racunica je vrlo jednostavna,samo ako sami sebi ne zazmirimo na jedno oko...bas kako se spominje,radi se o necemu sto i ja razmisljam i tu ja grijesim kao i dosta drugih ljudi...kupnja traktora,gledam case jx80 21000€,dok jx95 kosta 26000€(nemojte me sad drzat za 1000€ razlike,nije to bitno,nego sljedece),i ja sad,pa radije dam 5k eura vise kad vec uzimam traktor pa imam 15ks jaci traktor "pa ako zatreba",da ne pricam da mi 99% nece zatrebat,onda zabrijavanja u glavi,sa 95-icom cu moc vuc 4 brazde,dok sa 80-kom 3,sa 95 cu brze bit gotov,tralalala...plug 4 brazdni je neznam kolko skuplji od 3 brazdnog,a da ne spominjem da imam ajmo rec 5 hektara zemljista!to mogu radit i sa imt-om za 5k eura(polovni) i dvobrazdnim plugom(istina da nebude gotovo vremenski kada i sa bilo kojim navedenim caseom,ali govorimo o ustedi od nekoliko tisuca eura!)pa sad opet malo teorizirajmo,sad uzmem traktor od 25k eura,plug od 4-5k eura,govorimo o pocetnom ulogu od 30k eura,bez sijacice,tanjuraca,i ostale potrebme mehanizacije i prikljucaka,i naravno kako bi covjek mogao doci u plus ili zavrsiti godinu sa pozitivom!u slucaju da uzemo imt-a i par prikljucaka potrebnih za kuruzu ako budemo u minusu,necemo bit u neznam kakvom minusu s obzirom da smo ulozili 20k eura manje nego sa novim traktorom...to je samo primjer traktora...jer razmisljam na nacin na koji razmislaj jos jako puno ljudi i naravno,pocinje opterecenje ratama kredita,itd...i dolazimo do toga da u poljoprivredi nema kruha!treba samo smanjit apetite,i ne pretjerivat ,jer kolko sam shvatio i i z vlastitog iskustva skloni smo pretjerivanju i to takvom ko da smo zemlja sa prosjecnom placom od 5000€ a ne 5000kuna!