• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Iskustva s alatom

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Cijena govori kvalitetu. Košta li Tucson kao Duster ili je skuplji?
Tucson je šminka, dok je Duster radni stroj ;)

30 eurica pa ćemo da vidimo...
Pa nije baš jeftin.
Na poslu koristimo takve ključne KS Tools i izvrsni su. Neke druge marke se nisu baš dokazale, pa su zamijenjene KS-om.

Posljednje uređivanje:

domy_os

Iskusan lik
Tu od
18 Lip 2021
Poruka
917
Trebam neku brusilicu za povremeno brušenje drvenih greda, prozorskih okvira, ograde, čelične konstrukcije itd. Znači svakakvi oblici, ravni, obli, kutevi itd. Što mi je najpraktičnije da baš ne kupujem par različitih alata? Možda ovo?

1681848094672.png

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
3,912
Nejde kolega to što si naveo sve u jedno.

Za drvene grede, ako nisu za detaljno pokazivanje. Disk na fleksu i deri. Inače tračna brusilica.

Za konstrukcije isto fleksa.

Za prozore i takva cackanja je dobra ta koju si pokazao. Ali kako god okreneš nije za ništa veliko brusiti. A ta metal pogotovo.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Ne, misli na plastični disk, poput ovog:
0000125496.jpg

na koji idu ovakvi brusni papiri:
brusni_disk_papir_za_kuteve_front.jpg

To je idealno za rogove, daske...negdje gdje ne treba finoća. Ne ostavlja brazde ak se malo ispraksiraš, samo treba biti brusilica 180 ili 230mm (8500 ili 6300 o/min).

Za željezo drot kefa na brusilicu, bormašinu, fiber (lamelasti) disk...

Ovakva mala brusilica ("peglica"), kakvu si navel na slici, je za finije stvari.

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
3,912
Kakav disk, misliš roto rašpa? Malo pregrubo za prije bojanja...

Kako ide tračna u kombinaciji sa zaobljenim gredama?

A fleksa ostavlja swirlove po materijalu, to je problem.
Mislim na ovakav disk kakav je @ZJ poslao. Pa rekao sam da je fleksa super za stvari koje nitko neće detaljno gledati.

A tračna ide super sa svime kada imaš prakse.

U biti trebaš fleksu, tračnu, oscilirajuću i vibro (najbolje onaj multi alat, s njim svakakve sitnice idu).

Za manje opsege posla sav taj alat, osim flekse kupiš u lidlu jeftino. Fleksu kupi neku kvalitetnu jer nju koristiš za svašta.

domy_os

Iskusan lik
Tu od
18 Lip 2021
Poruka
917
Fleksu imam samo Parkside Performance, ali ona je 12 cm mislim i nije za dugotrajan rad jer brzo cucla bateriju pa je koristim za manja rezanja i brušenja.

Znači nema druge nego se protegnuti i kupiti sve odvojeno. Ne bih to radio toliko često, evo sad vidim da je vrijeme za osvježiti stolariju i eksterijer, ne radi se to svaki dan.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Kvalitetna velika brusilica (Bosch ili Makita) reda 2000W košta manje od 1000kn i to se isplati kupiti, jednom za svagda.
Za takve poslove ja koristim onu od 180mm. Ako ti je jedina velika, kupi onu za 230mm, jer bude koji put trebalo prerezati ciglu i slično.
Performance brusilica nije prikladna za to. Koristi ju za ono kaj može.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,616
Zakaj kod novih garnitura nasadnih ključeva, nema više T ručke za pritezanje, nego samo račne.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,781
Zakaj kod novih garnitura nasadnih ključeva, nema više T ručke za pritezanje, nego samo račne.
Zato jer je napokon neko pametan shvatil da račnoj nemre biti ništ ako se sa njom steže ;)

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,781
Ja mislim da sam ja sa čegrtaljkom dovoljno klikova u životu napravil i zato imam takvo mišljenje.

Tu gde je ova poluga sa slike stradala čegrtaljka sa produžetkom na cijev je otpustila i izdržala.
A polomil sam i polugu sa zglobom....
Nemrem reči da su čegrtaljke vječne ali izdrže veliku silu, uostalom, po neznam koji put velim da i kilo ključevi imaju čegrtaljku (rekli bi u mom kraju očrtaljku 🤭 🤭) pa se ne sjebe nikad.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,616
Zato jer je napokon neko pametan shvatil da račnoj nemre biti ništ ako se sa njom steže ;)
Učim i pak sam malo pametniji. :)
Jedino mi nekak lakše otpuštati kad je os vrtnje u sredini ručke. Kod račne moram više paziti da se ne zmakne ključ s matice ili glave vijka i malo mi je problem napraviti trzaj. No, ja sam hobist i nisam mjerodavan. ;)

Najnoviji postovi

Na vrh