Samo za pomoci forumu; Strajher-Štrajer ne koristim jer mi je moja Majka Priroda dala da sam ljevoruk, tak da ga vucem naopak, a ne kak treba. Koristim sistem "drk
" (slika u prilogu) sa puno opcija za bruseve dia ili obicni kamen; nakon 2-3 godine imao sam sve nozeve u kuci pod kutem i ostrinom koja se ocekuje. Malo je ženica u pocetku drhtala, ali ipak smo se manje porezali na ostre nego prije na tupe.
Moje misljenje je da za mesare ili ekipe koje cesto rezu meso i odvajaju kozu najpovoljnije uzeti dick-ov setup. Kad se pogleda kako se to u mesari radi sa izrezivanjem i odvajanjem mesa od kostiju po meni jedino taj dick-ov sistem za sada radi posao. Za lovce; gdje je i brzina obrade bitnija (a i ciji je veci), preporuka ili ovo na sipku sa slike ili japansko (siroko) kamenje i mirna ruka u kombinaciji sa nozem kojeg lovci i slicni vec vrlo dobro poznaju. Nisam nikaj zmislil, dick sa svojim nozevima ima brusac i njemu se svaki mesar pomoli u mesari kad vidi da mu noz ne reze kak je rezal koju minutu prije, koji se tim cjenama priblizi slobodno postavi svoje. Tak da dick je bljak dok ga koja ne okusi.