• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Improvizacija klima uređaja

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,155
Nema energije za džaba , taj sistem bi otopio zabrzivač jer motor nebi imao dovoljno snage da nahladi toliki kapacitet , radio bi stalno bez gašenja i bilo bi opet nedovoljno a ni potrošnja struje nebi bila zanemariva.
Nema energije za džaba , opet moram ponoviti.

Pumpa dali radila na 12 ili 220V ona ''guta'' određenu snagu , samo se mogu povećati gubitci sa tolikim transformacijama , treba iskoristiti ono što se ima.

E

el pibe

Guest
Ja sam prije par godina imao nešto slično u planu.Živim na brdu i na dvorištu imam dva izvora jedan je bunar koji je napravljen 1920 nikad nije presušio na dubini nekih 9metara.A iznad njega je drugi izvor površinski koji je kao malo jezerce.Njega sam mislio iskoristiti za sličan projekt.I ne bi bila potrebna nikakva pumpa.I kroz njega procirkulira strahovito mnogo vode.Ali problem je sljedeći taj izvor u sezoni presuši,baš onda kad bi bio najviše potreban.Savo ako si negdje na brdovitom mijestu i ako ima neki izvor blizu kuće smješten više od tebe dobro bi bilo iskoristiti prirodni pad.E onda bi se tu moglo puno učiniti sa smanjivanjem gubitaka.Ima još nešto što mi se sviđa.Pročitao sam kako ljudi cirkuliraju bunarsku vodu.Znači imaju dva bunara (spremnika)na određenim dubinama i korištena(zagrijana)voda iz sistema se preljeva u drugi spremnik i opet se ohladi prirodnim putem na dubini i takvu rashlađenu je pumpa ponovo diže u sistem.Jer ovako samo sa pumpanjem iz jednog spremnika vodu iskoristimo jednom i puno vode odlazi nizašto.

kawasaki0201

Aktivni član
Tu od
16 Sij 2011
Poruka
3,143
A solarne dubinske pumpe? Znam da je investicija u startu skuplja, ali se vremenom isplati!

E

el pibe

Guest
Sve to polagano dolazi na svoje.I takvih investicija će biti sve više.Tamo 60 ih godina se masovno krenulo sa izgradnjom kuća od cigle i betona.Drvene kuće su zbog trenda pale u zaborav i smatrane su zastarjelima i sinonim za siromašnije stanovništvo što je naravno pogrešno shvaćanje i teorija bez pokrića.Sada svi uviđamo probleme i manjkavost takve gradnje koja se nametnula i zadržala na našim prostorima pedesetak godina.80%svih kuća je sagrađeno bez ikakvih atesta,dozvola itd.Prije kakvih desetak godina počelo se razmišljati o izolacijama zidova.Sve više do izražaja dolazi suha gradnja koju sve više podržavam jer je ekonomski isplativija i izdrži životni vijek čovjeka.A za pedeset godina nije me briga što će biti sa kućom pa ne radim kuću za sljedećih pet naraštaja.Niskoenergetske kuće su budućnost i sigurno pružaju bolje uvijete za život i jeftinije su od renovacije ovakvih objekata koje smo naslijedili ili napravili na svoju ruku.To je rupa bez dna i stalno treba ulagati.Nove niskoenergetske kuće pružaju kvalitetu stanovanja i da sam u situaciji da pravim novu kuću definitivno bi se odlučio o kupnji takve.Jer ipak su to razvili stručnjaci.Previše se novaca potroši od hlađenja pa do grijanja kuće koje sam izračunao ako se čovjek grije na drva za pedeset godina baci u vatru 400 000kn.Tu u takvim improviziranim,ne adekvatno sagrađenim kućama su enormni gubici.Pa onda krpamo sa svih strana i tražimo uštede i izlaze na krivim mjestima.Prvo krenuti od dobre izolacije zidova,potkrovlja,kvalitetni prozori,vrata e onda su tu gubici grijanja i hlađenja zanemarivi.

Posljednje uređivanje:

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,776
@savo, a da u tu cijev 140 mm ubaciš nešto kao izmjenjivač topline, samo cjevasti...nešto manji promjer da ide do dna, i po svemu bi trebala obična pumpa od centralnog biti dovoljna...dakle, ne crpiš vodu iz bunara, nego imaš zatvoreni sistem, i samo kradeš hladnoću iz dubine...
taj izmjenjivač za bunar sam napraviš sam od 3/8 bakrenih ili aluminijskih cijevi...ili štogod već imaš pri ruci, a za kuću nađeš neki kamionski hladnjak s ventilatorom...

to ti je ideja od 60w za pumpu i još koji wat za ventilator...
naravno, ja u pivi trošim kilowat na dan...to si isto moraš ukalkulirati...:eek::

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,155
Izmjenjivač u bunaru je dobra stvar i time bi se mogla staviti pumpa minimalne snage (znači ona od CG oko 30-60w) , i to je opcija o kojoj razmišljam ali je skuplja opcija , za opčetak sam mislio probati na primitivan način da vidim šta je optimalno jer nemam nikakvih repera za dimenzionisanje sistema.

kawasaki0201

Aktivni član
Tu od
16 Sij 2011
Poruka
3,143
Pa pogledaj po otpadima dali ima de kakva stara pumpa od centralnoga pa prvo isprobaj. Ja naletio na otpadu pred 2g na valeo pumpu u ispravnom stanju za par kuna, netko bacio sve zajedno sa cevima i radijatorima.

zwer

Dobro znana faca
Premium
Tu od
15 Ožu 2010
Poruka
1,713
Dečki, nećete se usrećit tim kemijama....

Moja preporuka je investicija u pravi klima uređaj, po mogućnosti neki bolje marke tipa mitsubishi i sl.

Da klima uređaji troše brdo struje je zabluda. Imam 3.5kw inventer uređaj koji i više nego vrhunski odrađuje posao. Maximalo kolko može povuć je 1.0 KW struje koju troši prvih pola sata a kasnije ako se ne forsira troši 200-300w... Bilo kakva kemija trošit će više od toga...

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,776
zwerko, promašio si temu...i nije dozvoljeno reklamirati...:icon_rofl:

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,155

Evo ovako da bi malo razbili tvoje stavove predlažem ti da uradiš jedan eksperiment , kada ti je najvruće kupatilo u toku dana uzmi pusti tuš onako sa što veće visine i što širi snop vode da bude i pusti tako da teče nekih 10tak minuta , naravno izmeri temperaturu prije i nakon eksperimenta pa ćeš shvatiti o čemu pričam.

Svi mi znamo da je ugradnja klime ''prava stvar'' ali ja lično uvijek razmišljam alternativno.
O nedostatcima klima uređaja bi se dalo debelo polemisati ali kako reče radijus nije to za ovu temu .

bubamarac

Član
Tu od
23 Tra 2012
Poruka
745

Moja preporuka je investicija u pravi klima uređaj, po mogućnosti neki bolje marke tipa mitsubishi i sl.

Da klima uređaji troše brdo struje je zabluda. Imam 3.5kw inventer uređaj koji i više nego vrhunski odrađuje posao. Maximalo kolko može povuć je 1.0 KW struje koju troši prvih pola sata a kasnije ako se ne forsira troši 200-300w... Bilo kakva kemija trošit će više od toga...
Nije promašio temu.
Imao sam svojevremeno namjeru uzet tetki razmontiranu klimu, koju je ona onda dala nekoj babetini, a ova nekoj susjedi.Utekla.
Falio samo plin.
Ideja je bila da odvojim kompresor od isparivača/kondenzatora i montiram ga samoga a isparivač produžim cjevima i ubacim u gustirnu koja ima oko 15tak stupnjeva stalno.Triba bi 15-20 metri bakrene cjevi s dobrom izolacijom i odavanje i uzimanje topline bi bilo vrhunsko, takva klima bi mi trošila manje nego spomenuta pumpa za izvuć vodu...:icon_cool:

zwer

Dobro znana faca
Premium
Tu od
15 Ožu 2010
Poruka
1,713
Evo ovako da bi malo razbili tvoje stavove predlažem ti da uradiš jedan eksperiment , kada ti je najvruće kupatilo u toku dana uzmi pusti tuš onako sa što veće visine i što širi snop vode da bude i pusti tako da teče nekih 10tak minuta , naravno izmeri temperaturu prije i nakon eksperimenta pa ćeš shvatiti o čemu pričam.

Svi mi znamo da je ugradnja klime ''prava stvar'' ali ja lično uvijek razmišljam alternativno.
O nedostatcima klima uređaja bi se dalo debelo polemisati ali kako reče radijus nije to za ovu temu .

kužim ja to jako dobro al samo za opisanu kemiju treba ti pumpa za vodu koja će vuć cca 200-300w, o ostalim dijelovima koji ti trebaju za realizaciju ne treba više opće govorit.

Da je sve to osigurano, sve zabadava opet takvo rješenje pruža samo privremeno zadovoljstvo. U startu si happy a poslije skužiš da to nije to....

Ak se nema para, paseš na njuškalu prijenosnu klimu ili bolje rješenje prozorsku za koje ne treba montaže/demontaže...

edit;

@bubamarac;

Imaš gotovih crijeva izoliranih za kupit, prodaje se na metar i nije neka cifra...
Ima kolega složeno na sličan način, kondenzator mu glumi namotaj bakrene neizolirane cijevi potpoljene u dubokom bunaru ( priejnos topline idealan, kompresor je sam za sebe u ormariću a isparivač je proveden tamo di treba....

Posljednje uređivanje:

bubamarac

Član
Tu od
23 Tra 2012
Poruka
745
Bakrena cjev je malo skuplja a ima sam (qrac), cilu klimu, pa mi takva ideja pala na pamet...Znam da ima izoliranih cjevi, ka za ugradnju autoplina.Ima li ih s boljom izolacijom?
Ubacivanje namotaja cjevi u crnu jamu isto nije luda ideja.
Liti, na 34sc, na dno jame je bilo 19sc., a zimi nisam mirija, al isparavanja topline kroz poklopac govore da dubina i raspadanje stvara lipu razliku u odnosu na vanjsku temperaturu...
Da se svašta kad savladaš nedostatak vrimena, besparicu i linost

Šta kaže kolega na cost benefit te prerade?Nekih brojeva??Hvali se, ili stvarno malo troši za velik učinak?

VuckoH

Član
Tu od
11 Svi 2015
Poruka
618
Moze se praktički za 1500kn kupit klima, ne treba pomocu nje spuštat temeperaturu nepotrebno nisko i to je to.
Potrošnja ce ostat umjerena...još ako vanjska jedinica nije na direktnom udaru sunca.

Ove kemije s bunarima bi trebale stalni rad pumpe da bi radile dok klima ne radi stalno te je potreban prilično velik protok pumpe da bi bilo učinkovito. Nema tu računice ;)

bubamarac

Član
Tu od
23 Tra 2012
Poruka
745
Nisi me razumija.
Klima bi bila potpuno jednaka ka šta je sad samo s dužim cjevima i nebi imala vanjski ventilator.
Imala bi vanjsku jedinicu ubačenu u neku tekućinu, (motor premješten s nje, bliže unutrašnjoj jedinici) i neopisivo bolju izmjenu topline nego kad ventilator tira zrak kroz nju.
Naročito zimi kad njome ide zrak od 5sc, a u jami je voda od 12sc.
Time bi joj učinak bija veći.

Najnoviji postovi

Na vrh