• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Improvizacija klima uređaja

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,155
Znači zanima me da se klima uređaj koji je skup i troši dosta struje improvizuje uz pomoć bunara odnosno hladne vode iz bunara.

Konkretno bi uzeo neku pumpu koja ima mali protok i što manje je snage (manja potrošnja struje) , da bi vodu iz bunara dubine 35 metara dopremio do potkrovlja , znači bunar je dubok 35 metara ali nivo vode u odnosu na željenu visinu hladnjaka nije više od 10 metara tako da pumpa nebi trebaa da ima snage za više od toga.

Kapacitet pumpe nebih rekao da treba veliki , opet sve zavisi koliko bi se postavilo hladnjaka , nagađam.

Voda koja bi izlazila iz hladnjaka bi se odbacivala u kanalizacioni sistem ili čak da se postave neke prskalice na krov za dodatno rashlađivanje.

Hladnjak od auta , jeftini su i lako dostupni.

Ventilator neki bezšumni , recimo od klima urešaja ili od rashladnih vitrina , opet što manje snage radi uštede.

Pretpostavljam da bi sav taj uređaj mogao da stane u 100-200W potrošnje što je veoma razumno , mali je problem što mi ne pada na pamet neka pogodna pumpa koja bi mogla da se ubaci u bunar i zadovoljava ovo navedeno . Mora biti izolovana jer ide u vodu.

Evo nanjuškao sam da je neko već radio na isti način kao što ja zamišljam osim pumpe za vodu .
http://arhiva.24sata.rs/novi-sad/ve...ravio-klima-uredaj-za-300-dinara/103321.phtml

Ideje , prijedlozi ?

motohod

Član
Tu od
12 Ožu 2009
Poruka
780
Potraži na na netu izraz "swamp cooler" - nešto slično no ima vlastiti rezervoar pa ti ne treba puno cijevi ili hladnjak

cub_housing_lesson01_activity2_image2.jpg

Evo kako radi:

[YT]https://www.youtube.com/watch?v=J_ubf0zqvSQ[/YT]

:icon_e_surprised:

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,155
Nije to ono što ja želim , znači imam neograničenu količinu vode čija je temperatura otprilike 15 stepeni kako sam izmjerio , znači želim tu temperaturu (energiju) da izmijenim sa prostorijom. Ove amerikanske ideje ne želim.
Ako bih ja uspio da (teoretski 100%) razmijenim tih 15 stepeni u količini koja je dovoljna za neku hlađenu prostoriju u njoj bi temperatura bila 15 stepeni , e sad , pošto bi to bilo daleko od idalnoga (eli opet ne previše daleko od upotrebljivog) glupo je očekivati neko smrzavanje ali mislim da bi to moralo da funkcioniše.

Znači uzmem vode (odnosno spakovane energije) iz bunara onoliko koliko želim i transportujem je do hlađene prostorije i tu izmijenim , izmijenjenu toplu vodu odbacujem jer je topla i nema više funkciju za koju mi je potrebna.
E sad , količina izmijenjene vode je pitanje , koliki protok bi bio dovoljan za neku razumnu radnju.
Nešto mi ovo mudrovanje ne ide i moram se sutra baciti na eksperimentalni rad , hladnjak je već spreman još da nađem neki ventilator za prvu pomoć.

NEWHOLLAND

Iskusan lik
Tu od
15 Srp 2010
Poruka
5,621
Sad mi je palo na pamet jel bi bilo kakve koristi takvu hladnu vodu pustati kroz radijatore?

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,155
Ma meni treba ovo što sam vidio od Dvd Brezova :cool2:

11705135_772689742853197_4497121706723688370_n.jpg

Moglo bi i kroz radijatore ali je izmjenjivanje sporo i pasivno po mom mišljenju , čitajući malo po netu naišao sam na problem orošavanja radijatora i instalacije da bi moglo biti problem.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,928
Misliš da na taj način (preko hladnjaka) nebude vlage u prostoriji?

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,155
Paaaa , neka bude , čemu bi škodila ?

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,928
Objektu kojeg bi raslađival i ljudima koji bi unutra boravili.
Jedino ako bi ti hladnjaču u druge svrhe trebal?

Tomo1987

Član
Tu od
4 Kol 2010
Poruka
616
Misliš da na taj način (preko hladnjaka) nebude vlage u prostoriji?

Nebili se trebala vlaga kondenzirat samo na "hladnjaku"? Na sličnom principu radi ODvlaživač zraka. Hladi zrak na 0-5 stupnjeva dok se vlaga ne kondenzira i ponovo zagrijava zrak na temperaturu prostorije. Ja imam plan odpojit grijač jer je garancija istela pa sad smijem "prčkat"...

hodor

Dobro znana faca
Tu od
22 Sij 2013
Poruka
1,746
Baš obratno, smanjit će se vlaga u prostoriji jer je to zatvoren sustav.
Ovo što Savo priča teoretski drži vodu, samo učinak bude jako mali jer je mala razlika temperature između "kondenzatora" i "isparivača".
Nešto slično je razmišljao napraviti jedan rođak, naime ima podrum za jabuke i želja je bila da rashlađuje podrum na način da kondenzatorsku jedinicu smjesti u podzemnu cisternu sa vodom. Učinak klime(potršnja energije) bi se brutalno smanjila, al kad sam malo počeo računati postojala je mogućnost da mu se pregrije voda u cisterni i usmrdi.

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,155
Slažem se , za tako male razlike u temperaturi između sredstva za hlađenje i hlađenog prostora bi trebao izmjenjivač velikog kapaciteta , pretpostavljam da bi ovaj sistem ''karolifera'' radio.
U svakom slučaju razlike bi bilo , e sad koliko to zavisi od ''moći'' izmjenjivača.
Ja sam u prednosti što imam neograničen izvor hladnoće (vode) u odnosu na tvog rođaka ali gubim na potrebnoj energiji jer mi treba oko jedan bar da dopremim vodu umjesto kružnog zatvorenog sistema kojem treba manje energije za cirkulaciju vode.

kawasaki0201

Aktivni član
Tu od
16 Sij 2011
Poruka
3,143
Savo ima puno jednostavniji način za dobivanje hladnoče iz bunara, Šteta što nisam slikao kod kuma u podrumu pred godinu dana. Spustio je u bunar par cm iznad vode dve plastične kanalizacijske cevi i sproveo ih u podrum. sve radi na principu tlaka zraka i funkcionira vrhunski i ljeti i zimi, uvijek ista temperatura u podrumu. Evo jedne brzinske skice!
ad74bbdea07218076c3c85ae8cf2c0e6.jpg

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,155
Nemam tu mogućnost jer mi je bunarska cijev 140mm a ove plastične od bunara do kuće nisam u stanju da sprovedem. Inače dobra ideja.

kawasaki0201

Aktivni član
Tu od
16 Sij 2011
Poruka
3,143
Pa jel to klasični bunar ili bušeni?
Inače stvar odlično radi, u ljeti dok je vani +35, točno se osjeti kako kroz cijev puše hladan zrak na nekih 13-15 stupnjeva, a zimi dok je vani debeli minus, opet cirkulira ista temperatura.

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,155
Bušeni bunar je u pitanju.Dotoka preko 10M3/h.

kawasaki0201

Aktivni član
Tu od
16 Sij 2011
Poruka
3,143
10 kubika na sat, jel si to neku žilu pogodil ili imate inače tak jaku podzemnu vodu. Ja svoje nikad nisam mjeril na pumpi jer mi je razina rijeke Drave na 2,5-3m i kak debelu cev staviš tak tera vodu, a kod staroga, selo pokraj mojeg, kopani bunari su od 15-30m a nadmorska visina nam je jedva 10m razlike, ali kod mene je na pola metra živi šljunak a tamo ilovača kolko duboko možeš kopati. :)

kawasaki0201

Aktivni član
Tu od
16 Sij 2011
Poruka
3,143
Savo a da ubaciš neku dubinsku pumpu, cjev dobro izoliraš, spojiš na neki veliki kiler iznad kilera neki zahodski tihi ventilator i na izlazu iz kilera reduciraš odvodnju vode pomoču slavine da možeš kontrolirati protok hladne vode, ljepo sve upakiraš i evo klime. Šta se tiče kondezanta, cijeli kiler se ljepo nakosi, složi se žljeb ispod i pomoču tankog šlaheka sprovedeš ženi u teglu sa cvječem i iskoristiš ugodno s korisnim! :)

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,155
Ispod mene je jezero ;) , vode ima onoliko koliko je možeš ispumpati , ja nisam mogao više od 10 kubika.

Upravo sam tako i razmišljao da uradim , samo je mali problem naći odgovarajuću pumpu da je male snage , sve su oko 900 do 1300 vati .

kawasaki0201

Aktivni član
Tu od
16 Sij 2011
Poruka
3,143
A jel se nebi dala pumpa preraditi na neki 12-24v motor pa pogoniti preko punjača od akomulatora ili preko izmenjivača sa 12v na 220v, možda bi se tu manje struje potrošilo nego direktno!

E

el pibe

Guest
Zbraja se tu puno gubitaka.Pumpa velikog kapaciteta koja crpi previše vode koja nije iskorištena za takav uređaj.Jednostavnije je prikopčati izmjenjivač(ventilator sa kilerom ili kakva već izvedba je) na škrinju(zamrzivač)u njega se stavi kanta sa vodom i gromadom leda i preljevom u kanti da stalno cirkulira ista voda.Svrha preljeva je da povratna voda(ona zagrijana) opet uđe u kantu i taman dok prelije u drugu komoru opet dolazi rashlađena voda koju pumpa uzima u sistem.Znači troši se samo struja za ventilator,neku pumpicu a škrinja ionak radi.Tak bi je nekaj isprobao kad bi već išao na neku izradu.

Najnoviji postovi

Na vrh