• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Klon hrasta lužnjaka

mcmarko0204

Član
Tu od
13 Ožu 2010
Poruka
706
Dali je kome poznato gdje ima sadnica za nabavit?

Što misliš pod klonom? Iz reznice selekcioniranih plus stabala ili sadnica od sjemena iz registriranih sjemenskih sastojina?
 

Dominik

Član
Tu od
11 Lis 2007
Poruka
520
Što misliš pod klonom? Iz reznice selekcioniranih plus stabala ili sadnica od sjemena iz registriranih sjemenskih sastojina?

Pa gle, zanima me podizanje plantaže hrasta u svrhu prikupljanja žira za ishranu svinja. E sad vi vjerojatno znate o čem pričam.
Nešt ovako.

P6180047.JPG
 
Posljednje uređivanje od moderatora:

farmervg

Aktivni član
Tu od
7 Lip 2010
Poruka
1,421
Sadnice hrasta su bile dosta skupe zašto sam ne napraviš sadnice ja sam posadil jedno pola rali hrasta tak da sam pobacal žir u proljeće i za nekih pet godina češ imati takvo stablo ko na slici
 

ajkula

Dobro znana faca
Tu od
1 Lip 2011
Poruka
3,192
ma kakvi skupe ,ranom zorom ili u sumrak dok lugar gnjavi ljubavnicu i gas u šumu načupati,samo treba paziti kod sadnje da ne vide zlobnici pa u prolječe kad krenu oni iščupaju ili presjeku po pola,gamad,ali sad sam na jednom mjestu postavio bodljikavu žicu pa ćemo da vidimo tko bude vidao rane,a što se tiče ovog mog posuđivanja iz državne šume ja na to polažem pravo mojim zakonom jer mi ta ista šuma radi štetu na 1 km uz moju zemlju bez naknade pa što im je onda 10 20 mladih stabljika za posuditi:icon_fU::icon_fU:
 

Dominik

Član
Tu od
11 Lis 2007
Poruka
520
Koliko sam shvatio, ispravite me laik sam po tom pitanju, taj klon ne ide u stablo već onako kao na slici. Naravno uz rezidbu i sve to.
Meni treba malo više komada nego 10, 20. Na hektare brojim buduću plantažu. Dali zna netko koliko ide komada na hektar. Vidim tamo na slici da je dosta veliki razmak.
 

farmervg

Aktivni član
Tu od
7 Lip 2010
Poruka
1,421
I sam sam neznalica ali mislim da tu sam možeš odrediti razmak po meni je ovo previše rijetko ili slika vara ali ja bi sadil na najveći razmak od osam metara da dobiš ljepu krošnju i mjesta sasvim dosta
 

mcmarko0204

Član
Tu od
13 Ožu 2010
Poruka
706
E sad, pokušat ću objasniti što je jednostavnije moguće. Ono na slici ti je klonska sjemenska plantaža. Nastala je uzimanjem reznica, s vrha selekcioniranih plus stabala. Selekcionirana stabla su birana po fenotipu (vanjskom izgledu) pravnost debla, visina krošnje, bez rašlji i ostalo što je bitno da se dobije najvredniji drvni sortiment.
Te reznice se mogu cijepiti na podlogu lužnjaka i onda nakon tri do četiri godine (možeš i prije) dobiješ stabalca koja već rode sjemenom.
Iz sjemena dobiješ isto tako visoko stabalce za tri do četiri godine, ali ćeš se načekati dobrih dvadesetak da dobiješ neki žir na stablu.
Klonska plantaža je u biti ubrzavanje procesa dobivanja kvalitetnog sjemena za proizvodnju sadnica.

Za tebe nije bitno kako izgleda stablo već da ti drvo što prije rodi žirom. Je li tako?
Onda kad tamo kod tebe u Podravini bude zimska sječa lužnjaka odeš u neku takvu sječinu i onda si s vrha stabala porežeš reznice, paziš da budu jednogodišnje i to je to. Ako želiš možeš porezati i tisuću komada.
Što se tiče podloga za cijepljenje, tebi treba obični lužnjak star barem dvije godine. Mora biti dovoljno debela. Cijenu si pogledaj ovdje http://portal.hrsume.hr/index.php/hr/sadnice-hrasta-lunjaka to ti je od hš-a. Kod ovih ti je ograničenje jedino količina.
Imaš i privatnika koji prodaju sadnice tamo ti je cijena oko 4-5 kuna porezom. Upiši abies i dobit ćeš na prvom linku.

Što se tiče razmaka sadnica, možeš imati kakav želiš. Ali imaj na umu da neke krošnje imaju promjere i po dvadesetak metara.
Ako znaš gdje ima sadnica hrasta možeš načupati ali problem je kod hrasta što ako ga ne načupaš nakon prve godine, mlade biljčice će propasti jer pod krošnjama starih stabala nemaju svjetla. druga stvar je pomlađena površina.
A koliko sadnica bi stavio na hektar ne znam. Pokušaj prvo s nešto manjom površinom. A dotle u ilegalu i beri žir u državnoj šumi. Imaš na onom linku i mailove ljudi kojima možeš pisati i pitati
 

Najnoviji postovi

Na vrh