• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Izvori pitke vode

hotela

Tu od
1 Lis 2014
Poruka
1,250
Zdravo drustvo,evo jedna zanimljiva tema u kojoj bismo mogli opisat nase izvore,mjesta gdje se nalaze,protok,dozivljaje itd.
Evo ja jucer bio na izvoru u mjestu Bela ,hrvatsko zagorje(blizu Novog Marofa-Ivanca) inace cesto svracam tamo po pitku vodu.
Jucer dovezo 60 l mada imam nekih 50km donde,punjenje 5l plasticne boce od vode je nekih 7sekunda sto nije lose.
Mozete opisat lokacije a blo bi dobro da se to nekak poslozi po regijama,npr. sjeverno zapadnahrvatska regija koja mene zanima,lika,istra itd.Mogu i kolege sa drugih prostora opisat i svoje, nije ni to na kraju svijeta a svi negdje putujemo i svracamo bilo rodbinski,poslovno i sl.
Pisite gdje tocite vodu dok nam je nisu uzeli,evo za pocetak mene zanimaju mjesta izvora SZap. hrvatske no i ostala posto ljeti putujem raznim putevima.
Vjerujem da cete se odazvat i da vas nasi i vasi izvori pomladuju.:icon_thumright:

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,954
Sjevero-zapad HR ti je sav "na pitkoj vodi". Jedini je problem u tome da naši velebni političari to ne kuže, pa iznad našeg vodonosnika pitke vode skladište smeće, u svim mogućim oblicima i pakovanjima. Grozni su ti primjer varaždinske bale, prije toga je bila i kneginečka deponija, nju su "sanirali" - ak' jesu, ak' to nije samo lijepa bajka.
Ni to nije dosta pa ga na šire područje VŽ dovoze ako je sve točno navodno čak iz Makarske, na zbrinjavanje i obradu. :icon_evil:

Potok Zbel ima svoj zviranjek (izvor) u B. Trnovcu, i navodno je rijetki primjer čiste vode, ali nije mi poznato koliko se taj izvor eventualno koristi za "ljudsku konzumaciju".

Voda iz belskoga dola koju si spomenuo je na dobrome glasu - nemam nikaj protiv, nek' tak' i ostane, što duže.

Naftu nemreš piti, a radi nje se po svijetu ratuje i gube glave, pitka voda je nužna za opstanak života, pitke je na žalost tak' jako malo - a mi si ju nemilosrdno zagađujemo.

nimrennermin

Iskusan lik
Tu od
1 Pro 2014
Poruka
1,480
Zbog pitke, će se voditi budući ratovi.

Kod nas u Bosni toga ima na pretek, al sami sebi zabijamo nož u leđa.
Nekultura, i još štošta.
Bio sam, planina Treskavica, 365 izvora, vode.

hotela

Tu od
1 Lis 2014
Poruka
1,250
Ako smijem pitati zašto putujes 50 km po vodu?

Pa to je vecinom nedjeljom poput nekog izleta,pa zato i otvorih temu da saznamo za blize i ostale izvore,nasih krajeva.:mad:::(hi):

agronom

Član
Tu od
16 Stu 2014
Poruka
55
ok, ja sam mislio da je ta voda specijalna, jer ju pijem svaki dan ;)
znas da dazu da je to muška voda

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,954
Zagorsko - podravska muška voda :icon_fU: ti je po starinski hotela; noja :icon_fU:
Da ljudi bi morali ozbiljno i zdušno skrbiti o to malo izvora kvalitetne i zdrave pitke vode. Na žalost u svakom potočiću iza izvora su gomile otpada, ambalaže od naftnih derivata (ulja), ambalaže od pesticida, otpadni štednjaci i sve što nikome ne treba.

Nekada sam kao mali klinac, dok je mama okapala kuruzu pio s izvora vodu na "tikvinu" cijev od lista bundeve. Danas se to ne bi usudio nigdje. Iznad svakog se izvora nalazi voćnjak i/ili vinograd koji vlasnici intenzivno prskaju.
Donekle razumijem da kolega ode na izlet i natoči si vode z' belskoga dola - svaka čast, jedino nisam siguran da je ta voda danas još uvijek toliko kvalitetnija od recimo kontrolirane varkomove vode.
Ujedno, kako se drži zdravstveno ispravnom i protiv ustajalosti i kvarenja tih pedesetak litara, prije nego potrošiš?

Posljednje uređivanje:

hotela

Tu od
1 Lis 2014
Poruka
1,250
Drzim je uglavnom u podrumu na hladnom,vecinom u staklenim bocama(5,10,15l) nekaj i u plastici.Kaj se tice ispravnosti stem se ne zamaram bolje se bojim ove iz gradskog vodvoda,klorirana,bljutava,mrtva.
Umladosti sam pil i Dravsku vodu dok sam ozednil na ribiciji i jos uvijek se dopisujem zvami,ve vam nebi preporucil Dravu nit za kupanje.U Hercegovini i Dalmaciji smo pili kisnicu iz gusterni,catrnji cak i otvorenog tipa di su plavali vodenjaci an nekak ih sad slabo vidim.
Malo smo se prevec otudili od prirode a to nekom pase,nebojte se izvora vec vodotornja.
Nego, bil bi vam zahvalen da navedete vase izvore pogotovo nase na sjeveru i ak imamo kojeg v nasem lepom medjimurju.:drink:

Dadx

Aktivni član
Tu od
10 Srp 2010
Poruka
101
ako rabiš plastične boce, napravio si si gore od vodovodne vode. Također, tu vodu niš ne čuva () pa imaš kratko vrijeme za potrošnju iste.

Inače, na cesti Kašina - Laz se nalazi izvor, mi ga zovemo mačkov rep, tamo pijem vodu dan danas, čak dok sam imal kornjače sam tam išel po vodu za njih.
Pošto je tamo znala biti gužva, uvjek su išle neke priče. Pričal je jedan da je neko slal vodu u njemačku na analizu i da su se ovi čudili kak je to super voda. Danas malo više znam o tome, pa sam siguran da je to izmišljotina, frend radi u ispitnom labosu u sisku i veli da nesmije proči, e sad, dal 8 il 12 sati od uzimanja uzorka do analize.
Ovaj za to vrijeme nije mogel doč do švabije, a isto tak sumnjam da je imal adekvatnu posudu za to.

Inače, u zagorju ima puno "privatnih vodovoda" iz kojih redovno pijem, primjer je gornja stubica, sveti matej. Također pijem i vodu iz okolice hrv. kostajnice, također lokalni vodovod spojen direktno na izvor.

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,767
Iz ovog izvora se je koristila voda za cijelo selo, dok nije bilo cisterni (sa kišnicom) i poslije vodovod. Nikad nije presušio i voda je uvijek na cca 12 - 15 stupnjeva, a voda je dobra kao voda.

Prilozi

• DSC00511.jpg
    DSC00511.jpg
    79.9 KB · Pregleda: 137
  • DSC00512.jpg
    DSC00512.jpg
    77.9 KB · Pregleda: 121

zgzac

Dobro znana faca
Tu od
3 Kol 2012
Poruka
2,737
@dadx, kaj se taj izvor ne zove "Mazuranić " !? Ja ga poznajem pod tim imenom. Onaj prema Lazu . Ja sam doslovno okružen izvorima. Koliko su mi dobri toliko su mi i štetni.

Dadx

Aktivni član
Tu od
10 Srp 2010
Poruka
101
@zgzac, ja ga znam pod mackov rep, navodno ga je neki prezimenom macek slozil (malo obzidal i del cev)

Sent from my iPhone using Tapatalk

hotela

Tu od
1 Lis 2014
Poruka
1,250
Poznat mi je izvor i u Leskovcu,na cesti V. Toplice-Ludbreg no tu voda polako tece i za puniti se treba nacekati,zatim u Globocecu pri Ludbregu isto polako tece a nekad je bilo bolje, kazu neki klipan krade vodu.
Sad neznam vise u Podravini,slobodno se javite, nije valjda da se pije samo pivo i gemisti nemam nikaj protiv al voda je stvarno izvor zivota.
Slobodno se javite i drugi forumasi,necemo vam popit sve,al probat ocemo ak se zateknemo u blizini.:icon_pidu:

Zekson

Dobro znana faca
Tu od
26 Srp 2012
Poruka
515
Kod mene isto ima jako puno izvora pitke vode.
Evo za primjer Ivanščica mogu nabrojat najmanje 10 izvora za koje znam a ima ih i više.
Jedan jako dobar izvor nalazi se ispod Crkve Majke Božje gorske malo ide sporije voda ali recimo za 1 minutu 2 l se napune.
Ima jedan izvor kod nogometnog igrališta Cukovec u Loboru.
I jedan je malo dalje u Ivanščici unutar šume baš je zbetonirana kopanja kam se voda sljeva i mogu reć da su te vode gore jako hladne i milina je za pit.
Naravno ima ih još ali da sad ne nabrajam koga interesira nek pita.

hotela

Tu od
1 Lis 2014
Poruka
1,250
Zdravo zivo dragi forumasi,vidim zaboravismo temu koja ce nam mozda uskoro biti vrlo vazna.
Evo pred negdi vuru se vratio sa kratkog izleta trazeci jedan izvor u Kalnickom gorju.Nekidan sam prical s prijatelem o ovom ludom dobu,ovisnosti o antisistemu pa dosla i voda na temu.
Velim ja kako vec nekih mozda 5g.vecinom pijem vodu sa izvora,te odlazim po nju v Globocec pri Ludbregu a ima dobar protok,negdi po mojem brojanju 15l-45sek kaj nije lose.Veli mi on da je v Leskovcu prema Varazdinskim Toplicama puno bolja.
Znam nastavim ja al polako tece ko se bu nacekal,kaze on ima i jedan jaci izvor kod Piscanovca te mi ukratko objasnil gde i kako ga nac.
I tako krenuo danas na taj izletic sa 10l staklenkom,vise radi radoznalosti i da se malo maknemo odkuce i loseg zraka,tv,internet,struja ma svaki kuuurac vec zraci,jos ova 5&g moras da obolis oces neces.
Opet sam zajeebo netreba ni da kazem,fulao nesto pa ga nazovem,nije dostupan ma pametan coek zna on da je Nedjelja.I ajde isprobam to cudo tehnike,ukljucim mape na tel. i trazim po karti,brzo sam skonto ipak smo mi Druga Tita pioniri i sluzili JNA a ostalo nesto u toj ludoj glavici.
Pri samome cilju zaustvih neke setace i upitah gdje je tacno izvor,ljudi veseli i uljudni me upute te ga odmah nadjoh.No nije to ta snaga izvora sto mi kolega opisa,pomislih a sta ces svi danas lazu to je u modi,sreca nemam vise flasa sasobom.
Na povratku kuci pocelo se mraciti i skuzim ja da se vozim cijelo vrijeme brez svjetala iako mi pri voznji tamo ususret dosli i plavi angeli doduse bijahu drugo auto.
Sta ces uzeo sinov auto jer njegov bijase na ulici a on glupan nema ukljucena svjetla na automatik (valjda sto se skita pa najutra dolazi kuci🤫)dok moj ima non-stop i ljeti i zimi.
Ima ona narodna da bog cuva budale i pijance,valjda se tu negdje brojim pa me sreca pratila.
Dobro je dok me sreca prati,no kad lose krene suti i trpi.
Jel pijete izvorsku vodu dragi ljudi,vjerujete li prirodi ili nauci.

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,744
pijemo, pijemo...sva je voda izvorska, osim kišnice i mora.... 🤭
meni nekak najbolje ide jamnička izvorska sa mojim medenim direktorom...:ppozdrav:

jossip

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2019
Poruka
924
Ja imam seoski izvor iz kojeg se snabdijeva selo i znam još jedan izvor koji je u šumi i on se ulijeva u potok. I jedan i drugi su sa pitkom vodom. Ja sam već godinama na izvorskoj vodi a ovo iz pipe po gradskim stanovima ili kućama nije ni za noge prati. Kada se čovjek jednom nauči na izvorsku ne može više piti gradsku vodu jer se osjeti razlika.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,553
Moja kuća ima dvije vode, dva vodovoda izvorske vode. Jedan seoski vodovod koji je uradjen 1974 godine sa 4 kilometra udaljenosti od sela. Zbog povećavanje broja korisnika gdje je izašlo na 107 priključaka i lošeg odnosa prema vodi od 1995 do 2001 godine je bio problem u ljetnom periodu sa pritiskom i sa snabdijevanjem.
2001 godine okupio sam 25 domaćinstva i izradim drugi vodovod sa ìzvorištem tri izvora od 18l/min, u ljetnom periodu, i akumulacijom od 50 m3. Projekat je bio na zavidnom nivou. Nakon toga uspjednem pokrenuti 2007 godine neke korisnike da otkažu poverenje seoskom građevinskom odboru, te dolaskom novih ljudi uputim ih na problem i izvrši se sanacija starog vodovoda iz 74 g, te se odradi dodatni bazen od 80m3, i dodatna izvorišta od 50l/min. Zbog izgradnje velikog broja vikend kuća uz korito rijeke, (zabrana proširivanja potrosača) trenutno se radi i gradski vodovod. Ovakvu vodovodnu mrežu nema na daleko nijedno selo. Mnoga domaćinstvo posjeduje izvore u blizini kuća koja nemogu davati pritisak u kućni sistem.

Perko

Dobro znana faca
Tu od
12 Velj 2020
Poruka
407
Ja koristim kišnicu.Šterna 40m3 samo pazim da kiša najprije ispere krovove.

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Ja imam zabitu cijev u podrumu na 6 metara i vode kolko hoćeš.
Je li to isto izvor?
Jesenas smo nakon veoma obilnih kiša nosili vodu na analizu i svi parametri su daleko bolji od normalnih.
Gradski priključak smo zatvorili ventil i koristimo već četerdeset godina samo svoju vodu.

Najnoviji postovi

Na vrh