• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Koji kombajn kupiti?

NEWHOLLAND

Iskusan lik
Tu od
15 Srp 2010
Poruka
5,839
Par postova iznad raspravljalo se o manjim kineskim kombajnima. Pa bi sebe citirao, imam isto misljenje i o tim vecim.
Naravno europa i amerika nisu cijeli svijet pa mozda ovi nađu trziste po kini, indiji, rusiji...

Axial

Aktivni član
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
302
Ja nemam nikakvo mišljenje o kineskim kombajnima jer čini mi se da nitko nema nekih većih iskusatva u praksi sa njima. Ovi mali više izgledaju kao igračke, dok ovaj veći (izvana) izgleda zanimljivo. Nemam pojma koliko će te tehnološke inovacije biti prihvaćene/ući u široku upotrebu ali stvar je tehnološki zanimljiva. Mogli bi tu sada ići u raspravu da li uopće nacija koja nema poljoprivredu na nekoj visokoj tehnološkoj razini uopće može razviti suvisli stroj od nule, ali to je već neka druga priča.
Još malo slika o tom kineskom hibridnom kombajknu (valda sa agritechnice): https://x.com/thefarmerslife/status/1988037443019243888?s=20

Axial

Aktivni član
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
302
evo još malo o hibridnom kombajnu, da vidite kako to izgleda izbliza.....(počinje na 6'18")

NEWHOLLAND

Iskusan lik
Tu od
15 Srp 2010
Poruka
5,839
Ovi elektro motori izgledaju ogromno naspram hidro motora. Previse vijaka za zamjenu, ne vidim nigdje nekakav dzek na kablu za brzu izmjenu, kablovi vise nazasticeni, pogotovo na zadnjem pogonu. Svaki el. motor razlicit. Nista uniformno.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
30,071
Ovi elektro motori izgledaju ogromno naspram hidro motora.
Da se citiram:
Električni prijenosnik nikak nemre biti manji i lakši od hidrostatičkoga (za istu snagu, odnosno moment).
Da može biti ekonomičniji, to je istina.

ne vidim nigdje nekakav dzek na kablu za brzu izmjenu
Nemre ih ni biti na tim snagama (zapravo može, ali bi bilo preskupo, preglomazno i nema previše smisla).

Pod hibridnim pogonom obično podrazumijevamo motor SUI+električni pogon s baterijom (ili još jedan motor pogonjen, recimo, plinom na istoj osovini, ili vodna turbina ili...).

Ovo nije nikakav kombajn s hibridnim pogonom, već su remeni, lanci i hidrostatički prijenosnici zamijenjeni električnim.
Hibridni pogoni možda imaju smisla na djelomičnim teretima, no motor na kombajnu radi gotovo cijeli vijek blizu maksimalne snage, tak da mi nije jasno čemu bi hibridni pogon služil.
Dakle, bil sam u pravu, ovo je obični marketing a ne kombajn z hibridnim pogonom.

Najnoviji postovi

Na vrh