesten na 535 obrtaja, i sito stavim od 9mm

itp

Aktivni član
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,902

Jel sijao itko heljdu ove godine?
Ja posijao 10 jutara, stanje šareno, ali zadovoljavajuće.
b41d283aa279b3e9fb460b3838bb93de.jpg
8e7231a57c0ac6241a53d12b54227527.jpg
a06448fef1f6e5d857875f0e63d6f535.jpg
99d7b017c1a31b5f75e34247ece886be.jpg
6544c795c26e43cf2cb1966d98af6b86.jpg
a2bfa54c0bb536e7ed7bc1f2a97810af.jpg

Poslano sa mog SM-G930F koristeći Tapatalk

Steff

Aktivni član
Tu od
23 Pro 2010
Poruka
487
Ja dvije rali, prvi puta, za probu i to kao glavni usijev...

iICfKS9.jpg

BuPcaC6.jpg

itp

Aktivni član
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,902

Lijepo izgleda. Kad je sijana?

Steff

Aktivni član
Tu od
23 Pro 2010
Poruka
487
Sijana 18.05. sa žitnom, svaki drugi red.

Dali ju ti nakon žetve još dodatno pročistiš od nečistoća i korova ?

itp

Aktivni član
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,902

Ako je možeš pročistiti bilo bi dobro, jer njena slama bude vlažna i otežava sušenje. A kod sušenja pripazi na temperaturu sušenja (max 40°C).

lion3

Član
Tu od
29 Lis 2012
Poruka
29
Pozdrav svima koji siju heljdu,
pitanje za iskusen da li je divlja svinja zaobilazi ili bolje ne sijati gdje ima puno divljih svinja?naime sijao bi posrtno par hektara. hvala

bosserb

Član
Tu od
13 Stu 2014
Poruka
57
Zamrla tema.Jel neko sijao ovu sezonu,kakvi su prinosi...kako je ljuštite?Ja koristim štelujući mlin za kafu sa kamenom u spelti i odradi posao.Sa heljdom nisam radio ali vjerujem da bi uspio.

Tekma

Novi član
Tu od
20 Sij 2020
Poruka
1
Pozdrav svima,
novi sam na forumu i nemam nikakvog iskustva u poljoprivredi pa oprostite na moguće glupim pitanjima... Naslijedio sam zemlju oko 2 rali u okolici Varaždina i htio bih sijati heljdu kao hobi i dodatni prihod.
Može li mi tko okvirno opisati koji su troškovi pripreme zemlje, sjetve, kombajniranja, čišćenja od ljuski itd. Znači da se dođe do gotovog proizvoda (kaše) za konzumaciju i daljnju prodaju?
Koje su najbolje sorte i gdje kupiti sjeme?

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,133
Ima li aktivnih proizvođača?
I mene polako zanima heljda. Niko u mom kraju je ne sije a ja volim eksperimente. :ppozdrav:

Za početak bi neku manju površinu čisto da obrnem sjeme a i nešto malo da se samelje u brašno i pokuša prodati , maksimalno pola hektara.

Imam svoj mali kombajn i ne zavisim ni od koga što se tiče žetve.
A i svoj mali kameni mlin pa bi pokušao i sa tim.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,579
Velika je prednost kaj imaš svoj kombajn. Obično se kombajneri neće zafrkavati s malim količinama jer treba ponovno očistiti kombajn kao i poslije žetve u srpnju. Drugi problem znaju biti loši vremenski uvjeti u vrijeme žetve. O tome je dobro voditi računa kod izbora njive za sjetvu.
Još moraš imati nekoga tko je bude oljuštil. To je dosta zahtjevan proces i nisam siguran jel se doma može napraviti bez veće investicije.
Ako se ipak odlučiš, sretno.

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,133
Izbor njive je širok obzirom da ide postrno i nisu u planu velike površine pa će se uvijek naći neko lijepo parče zemlje.
A nisam je ni mislio ljuštiti , valjda može cijelo zrno u kameni mlin pa kasnije prosijati?

markach

Iskusan lik
Tu od
31 Sij 2008
Poruka
1,888
Nisam aktivni ali jedan pajdo jest.
Ovdje se radi o većoj površini (15ha), sijana je nakon žetve pšenice 2019. Uz to jesen je bila suha pa je sve super prošlo. Treba je osušit inače i kao takva se otkupljuje negdje u Slo (veće količine), naravno ostavljena je i za doma gdje se kod nekog oljuštila i bila spremna za konzumaciju. Jednostavno, kupovina heljda iz dučana (uvoza) ne može se mjerit s domaćom... prefinoo uz razna jela.

Ja sam reko da ću probat posijat ali ja bi je stavio kao glavni usjev tak da mi dođe žetva prije skidanja kukuruza dok je još na kombajnu žitna adaptacija.

Treba biti oprezan kod žetve jer je 'živa' zelena stabiljka, prinosi su mali.. Radi toga se prakticira žetva nakon prvog mraza ona sijana u srpnju.
Kod nas 2020.bilo ugovorenoj s Podravkom oko 200ha heljde ali zbog izrazito loše jeseni mnoga ta heljda je završila pod brazdom...Dalje priču neznam😉
Neka moja zamisao je bila umnožit sjeme i koristi je i svrhu siderizacije....

Nije tema ali vidjeti s proizvodnjom golozrnatog ječma... isto bogata namirnica u kulinarstvu u domaćoj zdravoj hrani. Probao kombajnirat jednom...lako se kombajnirat malo lošije kombajn očisti i tak... Neka moja iskustva. 🤸‍♂️

Prilozi

• Collage_20210203_082740 topline_heljda.jpg
    Collage_20210203_082740 topline_heljda.jpg
    65.5 KB · Pregleda: 26

martinv1

Iskusan lik
Tu od
23 Velj 2020
Poruka
1,567
Meni je pričao tip na silosima da sije poslije žetve repice, sačeka da ponikne repica što ju kombajn rasipa pa tanjura i sije heljdu, inače da odma sije bi mu bila primjesa repica u heljdi, e kud proda ne znam, ali dio ode na malo za pokrovni usjev ljudi što siju.

Najnoviji postovi

Na vrh