• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

hidropak

K

kemicar

Guest
U mom hobi vočnjaku/povrtnjaku zapelo s navodnjavanjem. Ukratko: novi hidropak za navodnjavanje (ranije sam imao samo pumpu) tjera vodu od 2-3 bara. Maksimalni tlak koji podnose cijevi za navodnjavanje koje imam su 1,5 bara. Kak mi je već pukla cijev u plasteniku i napravila potop zanima me kako podesiti/smanjiti tlak na kojem radi?
 

vlč.puknuti

Iskusan lik
Premium
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,641
hidropak? ..si siguran da je hidropak ?
Jer ako je onda na njemu ima tlacna sklopka na kojoj se podesi max. tlak na kojem se pumpa gasi .
Da ne bi ja tu tikao 50 raznih kombinacija , slikaj ti to kaj imaš ili dobro (temeljito) opiši .
 
K

kemicar

Guest
obzirom da je čudo doma a doma teško dolazim na red za računalo evo opisa. Dakle sastoji se od el pumpe i malog tanka koji ima ventil ko na gumi. Na sebi ima 2 plastične kutije jedna s prekidačom a jedna sa cjevi. Ma ima sklopku ali je nisam otvarao (imali smo hidrofor pa je to tata rastavljao a nije svoja iskustva prenio na mene)
 

vlč.puknuti

Iskusan lik
Premium
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,641
Ipak je hidropak , u toj kutiji koja je na cijevi treba smanjiti max. tlak ...
Ne mogu ti napamet objasniti kako se smanjuje tlak , sklopki ima iljadu modela .Morao bi otvoriti kutiju i slikati ili možda sam skontaš kako radi .

Trebala bi biti dva mjesta podešavanja , na jednom je tlak uključivanja pumpe a na drugom tlak isključivanja pumpe .
Ne očekuj čudo od tih sklopki to je ipak kinesko smeće koje danas radi -sutra popizdi.
Budem potražio kasnije slike sklopke na internetu pa ti razjasnim naćin podešavamja , u međuvreenu prelistaj upute moža tamo piše ...
Ako je tebi max . tlak bio 1,5 bara tada i na ventilu mjeha moraš smanjiti tlak zraka ..po mojoj procjeni na cca 1 bar .
 
K

kemicar

Guest
u uputstvima nema načina podešavanja. Kak izgleda sklopka bojim je se i otvarati. Uzet ću si cajta i rastepsti, ak kaj zeznem budem imao sam pumpu. A da zmontiram još cijevi?
 

vlč.puknuti

Iskusan lik
Premium
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,641
Jedno od riješenja bi bilo dodati još cijevi ili negdje iz spremnika(znaci na tlačnoj strani ) ventilom regulirati tlak , tj. vračati dio vode natrag na usisnu stranu tako da u sistemu imaš cca 1.2- 1,5 bara...Ali time dobivaš to da pumpa radi non stop za vrijeme zaljevanja . bojim se da to nije pumpa spremna za tu svrhu , sretno !
 

rudamaca

Aktivni član
Tu od
6 Ruj 2007
Poruka
485
Možeš staviti i dodatni redukcijski ventil na izlaz, da smanji tlak .Ako nadješ za tako mali pritisak .
 

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
27,393
rudamaca kaže:
Možeš staviti i dodatni redukcijski ventil na izlaz, da smanji tlak .Ako nadješ za tako mali pritisak .
Nebu to dovoljno. Jedino je rješenje veći spremnik, da se izbjegne stalno uklapanje/isklapanje pumpe.
 

vlč.puknuti

Iskusan lik
Premium
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,641
Da je njemu do spremnika , pumpe , sklopke , ventila i svih ku a ca koji idu uz to ne bi uzeo pumpu od par sto kuna ...
IMajte to u vidu .
Svakako otvori sklopku ..time ne bi trebao ništa zeznuti ...slikaj i stavi tu sliku sklopke .
 

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
27,393
Ma jasno, no nema slanine bez masti (ili jeftinih i dobrih rješenja).
 

asestic

Član
Tu od
12 Sij 2010
Poruka
601
Ako sam dobro zapamtio da plastenik manji onda ti je možda bolje uzeti kacu 500 l i slobodnim padom tako ti neće pucati cijevi a hidropakom točiš vodu u kacu.Provjereno i klapa . 8)
Pozdrav Anđelko!
 
K

kemicar

Guest
stavio bih sliku ali se čudo ne može otvoriti (barem ne tak a da mi ostane garancija :lol: ). Stavio sam više cijevi i pritisak je manji, ali je problem kad pada kiša a ja moram zaljevat plastenik-tad razlijevam vodu po malinama. Da to riješim sa spremnikom trebam uložiti cca 1000 kn (a nisam htio kupiti skuplji hidropak :roll: ), ali je to dugoročno najbolje. Sljedeće sezone ću stavti i duplo cijevi u plastenik (kraće vrijeme zaljevanja).
 
Na vrh