Zlatko je pogodio, ove godine pocinjem prakticirati biodinamiku pa mi rogovi trebaju do kraja 9. mjeseca. u njih se puni apsolutno svjezi kravlji drek koji naravno mora biti od sto zdravije krave koja je po mogucnosti hranjena i opcenito uzgajana maksimalno ekoloskim principima i na slobodnoj ispasi, sto manje umjetne hrane i raznih aditiva, pozeljno da se jednom u zivotu telila ili da je noseca. rogovi moraju biti apsolutno kravlji jer bikovi rogovi uopce ne predstavlju funkciju onoga roga koje imaju krave! to vam se onda zakopava u tlo preko jeseni i zime (bitno je nakon jesenskog ekvinocija, tj. poslije 23.9., ja cu probati na mihovlje, 29.9.) i otkopava se par dana prije proljetnog ekvinocija, tj. 21.3. u tom periodu ce se taj svjezi drek pretvoriti u najbogatiji humus sa miljardama raznih pozeljnih gljivica i bakterija koje pobosljavaju strukturu i plodnost tla i reguliraju ekosustav tla a time i biljaka. uglavnom, tema je izrazito kompleksna. ja smatram da sam na pocetku makar sam procitao vec 5 knjiga i proucavam biodinamiku oko godinu dana ali je u potpunosti razumijem i vjerujem u to, sta da vam kazem, malo sam frik.. 8) da, za Mavrovica znam da takoder to prakticira ali posto on sam ne radi te preparate nije to neka fora.. :?
@Bobo - to je kvarc koji se melje i od njega se napravi pasta jer se mora pomijesati sa vodom, zatim se takoder zakopava ali ovaj put preko proljeca i ljeta i ima apsolutno obrnuti efekt od prvoga preparata koji se inace jos i zove horn manure (gnojivo iz roga ili preparat 500) dok je ovaj sa kvarcom silica manure iliti 501. objasnio bih vam to poblize ali je ovako laicki to gotovo nemoguce jer stvari nisu jednostavne i zato to ne moze svatko niti raditi.
nemam klaonice u blizini makar imam nekog daljnjeg rodaka u PIK Vrbovcu koji je fazi pokusaja nabavljanja rogova jer kaze da po tim nekim novim standardima i propisima higijene, odlaganja i gospodarenja otpadom i slicno, nije bas jednostavno doci do tih ostataka iz klaonice.. moji mesari su prilicno mali i nemaju nekog velikog doticaja sa klaonicama nazalost. hvala na infu ali mozda netko ipak nesto vise zna.. pozdrav!