Holštajn nema prirast kao simentalac i drugačije iskorištava hranu. Veći dio hrane koristi za sam porast a ne za povećanje mišićne mase.
Tov holštajna traje nešto duže nego simentalca, cijena prilikom prodaje je niža nego cijena za simentalca ali i cijena malog teleta je takođe niža.
Što znači da će neko ko se bavi tovom imati manje ulazne troškove za holštajna nego za simentalca. Tako da će tim nižim ulaznim troškovima kompenzovati manju kilažu ili nešto duži tov.
Holštajn jeste na oko mršaviji od simentalca ali daleko od toga da nema mesa. Holštajn je duži i višlji od simentalca i ima izdužene mišiće, zato i nema zaokružen but kao simentalac ali ima duži vrat...
Prodavao sam mršavije holštajne koji su vagali više nego debeli simentalci.
Što se tiče kvalitete mesa to je diskutabilno pitanje. Dali je neko u mesnici tražio meso od holštajna zato što je jeftinije!? Nije jer tamo i nema podjele na meso holštajna i meso simentalca, sve je ista cijena. Ono što zbog lošije boje ili izgleda ne može u izlog, može u kobasicu i opet sve po istoj cijeni...
Svaki mesar kad kupuje holštajna priča priču kako je njegovo meso teško prodati, kako nema iskorištenja, kako je loša cijena, slabo ide prodaja itd. Međutim još ni jedan holštajn nije ostao da nije prodan a ja sam prodavao koji su imali i preko dvije godine starosti i preko 900 Kg težine.