• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Radovi u šumi, izrada drva

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
3,909
Napraviš peć u koju idu cijele cjepanice i ne moraš se zajebavati sa piljenjem, a i duže budu gorjele pa ušparaš vrijeme za kavicu.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,644
Drva se dovedu do garaze i onda ide cijepanje i piljenje, a ručno ne može nikako but brže nego na cjepac...moze mozda prvih sat vremena al ne cijeli dan
Zanimljiva mi je ova tvoja situacija. Režeš u šumi i u sve pokupiš i u prikolicu. A potom ponovo i kod kuće režeš. 2 puta rezanje i sigurno možeš kod kuće sam odraditi da ti niko ne pomaže, kao kad cijelo stablo režeš. Sigurno cikularom možeš sam rezati da ti niko ne pomaže, i tako brže.

Krumpironja

Iskusan lik
Tu od
7 Svi 2010
Poruka
4,100
Ja prvo rušim u šumi i onda nakrcam drva u prikolicu u metricama, jednom ulovim drvo koje je u komadu dok ti za istu količinu hvataš 3 komada, vozim iz šume veću količinu jer imam manje šupljina metrice su složene nisu nabacane, prikolica ima kipu ne trebam na ruke iskrcat, drva ostanu na kupu, nakon toga ide cijepanje, opet jednom hvatam drvo dok ti 3 puta, a i brže je cijepat metrice nego kratke, i nakon toga ide cirkular ko pjesma, malo troši nafte malo drva, kičma ne pati i da sve odradim sam, sve ovo mogu radit i u šumi ali mi se neda ja volim da su drva prvo vani a onda se pomalo zajebavam kad me dođe volja.
Evolucija je čudo

Ivan KC

Iskusan lik
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
3,271
Ja od svih poslova s drvima, najmanje volim držati motorku u ruci.
Tako da, pilim na metar, onda cijepam i doma s cirkularom na 33 ili 25 cm.
Jako mi je teško raditi s motorkom, a drva na cirkular mogu piliti cijeli dan bez greške.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,644
Ja prvo rušim u šumi i onda nakrcam drva u prikolicu u metricama, jednom ulovim drvo koje je u komadu dok ti za istu količinu hvataš 3 komada, vozim iz šume veću količinu jer imam manje šupljina metrice su složene nisu nabacane, prikolica ima kipu ne trebam na ruke iskrcat, drva ostanu na kupu, nakon toga ide cijepanje, opet jednom hvatam drvo dok ti 3 puta, a i brže je cijepat metrice nego kratke, i nakon toga ide cirkular ko pjesma, malo troši nafte malo drva, kičma ne pati i da sve odradim sam, sve ovo mogu radit i u šumi ali mi se neda ja volim da su drva prvo vani a onda se pomalo zajebavam kad me dođe volja.
Evolucija je čudo
Svako ima svoje mišljenje i neka tako i bude. 20230914_141413.jpg
Ovdje je hrpa od 12 metara drva. Sasječeno za oko 2h rada, jedna motorka i jedan sjekač, ništa nije rukom dirnuto. Samo nogom ili polugom gurnem da se okrene da sastavim rez. Nebitno kako su ovdje došla. Proces rezanja završen. Utovar može da radi jedan radnik. Voleo bi objašnjenje kako bi ti ovo odradio sam ili sa još jednim radnikom i vrijeme za koje bi ovo doveo u metricu da se izvrši utovar. Ma kako i sa čim cijepao ovo u metricu, nemožeš ovo odraditi za 2h. 20231013_163123.jpg
Ovo je utovareno za pola sata jedan radnik, te ide pred šupu na cjepanje. 20230922_122432.jpg
Koliko ovdje ima praznog prostora je zanemarljiva stvar i totalno nebitna. Čak je nebitnobi koliko je kavalitetno složena metrica. Ovo je srednje prosječna debljina stabala. Ako pričamo o stablima prečnika od 50 do 100 cm, bio bi mi još zanimljiviji taj rad kako radiš, da bude brže od samo rezanja.

Ivan KC

Iskusan lik
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
3,271
Evo npr. kod nas tak debela drva pokupi šumarija, a nama ostavi vrhovinu za izradu, tak da s tim lako manipuliramo.
Skoro nitko ni nema privatnu bukovu šumu, večinom imamo bagremove šume koje nisu tak debele, pa nemamo problema s cijepanjem i utovarom metrica.

Jbg, ja ni nebi mogel sam diči toga furka na prikolicu, koji je težak sigurno preko 50 kg.

mtd001

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
20 Svi 2010
Poruka
6,966
I kaj je sad lakše staviti na prikolicu, kalanu metricu koja je sigurno duplu lakša nego taj okrugli trupić ili taj trupić, ili furke kako vi to još zovete?
Treba malo i kičmu prišparati 😉

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,644
Po meni ovo. Dižeš koliko možeš, možeš i poloviti i kako hoćeš. Neke treba neke ne. 20230920_121148.jpg
Kako ove da u metricu izradiš ili kako je lakše usitniti za utovar.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,644
20220623_114012.jpg
Možda ste i u pravu da je lakše cijepati ovo na metricu nego u furak 33 cm, pa njega poloviti. Ma jedan metar ovakve debljine se cijepa u metricu sjekirom jednom rukom, dok na 33 cm neide, tako da ja nemam sa tim iskustva... 20230731_193500.jpg Ja skidam kapu i naklon do poda za vaše razmišljanje i rad u šumi.

jocc

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2015
Poruka
2,543
Možda je i nekom lakše raditi metricu od tanjih drva, kod nas nitko to više ne radi, em nema onih koji bi radili sa cirkularom a i većinom se radi deblja drva kako je @smilan stavio primjer. Čak i ovi što prodaju drva rade na kratko.Svatko radi kako može i na svakom od nas je da vidi što mu se više sviđa. I ja sam nekad išao sa 4 traktora u šumu, i bilo je brzo gotovo, a danas jedva da imam koga da ide sa mnom, a ima sat vremena vožnje.Druga su vremena, tehnike ima na bacanje i stvarno tko ima i malo volje napravi to polako.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,644
Neda mi se natezat sa tobom, ljudi neka sami procjene sta je lakse i brže...ti i tako nećeš priznat i da ti se matematički dokaže :ROFLMAO:
NIje to natezanje nego mi pojasni da i ja tako radim da bude i meni lakše. Òčito radim pogrešno ako trupac siječem na furke. Samo mi reci šta mi je potrebno od alata i kako da radim (po mogučnosti da vidim alat i opremu kakva je). Recimo za stabla prečnika od 60 cm, sa zapadne strane , nadmorske visine između 500 i 800metara, koja nisu cjepka. A bio bi i zahvalan u kalkulaciji koliko sam to uštedio na gorivu, kao i na vremenu rada. Stavi i kalkulaciju za one koji imaju duplo brže i bolje pile od mojih, jer oni jednim rezervoarom sijeku 5m na furke ( ja to radim sa dva rezervara).

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
3,909
Kao i uvijek. Pola sela veli furke, a pola sela veli metrice. Nema šanse da jedni ubjede druge. I dobro je da je tako. Sloboda izbora nema cijene. Predložio bih i treću varijantu da se pola prikolice nareže u metrice, pola u furke, a treća polovica samo sitno. Znam da to nebu prošlo, ali ipak sam probao da pokušam pomiriti selo. :ppozdrav:

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,711
Svatko dela kak njemu najviše paše u odnosu na drva i na ono čim raspolaže. Dok sam mlad, vozil sam doma trupce na običnim kolima. Obično su se kola postavila u potok, a trupci došlajsali na obalu i po bajlagama pokoturnuli na kola. Posljednjih, više od 10 godina režem u šumi na kratko. Meni je to najprihvatljivije. Nešto više piljevine, ali manje muke. Kaj bi napravil sa metricama komada kakvi su na prikolici? Utovarna prostor prikolice je 153x282 cm, a stranice visoke 40 cm. Furki ili čoki, kak ih već tko zove su duljine 30 cm. Ovakav čok promjera 60-ak cm ima oko 80 kg (procjena). Tak debele nisam sam utovarival. Dva ga utovarimo bez brige tak da nijedan ne digne više od 25 kg.
Granjevinu do 20 cm debelu sam vozil doma dulju, ovisno o debljini nx30 cm, a onda doma rezal na 30 cm.

Neću tvrditi da nekome nije bolje raditi na drugi način, ali ja za sebe znam kak mi je bilo najlakše, jer sam isprobal više načina.

IMG-20221112-111833.jpg

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,644
Vjerovatno radi kao i ja ako bi došla metrica on bi bila odmah srezana na ćutak. Mi neslažemo u štivu kući da se suši, tako ja a nisam ovamo to ni vidio da se složi u štivu i suši.

4340

Iskusan lik
Tu od
2 Ožu 2018
Poruka
458
Najbolje kad dofuram trupce iz šume doma , onda kad ulovim vremena jer idem na posao spilim na metar, kalam sa cjepačem koji ima vitlo jer vitlo vrijedi ko i cjepač, i pilim na 33 cm sa cirkularom na struju.
Da sam doma i da imam viška vremena preko tjedna, opet bi radio najvjerojatnije isto.

Najnoviji postovi

Na vrh