• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Hrvatske pasmine peradi

B

Buco

Guest
Ima li tko kakvih podataka o našim autohtonim pasminama peradi;

DRAVSKA GUSKA
POSAVSKA KUKMASTA KOKOŠ
POSAVSKA GOLOVRATA KOKOŠ
HRVATSKA /POSAVSKA/ PATULJASTA KOKOŠ
ZAGORSKI PURAN
HRVATICA (DUDICA)

Ja imam podatke i fotke ali volio bih d se i vi uključite slikama i tekstovima o ovome.
 

Dominik

Član
Tu od
11 Lis 2007
Poruka
520
Zaboravio si Zagorskog purana koji se, nisam ni ja znao, javlja u više varijeteta. Brončani, najrjeđi crni tip a svijetlog i sivog tipa ima.
 
B

Buco

Guest
Nisam ga zaboravio, ali ga nigdje u popisu autohtonih nisam našao osim u popisu autohtonih tovnih peradi.
Ali evo, prenosim sa stranica Hrvtskog stočarskog centra, ali slika nema za sada:



ZAGORSKI PURAN


Kod nas se uzgaja pod nazivom zagorski ili domaći puran. Divlji purani su među najrasprostranjenijim pticama u Sjevernoj Americi, a domesticirani purani se uzgajaju gotovo u cijelom svijetu.

Današnje pasmine purana potječu od meksičkih i sjeverno-američkih divljih purana gdje i danas slobodno žive njihovi preci. Krajem 15. i početkom 16. stoljeća na brodovima španjolske mornarice pura je stigla u Europu, i to najprije u Španjolsku, zatim se proširila u ostale zapadnoeuropske zemlje, te potom i u prostor Podunavlja. U području Hrvatskog zagorja uzgaja se stoljećima, gdje su klima i način držanja bitno utjecali na prepoznatljivost purana iz ovog područja.

U Hrvatskom zagorju se uzgajaju četiri soja purana koji se prvenstveno razlikuju po boji perja. Najzastupljeniji je brončani, a najrjeđi crni tip, dok svijetlog i sivog tipa ima nešto više. Perje na vratu, prsima i leđima brončanog (brončastog) tipa izrazito je crno sa zelenim sjajem. Perje potrbušja i butina je gotovo crno, bez sjaja, a na pregibima crno-smeđe-pepeljaste boje. Krilno perje je pepeljasto-crne boje s bijelim prugama i crnim rubovima. Repna pera su crno-smeđa prošarana svjetlosmeđim prugama i završavaju bijelim rubom. Crni tip zagorskog purana prekriven je potpuno crnim perjem, bez primjesa perja drugih boja. Sivi soj purana po vratu, prsima i leđima ima osnovnu crnu boju, prošaranu bijelim perjem, što daje dojam sivog, dok su repna pera slična brončanom tipu purana. Perje svijetlog tipa purana je bijelo, na leđima, repu i krilima prošarano svjetlosmeđim, sivim ili crnim perima.

Purice su kod svih sojeva znatno sitnije od purana i perje im je bez sjaja. Purice su pitomije i mirnije, za razliku od purana koji su agresivni i ne trpe suparnike. Purani u dobi od 28 tjedna postižu prosječnu tjelesnu masu od 6,5 kg, a purice prosječno 4,0 kg.

Zagorski puran se već stoljećima uzgaja takozvanim slobodnim sistemom držanja koji podrazumijeva da životinje veći dio života provode na otvorenom, slobodno se krećući livadama, voćnjacima i drugim vegetacijom bogatim staništima. Samo u nepovoljnim vremenskim uvjetima i noću, odraslim se zagorskim puranima osigurava čvrsto sklonište, odnosno peradnjak, a uzgoj podmlatka do bobičanja odvija se u zatvorenom prostoru u kontroliranim mikroklimatskim uvjetima.

Zagorski puran se kao hrvatska izvorna pasmina tradicionalno uzgaja na ekstenzivan način na malim obiteljskim gospodarstvima u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske - u Hrvatskom zagorju. U prošlosti je zagorski puran bio poznat izvozni proizvod u zapadno europske zemlje, a sredinom 20. stoljeća ova proizvodnja se značajno smanjila i prestala biti eksportna, a time i profitabilna.

U 2001. godini umatičeno je ukupno 1711 kljunova od čega 1376 purica i 335 purana.

Posljednjih godina se nizom mjera (novčanim poticajima za uzgoj, organiziranjem udruga uzgajivača i dr.) nastoji potaknuti ovu proizvodnju u tradicionalnom obliku u kakvom je ona i ranije bila organizirana.

Društvo za očuvanje, zaštitu i uzgoj zagorskog purana osnovano je prije nekoliko godina i okuplja uzgajivače matičnih jata zagorskog purana s područja Varaždinske i Krapinsko - zagorske županije.

Društvo za uzgoj i očuvanje zagorskog purana Kalnik osnovano je 1999. godine i djeluje na području općine Kalnik.
 
M

maksica6

Guest
Ovako u Münchenerücku (osiguravajuca kuca kod koje imaju sve banke osigurane svoj novac) i kod njih sam u zgradi vidio da imaju zagorskog purana crnog,napravljenog od sitnih keramickih plocica starog preko 300 godina.
 
B

Buco

Guest
Ne znam spada li i PAZINSKI PURAN pod autohtone?


ps. zagorski puran je sad postavljen u listi autohtone peradi
 
B

Buco

Guest
O kojem je ovdje puranu riječ?

puran-1.jpg


 
A

Alen

Guest
Buco kaže:
O kojem je ovdje puranu riječ?

Nisam siguran ali mislim da je to neki baš taman za na ražnju ili u rolu ispeći...
 
R

roby

Guest
Taj puran je zagorski puran,svjetliji tip ili žuti.Prekrasan je! :D
 

breza

Član
Tu od
27 Lis 2007
Poruka
755
hvala,ja se time inače ne bavim već sam ih dobil ali ima kod mene u selu jedan čovjek...,usput budi rečeno te koke zbog frizure imaju grdih problema s orjentacijom :roll: :D
 
B

Buco

Guest
roby kaže:
To je posavska kukmasta kokoš
Obrisan neispravan link.

Standard:

Opći dojam: Ima lijepo i skladno građeno tijelo sa posebno lijepom kukmom na glavi koja ju ćini još ljepšom. Dobre naravi, jako pitoma, dobra nesilica sa posebno kvalitetnim mesom.

Glava: Srednje velika sa lijepo formiranom velikom okruglom kukmom na sredini glave (kod pijetla malo opuštenija).

Kljun: Jak, srednje velik, malo povijen, žuto sive boje kod svijetlijih, a tamniji kod tamnijih.

Krijesta: Lijepo nazubljena, malo opuštena na jednu stranu, crvene boje.

Lice: Crvenkasto, oko oka glave.

Podušnjaci: Srednji, kod svijetlijih žuto ružičasti, a kod tamnijih sivkasti.

Podbradnjaci: Srednje dužine, crvene boje.

Vrat: Srednje dug, jak, dobro obrastao perjem.

Prsa: Izbačena, jaka i široka, malo zaobljena i lijepo razvijena.

Leđa: Široka, kratka, malo opuštena prema repu.

Rep: U pijetla lijepo razvijen sa jednakim srpovima.

Krila: Srednje veličine, čvrsta, dobro priljubljena uz tijelo.

Bataci: Jaki, dobro razvijeni i obrasli perjem.

Noge: Srednje visoke i jake, žute boje, kod tamnijih tamnije, čiste bez gača.

Prsti: Jaki, u boji nogu, s noktima boje kljuna.

Boja perja: Ima ih u svim čistim bojama, kao i grahorastih i prskano šarenih.

Težina: Kokoš do 3,5 kg, pijetao do 4,5 kg.

Jaje: Dosta krupno, malo izduženo.

Broj prstena: Za pijetla II, a za kokoš III.

Obrisan neispravan link.

Oroz posavske kukmaste kokoši
Obrisan neispravan link.
 
B

Buco

Guest
A ovo je posavska golovrata kokoš

Obrisan neispravan link.

Obrisan neispravan link.
 
B

Buco

Guest
Evo patuljaste kokoši, negdje je Hrvatska a negdje posavska patuljasta kokoš. Navodno je stara pasmina nastala od autohtonih oblika kokoši i krezlica

Obrisan neispravan link.

Obrisan neispravan link.
 

Dominik

Član
Tu od
11 Lis 2007
Poruka
520
Ispravak netočnog navoda. Prijatelju Buco ova druga slika je iz mog dvorišta i nije posavska golovrata kokoš. To je linija golovratih kokoši koje, mogu tako reči, su moja linija točnije linija moje tete. Ona posjeduje oko 80 komada i vrlo je specifična. Nije strogo golovrata. Njena karakteristika je šara na perju. Sama priroda posla mi je takva da sam puno po terenima po Slavoniji i šire i nisam sreo takvu šaru nigdje. Dakle Viljevačka golovrata kokoš. He, he.
 
R

roby

Guest
ove slike ne pokazuju Hrvatsku patuljastu kokoš ,nego neke križance
 
B

Buco

Guest
"Šarena" golovrataka je tvoja koka a "bijela" golovratka je pijetao iz knjige Veterinar u kući, Vlatka Rupića (Split)
Isprika

Međutim, u knjizi Šandora Horvata "BAŠTINJENE PASMINE" na strani 196 i 197. između ostalog stoji:

"...slijedeći načelo traganja po rubnim područjima, u Hrvatskoj se mogu zamjetiti lokalni tipovi kokoši, od kojih bi neki vrijedni za osnivanje gojidbi zasebnih, tipičnih svojstava.
U tome se posebno ističe stari oblik kokoši kakvog danas možemo vidjeti u ponekim dvorištima Posavine, od sela Veleševac sve do Lonje, ali jednako tako i u selima s lijeve obale Save u predjelu Ivanića.
Te se kokoši ističu lakom građom, atraktivnim bojama i pernatom kapom iza krijeste, a ima i golovratih primjeraka. Po ponašanju najviše odgovaraju predodžbi kakvu po predaji imamo o živičarki.
Takve su kokoši prije nekoliko desetljeća Posavke (valjda misli na snaše Posavke koje su prodavale po tržnici op.Buco) vrlo učestalo prodavale po Zagrebu..."
 
B

Buco

Guest
roby kaže:
ove slike ne pokazuju Hrvatsku patuljastu kokoš ,nego neke križance
Ako ti tako kažeš, pretpostavljam da se razumiješ u kokoši.
Pojasni nam kako izgleda patuljasta kokoš i stavi njihovu sliku al da bude jasna, a ja ću izbrisati post o njoj ako treba
 
Na vrh