• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Isplativost ulaska u poljoprivredu.

Rođo2610

Novi član
Tu od
22 Lip 2021
Poruka
6
Pozdrav svima,

trenutno se ne bavim poljoprivredom već sam zaposlen u jednoj firmi. Posjedujem oko 15ha uredno obrađivane zemlje koja je trenutno u arendi. Zemlja se nalazi u Istočnoj Slavoniji. Planirao sam od iduće godine ući u poljoprivredu pa su mi se pojavile određene dileme. Ostati zaposlen u firmi gdje godišnje zaradim oko 50tis kn sa radnim vremenom od 7-15 i uz taj posao raditi zemlju ili otvoriti Opg i prijaviti se za mjeru 6.1. i poticaje za samozapošljavanje. Imao sam plan na svih 15ha posijati kukuruz, slobodno mi sugerirajte koliko je to isplativo i što sijati godinu nakon njega. Mogu li ukomponirati dvije kulture u istoj godini? Što se tiče mehanizacije, posjedujem sve osim kombajna, ali je malo zastarjela. Traktor je Rakovica iz 89", plug je jednoredni, a nisam siguran da Rakovica od 50 konja može povući dvoredni. Tko ima volje bio bih mu zahvalan na podrobnijoj analizi. Od usluga bi jedino morao plaćati žetvu, a repromaterijal poslije žetve.

Unaprijed hvala na odgovorima.

blackout

Aktivni član
Tu od
1 Ruj 2017
Poruka
443
Mislim da je bolje na prvu ostati u radnom odnosu i uzeti 6.1.1 20.000 eur u varijanti gdje ti poljoprivreda nije prva djelatnost.

Hass

Aktivni član
Tu od
1 Srp 2019
Poruka
668
Sve zavisi o tvom znanju u obradi zemlje, sjetve, zaštite, prvo nagodinu pokušaj na 2,3 hektara pa vidiš i sam dali ti ide i dali je isplativo ako je onda uzmi nazad svu zemlju

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,743
koliko bi iznosili doprinosi, porez i knjigovodstvo godišnje?
pa zaštita na radu, izobrazba, atesti, konzultanti, osiguranje?
pa neizbježno ulaganje u mehanizaciju, repromaterijal i plaćanje usluga za ono što ne možeš sam?
stavi pluseve i minuse na papir i razmisli...i rakovica mora letit sa dva pluga! 🤭

Rođo2610

Novi član
Tu od
22 Lip 2021
Poruka
6
Mislim da je bolje na prvu ostati u radnom odnosu i uzeti 6.1.1 20.000 eur u varijanti gdje ti poljoprivreda nije prva djelatnost.
Pa ja iskreno mislim da je bolje uzeti 50k ako je ikako moguće. E sad drugo pitanje je: mogu li se povući poticaji i za samozaposljavanje uz mjeru 6.1.1. ?
koliko bi iznosili doprinosi, porez i knjigovodstvo godišnje?
pa zaštita na radu, izobrazba, atesti, konzultanti, osiguranje?
pa neizbježno ulaganje u mehanizaciju, repromaterijal i plaćanje usluga za ono što ne možeš sam?
stavi pluseve i minuse na papir i razmisli...i rakovica mora letit sa dva pluga! 🤭
Porez na šta? :), knjigovodstvo je 100 eura mjesečno. To bi bio paušalni obrt koji naravno nije u sustavu PDV-a.
Zaštita na radu, izobrazba, atesti, konzultanti?? Evo molim te da mi ovo pojasniš jer nisam siguran da razumijem. Hvala unaprijed. Mehanizacija može to izdržati samo bi vremena više morao uložiti nego sa novijom mehanizacijom.

Posljednje uređivanje od moderatora:

damirko

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2016
Poruka
1,495
Tih 15ha ti nije dovoljno za daljnji napredak ako nemaš ušteđenih para za mehanizaciju. Tebe tek čeka nabava strojeva a to nećeš moći financirati iz samo 15ha. Ostani na poslu, digni kredit i kupi još jedan traktor i osnovne priključke. Taj model ćeš morati održavati jedno desetak godina i onda možda možeš dati otkaz. Ja bih razmislio odmah u startu početi s voćnjacima jer ćeš tako ostvariti veće prihode nego sa ratarstvom na jedinici površine a zemlje je sve manje za kupiti. U tom slučaju situacija se malo mijenja na financijskom planu.

Rođo2610

Novi član
Tu od
22 Lip 2021
Poruka
6
Kredit nije opcija jer nemam posao za stalno, a također ni voćnjak jer ne planiram od 0-24 biti u njemu uz posao koji radim, no hvala na ideji, svakako je korisna jer vidim da znate o čemu pričate.

damirko

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2016
Poruka
1,495
Sa rakovicom ćeš u ratarstvu svejedno morati biti 24 sata dnevno, 365 dana itd itd... Ja imam 1.5 ha lijeske i pripremam 0.8ha za sadnju i to malo uz posao 7-15, ja sam 24 sata u tome, bez toga ne ide. Ako ideš sa svojim planom, mora ćeš smisliti kako ćeš preživjeti barem iduće 2 god, jer nećeš imati nikakvih prihoda većih od rashoda da imaš od čega živjeti.

Rođo2610

Novi član
Tu od
22 Lip 2021
Poruka
6
Hvala na odgovoru, iskreno ne znam više šta da mislim o tome svemu jer poznajem čovjeka koji ima 2ha lješnjaka, a živi i radi u Njemačkoj. Dođe godišnje 2 puta nazad kako bi ih obišao i uredio i nikada nikakvih problema s njima nema, a vi kažete od 0-24 ste u tome. Isto tako što se tiče mog plana za zemlju. Moji bliski prijatelji i njihovi suradnici od kojih neki imaju puno više zemlje, ali neki su i u mom rangu, kažu da ne znaju što sam dosada čekao sa takvim planom. Predstavili su mi troškove i obaveze za godinu dana s obzirom da mi je jedini trošak koji ne mogu pokriti sam vršidba, to bi bila dobit od nekih 6-7k eura za 15ha kukuruza. Ne znam više kome bi vjerovao i zato sam došao tu po mišljenje. Za razliku od usmenih opaski, ovdje samo negativni i obeshrabrujući komentari :LOL::LOL:.

damirko

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2016
Poruka
1,495
Nisu oni tebi napravili račun dobiti i gubitka, neka te to ne zavara, oni su tebi samo napravili plan. A svi znamo zašto se rade planovi...

Tu od
25 Lip 2014
Poruka
3,432
Ehh, premalo je slova da bi se ovdje pokrio čitav spektar pitanja i odgovora.

Nije obeshrabrivanje ovo što kolege govore, samo vrlo dobro znaju što je to živjeti od poljoprivrede. Dobro, neki, većina je pored poljoprivrede zaposlena, što ti ja toplo preporučam da i ti ostaneš i batališ ta samozapošljavanja i sranja, to je način da te otjeraju u dužničko robstvo, 50k eura zvuči primamljivo, ali u konačnici će se potrošiti na mehanizaciju koja će privrijediti novac tek na kraju godine.

Nadalje, posijati samo kukuruz nije opcija jer ako ćeš ići na poticaje, mislim da nebude išlo zbog monokulture, znači moralo bi ići nešto osim kukuruza.

Što se tiče papirologije, tu su izobrazbe za operatera traktora i rukovanje teškim strojevima, zaštitna sredstva, atest prskalice, ne znam fali li još nešto, to je ono najnužnije mislim.

E sad, sve se isplati ako se uloži trud i vrijeme, ali znaj da se obogatiti os te količine nećeš, eventualno podebljati kućni budžet.

Na kraju dana ćeš također imati osjećaj koji ti nitko ne može platiti, osjećaj da ai nešto napravio kada se okreneš i vidiš što si napravio za 3 - 4 sata rada. I boravak u prirodi, odmara dušu i srce 🍻🍻

mikke

Iskusan lik
Tu od
20 Velj 2019
Poruka
1,976
Naj sigurnije je da odeš u poljoapoteku i zatražiš da ti izračuna komplet repromaterijal za neku kulturu po hektaru. Tad ćeš svatiti gdje su otišli poticaji,a sve ostalo proračunaš sam.

cvajko997

Iskusan lik
Tu od
29 Tra 2020
Poruka
751
Ostat u radnom odnosu. Poljoprivreda uz posao. Dobit ćeš i nešto poticaja, dovoljno za dio repromaterijala, plavog dizela, sredstava za zaštitu... 15h nije puno da bi se od toga moglo živjet sa ratarstvom. Povrtlarstvo, voćarstvo... Možda. Žito i kukuruza bi mogli podebljat budzet, a ne mora se bit svaki dan na njivi. Rakovica za 15h je ok. Nije to tako loše. Kao što je kolega rekao, do 5 hektara 1. godine, kasnije ako ti krene, sve! Stetno i pametno.

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,743
kolega Airbox je rekao većinu, ratarstvo odradiš kampanjski i što dobiješ, dobiješ...probaj godinu dvije, pa ako neide neće ti bit žao...
ali, zakopat se u potpore i mjere, pa nije to jednosmjerna ulica...sve su izračunali, uvjetuju ti pet godina ostanak u tome, i moraš sve napraviti po pravilima (čitaj preko žiroračuna) i na kraju kaj god ti "daju" to im vratiš s debelom kamatom...
ali, pohvalno je da razmišljaš u smjeru dodatnog rada i korištenja postojećih resursa... (y)

Marko355

Iskusan lik
Premium
Tu od
16 Lip 2008
Poruka
5,571
Nemam vremena čitati sve, ali vidim da si u jednom postu napisao da ne želiš biti 24 sata u tome...

Što god radio, moraš biti 24 sata u tome. Ako to ne želiš i gledaš samo keš, bolje ostavi zemlju u arendi. Kažeš da si iz istočne Slavonije, i ja sam isto. Znam cijenu aredne, tako da bolje ostavi tako kako je.

irvine156

Iskusan lik
Tu od
10 Svi 2012
Poruka
797
ček, to je potencijalno skoro 30 000 kuna?
ni oral, ni kopal...ja bi to potpisal odma da imam... :oops:
Ako dobije te novce neisplativo je počet se bavit poljoprivredom,dok se stekne neko iskustvo i obnovi najnužniju mehanizacuju čista godišnja zarada bit će daleko od te cifre.

Tu od
25 Lip 2014
Poruka
3,432
Kod mene konkretno nema zemlje ispod 1500kn po jutru da je arenda 😅do prije koju godinu je bilo 1200kn, ali cijene idu gore, čak i do 2000kn/kj ali to su ekstremi i preotimanje zemlje. Gdje je ta zemlja po 1000kn/kj da dođem nešto zakupiti? 😂

Nije dio teme, ali da, na kraju dana treba sve na papir i podvući da se vidi gdje si... Nažalost danas je samo keš u igri.

Najnoviji postovi

Na vrh