• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Kabina izrada i atest

baresi07

Novi član
Tu od
6 Ožu 2023
Poruka
4
Pozdrav,
kako bezuspjesno tražim kabinu već duže vrijeme za Eurowolf 454, planiram krenuti s drugim modelom.
Traktor ima svoj originalni zaštitni okvir, postoji li mogućnost u HR atesta kabine koja bi se izgradila na način da zaštitni okvir ostane u unutar te kabine na traktoru kako bih je mogao atestirati kao kabinu za zaštitu od atmosferilija (ja sam bar tako shvatio onaj pravilnik od cvh)?

damirko

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2016
Poruka
1,630
Ne možeš imati i kabinu i luk upisane u knjižicu. Samo jedno može. Napravi si kabinu kakvu hoćeš i onda ju skidaj kad ideš na tehnički. Uštedjeti ćeš dosta na atestima i živcima. Mislim da samogradnja ni ne prolazi na tehničkom

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
7,250
Postavio sam pitanje na Al

"da li je moguća samogradnja kabine za traktor te njezino atestiranje u Hrvatskoj"

i dobio sam ovakav odgovor:

U Hrvatskoj je moguća samogradnja kabine za traktor, ali njezino atestiranje (ispitivanje vozila) ovisi o njezinoj primarnoj namjeni:

1. Kabina za zaštitu od atmosferskih uvjeta
Ako kabina služi isključivo za zaštitu od kiše i vjetra, a traktor već posjeduje tvornički ugrađen i atestiran zaštitni luk (okvir) koji štiti pri prevrtanju, postupak je jednostavniji.
  • Uvjet: Kabina ne smije narušavati čvrstoću postojećeg zaštitnog okvira niti ometati upravljanje traktorom.
  • Atestiranje: Potrebno je obaviti ispitivanje u ispitnom mjestu Centra za vozila Hrvatske (CVH) kako bi se potvrdilo da je ugradnja sigurna za sudjelovanje u prometu.

Axial

Iskusan lik
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
634
Traktorska kabina se nekada mogla atestirati (OECD atest) na poljoprivrednom fakultetu u Zagrebu, odjel za mehanizaciju poljoprivrede. Cijena takvog ispitivanja i atestiranja za jednu kabinu je tolika da je puno isplativije kupiti bilo koji traktor te kategorije bilo kojeg proizvođača sa bilo kojom (atestiranom) kabinom. Čak mislim (ako se dobro sjećam) da moraš imati više potpuno jednakih kabina da bi ih se uopće moglo ispitati jer se radi ispitivanje opterećenja konstrukcije. Naravno sve to uz kompletnu projektnu dokumentaciju za kabinu, sa proračunima opterećenja. Jer kako drugačije izraditi nekoliko potpuno jednakih kabina....?

baresi07

Novi član
Tu od
6 Ožu 2023
Poruka
4
Ne možeš imati i kabinu i luk upisane u knjižicu. Samo jedno može. Napravi si kabinu kakvu hoćeš i onda ju skidaj kad ideš na tehnički. Uštedjeti ćeš dosta na atestima i živcima. Mislim da samogradnja ni ne prolazi na tehničkom
Ma da jasno to je opcija koja ostaje, ali ja sam mislio iscrpiti prije toga sve legalne opcije i nekako mi se čini da sam u tom uspio :)

baresi07

Novi član
Tu od
6 Ožu 2023
Poruka
4
Postavio sam pitanje na Al

"da li je moguća samogradnja kabine za traktor te njezino atestiranje u Hrvatskoj"

i dobio sam ovakav odgovor:

U Hrvatskoj je moguća samogradnja kabine za traktor, ali njezino atestiranje (ispitivanje vozila) ovisi o njezinoj primarnoj namjeni:

1. Kabina za zaštitu od atmosferskih uvjeta
Ako kabina služi isključivo za zaštitu od kiše i vjetra, a traktor već posjeduje tvornički ugrađen i atestiran zaštitni luk (okvir) koji štiti pri prevrtanju, postupak je jednostavniji.
  • Uvjet: Kabina ne smije narušavati čvrstoću postojećeg zaštitnog okvira niti ometati upravljanje traktorom.
  • Atestiranje: Potrebno je obaviti ispitivanje u ispitnom mjestu Centra za vozila Hrvatske (CVH) kako bi se potvrdilo da je ugradnja sigurna za sudjelovanje u prometu.
Pa i ja sam to nekako tako shvatio pošto onaj letak od CVH glasi (ako je to uopće aktualno i nije promijenjeno) i zato sam i postavio ovo pitanje iako vjerujem da su ljudi odmah imali roll eyes:

Ugradnja zaštitnog okvira, zaštitne kabine i kabine za zaštitu od atmosferskih uvjeta na traktoru.

E sad pošto su to po meni 3 kategorije, u kojoj je jasno naznačena razlika između zaštitne kabine, koja sama preuzima zaštitu od prevrtanja, i kabine za zaštitu od atmosferskih uvjeta na traktoru što tumačim da njoj osnovna zadaća nije zaštita od prevrtanja već to preuzima zaštitni okvir. E sad pitanje je jel ja to dobro tumačim i koji materijali se mogu koristiti za to (meki poput cerade) ili kao hej evo malo smo tu pojačali cijevima i staklima, eto nije bilo cerade :)
Uglavnom koliko sam shvatio informirajuci se u lokalnim STP oni odmah pitaju pločicu i jel ima homologaciju za taj traktor koliko sam shvatio tako da ove moje konstrukcije baš i nemaju onda smisla :)

Najnoviji postovi

Na vrh