• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Jabukov ocat

nothing

Član
Tu od
16 Ruj 2013
Poruka
49
Da li neko može da mi napiše pravi recept za pravljenje jabukovog sirćeta od divljih jabuka?! Tražio sam po internetu, ali nije to to, svugdje pišu jabukovo sirće, a u stvari napišu recept za turšiju.
Sad na ljeto/jesen, ako Bog da, bude bilo jabuka, odlučio sam pravim jabukovo sirće, našao sam kupca, koliko god da ga napravim on će ga kupiti, a cijena je 3€.

Pozdrav!
 
Posljednje uređivanje od moderatora:

tatkodvd

Dobro znana faca
Premium
Tu od
2 Pro 2011
Poruka
1,255
Re: Jabukovo sirće

E ovako pokušaću da objasnim na jednostavan način.

Jabuke prvo treba oprati, pošto pretpostavljam da su kupljene a ne brane. Zatim samljeti pa u presu za grožđe iscjediti ili sličnu. Ocjeđen sok procijediti i staviti da fermentira (slično kao vino ili kom za rakiju). Pošto je u pitanju sok, nemamo prirodnih kvasci u njemu. Ti kvasci se nalaze na jabukamo, a mi smo ih oprali. Zato moramo ubaciti neki selekcioni kvasac za vino, kako bi fermentacija krenula u pravom smjeru. Ako se ne može nabaviti selekcioni kvasac onda ubaciti pekarski. Sud poklopiti da ne dolaze vinske mušice, ali da ima odšak CO2. Poslje završene fermentacije koja traje oko 15-20 dana, "sok", otočiti tj skinuti sa taloga. Potom unjeti negdje u toplo kako bi alkohol što brže prešao u sirće. Takođe nebi bilo loše ubaciti malo gotovog tj prošlogodišnjeg sirćeta kako bi se ubrzao proces (nikako ne pre završene fermentacije). Nakon završenog procesa, još jednom otočiti.

Dobiće se bistro, jako (kiselo) i veoma kvaliteno jabukovo sirće.

Ja ovako radim.
 

nothing

Član
Tu od
16 Ruj 2013
Poruka
49
Hvala! Nisu kupljene, domaće su, divljakinje. Čuo sam da su te najbolje za sirće, a imam ih na selu koliko hoćeš...

I hvala još jednom! :D
 
Tu od
6 Tra 2017
Poruka
16,292
Ja ovu godinu delam i zanima me baš kak bu ispalo.
Imam svakakvih vrsta starinskih jabuka i sve skupa bum ižmjšal,i valjda bu dobro ispalo.
 

Najnoviji postovi

Na vrh