• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, chatu, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

JEČAM sjetva-žetva 2012.-2019

jd4755

Dobro znana faca
Tu od
27 Lis 2007
Poruka
1,188
Ječam je osjetljiv na ostatke herbicida prethodnog usjeva pa je žutilo tako i raspoređeno,izgleda da je češnjak dobio najmanje herbicida.
 

AirBoX

Dobro znana faca
Tu od
25 Lip 2014
Poruka
1,202
E sad, kako piše ranije je sijano na sojište koje je samo tanjurano i tu leži velik dio odgovora.

Tanjurača ne ide duboko i ne rahli tlo kao plug, gruber, podrivač itd... Smanjena je njena apsorpcijska mogućnost i voda duže "stoji" i tu često biljke krenu žutiti zbog viška vode.

Druga stvar je ako se usjev ne "okali" kako treba, nagla promjena temperature ga opali, ali u principu nema šteta.

Treća moguća stvar, ako je tretirano zemljište herbicidima da postoji neko rezidulano djelovanje ili je pretjerano dozirano u jesenskoj zaštiti od korova.

Četvrta moguća stvar su Cikade, virusni vektori koji prenose žutu patuljavost ječma i ona zna nastupiti ako je rano posijan ječam. Manifestira se žutim listovima, koji se žute u početku zaraze samo na rubovima, tek kasnije središnji dio lista. Zaraženi listovi su zadebljani i stoje uspravno. Dobar preduslov za zarazu su godine s puno korova.

Postoji još nekih stvari, ali ovo su najčešće, barem se pokazalo u praksi. I nije svako žutilo - bolest.
 

Marko355

Dobro znana faca
Tu od
16 Lip 2008
Poruka
3,973
E sad da ja preformuliram post...
Lijevo je od strica ječam. On je ranije posijao na tanjurano sojište.
Desno je moj ječam posijan na poorani češnjak, a moj koji je po kukuruzu i soji se ne vidi na slici.
Ovaj gdje je češnjak bio nema ni jednog žutog lista. Pokraj toga je po kukuruzu, a po kukuruzu je najviše žut. Po soji je malo žut, manje od kukuruza.
Po meni je najlogicnije da su ostaci herbicida najveći uzročnik toga jer je češnjak dobio najmanje herbicida, kukuruz najjači, a soja umjerenu količinu.
 

borna92v

Član
Tu od
23 Sij 2013
Poruka
612
Moj ječam dobar... osim na jednom polju di je malo rjetki... stvar je u pripremi zemlje, bilo je dosta gruda i puno ga je ostalo vani u sjetvi i dok je pala kisa, ptice su ga pojele pola. Kak vam se čini ideja, da mu naprimjer u 2.mj. bacim proljetni ječam s rasipačom po tom djelu gdje je rijetki... ima ga cca jedno jutro takvog
 

Dali75

Član
Tu od
5 Srp 2017
Poruka
42
Kod nas u ataru je skoro sav zut jecam, bez obzira dal je sa tavana ili kupovni, ranije ili kasnije sijan, i sta je prije toga bilo. Mislim da je to bas zbog one zute patuljavosti i dosta gadno izgleda, sad sta ce kasnije bit...
 

Viduka OPG

Aktivni član
Tu od
23 Velj 2019
Poruka
248
Kod mene je ječam vrhunski sve prilično dobro izgleda, ali ovaj što je sijan na površinu koja nije orana nekih 40 godina izgleda vrhunski toliko kiše i vlage kao da je nije ni bilo, raž isto tako, na sličnoj površini.
 

Najnoviji postovi

$(function() { var unit = $('.samCodeUnit[data-position="container_sidebar_below"]'); var stickyPoint = 0; function isSidebar() { return window.matchMedia('(min-width: 900px)').matches; } if (unit.length && isSidebar()) { $(window).scroll(function() { var unitScrollOffset = unit.offset().top; var scrollTop = $(document).scrollTop(); if (unitScrollOffset - scrollTop<= 0 && stickyPoint == 0) { unit.css({position: 'fixed', top: $('.p-nav').height() + 10, width: 'auto'}); stickyPoint = scrollTop; } else if (stickyPoint >= scrollTop) { unit.css({position: '', top: '', width: ''}); stickyPoint = 0; } }); } $(window).resize(function() { if (!isSidebar()) { unit.css({position: '', top: '', width: ''}); } }); });
Na vrh