• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Hranjenje manjeg jata na otvorenom

tihi05

Član
Tu od
31 Srp 2012
Poruka
475
Imam oko 20 kokoški ....domačih miješanih.
One su u ograđenom prostoru cca. 60x40m. Radi se o travnatoj povrsini-vocnjak.
E sad mene zanima koliko bi ja njima trebao davati uz ispasu kukuruza?!
Sad im dajem dvije fangle u jutro i 1-2 na vecer i mislim da je to dosta,ali me buni to sto cim me vide odmah sve bjeze k meni (uz ogradu) da im bacim kukuruze :)
Imam osjecaj da bi one stalno jele a opet sumnjam da im mozda premalo dajem kukuruze.
Neko mi je rekao da dok su cijele dane vani na pasi da ih ne treba posebno hraniti ili nesto malo .
Kakvo vi imate iskustvo i savijet u vezi toga?

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Probaj im baciti zelene salate pa da vidiš kaj je ljubav,naravno dok se ne zasite.

Poslano sa mog G630-U20 koristeći Tapatalk

vrsani123

Aktivni član
Tu od
8 Sij 2016
Poruka
647
Kokos su prozdrljive zivotinje...tesko je njih nahranit...uz takvu ispasu mozes malo pojacat ...Ja imam oko 40 komada i dobiju ujutro samo fanglu,al su zato uvijek 2 do 3 uu kocaku i kljucaju...Mogu rec da imaju po volji,

dado6340

Iskusan lik
Tu od
31 Svi 2013
Poruka
4,879
Ma nek su one proždrljive. Stane se i tome na kraj. Posudu iz koje jedu pokriješ sa staklom pa nek tuku koliko žele. Tak da se može sa 1 kg kukuruza dosta toga prehraniti (ako imaju trave za kljucati). :icon_lol:
Šalim se, naravno.

vrsani123

Aktivni član
Tu od
8 Sij 2016
Poruka
647
Dado bi kokama oci hranio,a zeludac neka im krci......Jaja bi bila ko u vrapca

dado6340

Iskusan lik
Tu od
31 Svi 2013
Poruka
4,879
Nisam ali ni ne vodim brigu o kokošima. Jedino kad mi dođu na dvorište potjeram ih.
Nebu im krčal ako se dobro napasu.

tihi05

Član
Tu od
31 Srp 2012
Poruka
475
Evo malo sam citao po netu i svasta ima oko uzgoja problema i hranjenja.
Dok vidim one postotke kemijske koje bi moje koke trebale jest da bi bile zive i zdrave i nosile puno jaja odmah zatvaram stranicu. Vidim neke krepavaju ili ne mogu hodati iz cista mira. Evo ovako je kod mene ...moje kokosi su kao ptice i zive kao ptice. Na otvorenom su doslovno i dan i noc-naravno imaju kokosinjac i boksove sam im slozio za nosit jaja. Dakle hrane se iskljucivo prirodom i ja im bacim po koju fnglu kukuruze u zrnu i to je sve. Uz to imaju vodu neograniceno. Moje kokosi na taj nacin jako dobro nose jaja i lijepa su velika. Mislim da je moja ishrana ispravna jer su mi kokosi uvijek zdrave i vesele.

hb11

Član
Tu od
30 Lip 2011
Poruka
287
Nije mi jasan pogled nekih od vas...kao kokoši nek budu vani i hranite ih minimalno ili nikako...jedan kolega vam je rekao da to nisu ovce ili krave (iako i njima nije dostatna samo paša)...Moje kokoši uvijek imaju za jesti, jedu po volji, piju po volji, vani su i kljucaju travu i traže kukce...Ako imate životinje brinite se o njima i hranite ih!!!!:icon_super:
Pa i mačka može samo preživit jer kao može lovit miševe...i nju ne treba hraniti???:mur:

tihi05

Član
Tu od
31 Srp 2012
Poruka
475
Sad ispada da se ti brines o zivotinjama a ja ili meni slicni ne?! Ja kokosi ne tovim za klanje vec da zive zdravo i maltene su mi kucni ljubimci :)
Prijatelju malo citaj i nauciti ces da kokosima ne treba davat da jedu koliko zele jer to za njih nije dobro osobito aku im je obilna ispasa. Ispasa je puno zdravija od bilo cega i sto vise zive od prirode to su zdravije. Drugo je dok kokosi idu i ceprkaju po livadi a drugo je dok su u kokosinjcu i ispustu od 10m2. Vjerojatno znas da se ni kravi ne daje piti vode kolimo bi ona ponekad htjela :) Istp tako sam jednom imao jednu kozu koja se eto preobilno napasla pa sam morao zvati veterinara. Itd.... Iz moga iskustva prema svakoj zivotinji smo najhumaniji ako joj dopustimo ili omogucimo da zivi sto vise svojim prirodnim zivotinjskim nagonom i zivotom.

zzzz

Član
Tu od
12 Sij 2016
Poruka
97
tihi05 mozete kokosima dodati u ishranu jos neke zitarice. Ja vas podrzavam jer i ja prirodno hranim kokosi i do skoro nisam imao trave u dvoristu pa sam im brao i po 3-4 kese trave dnevno a hranim ih kukuruzom, jecmom, tritikalom, psenicom, i suncokretom pomesanim 1:1:1:1:1. Super nose i dobijaju na dan njih 15 jedno lonce od 1 litar a ostalo je sve trava, gliste i ostalo. Od kad se izlegu ne dobijaju nikakve kocentrate vec samo prvih 1.5 mesec dobijaju samleveni kukuruz i psenicu i tritikal jer mi krunjac ne samelje dobro jecam i suncokret pa budu jako ostri i naravno po ceo dan su od pocetka napolju na travi. Sto imaju prirodnije uslove imace i bolje izrazene instikte pa i kvocaju bolje. Meni se u toku godine sve nalegu pa im stavljam nekad i samo po 3-4 jaja da se ne namnoze previse a izlezenost je uvek 100%. Ne trebaju uvek imati hrane ispred sebe jer se samo ugoje.
- Samo prirodno!

hb11

Član
Tu od
30 Lip 2011
Poruka
287
Ni ja ih ne tovim...doduše to zavisi od kokoši do kokoši...od vrste do vrste...naime ja držim kokoši hrvatice, posavsku kukmastu kokoš i nešto običnih crvenih nesilica....i svaka je kokoš zasebna za sebe...imam hrvatice koje su teže i one koje su lakše...a isto jedu...
A vi ih samo držite na dijeti...vjerojatno dok pijevac kukuriče mora se nasloniti na neko drvo na dvorištu (ako ga ima) da se slučajno ne sruši...:mur::icon_super:

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
jel se bu napokon naša koja dobra duša da pokloni jednu biserku ?
....
hb11 kaže jedi koliko može , moji su imali jednog kokota kojij je najradije sjedio u kanti od jupola i oko sebe zobao šrot , .. kad bi prolazio uz njega samo bi se javio da je on još tu ...

tihi05

Član
Tu od
31 Srp 2012
Poruka
475
Ni ja ih ne tovim...doduše to zavisi od kokoši do kokoši...od vrste do vrste...naime ja držim kokoši hrvatice, posavsku kukmastu kokoš i nešto običnih crvenih nesilica....i svaka je kokoš zasebna za sebe...imam hrvatice koje su teže i one koje su lakše...a isto jedu...
A vi ih samo držite na dijeti...vjerojatno dok pijevac kukuriče mora se nasloniti na neko drvo na dvorištu (ako ga ima) da se slučajno ne sruši...:mur::icon_super:

hehe jesi duhovit...pravi pametni zagorec :)
Ja sam odrasel u Maću :)
Ne brini ti nista za mojeg pijevca -zapravo imam 4 mlada od prosle jeseni i svi su lijepi i zdravi tako da mi je tesko se odluciti kojeg da ostavim. Jednog vjerojatno najdominantnijeg cu ostaviti i sa nekim zamjeniti za slicnog zbog krvnog srodstva.

Ja vidis imam obicne kokosi i pet crvenih nesilica ... za cudo bozije lani su se cak dvije crvene nesilice koje sam kupio kao male piceke -raskvocale i to na jesen . Sad te male koke nose jaja ....
Dakle mix od svega i svacega.

Najnoviji postovi

Na vrh