• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

KOLINJE - - - izrada suhog mesa, kobasica i ostalih stvari od mesa

domy_os

Iskusan lik
Tu od
18 Lip 2021
Poruka
975
Moje se počelo gadno rositi jer je meso hladno, a vani pretoplo i maglovito pa sam stavio u garažu da klima prosuši dan-dva i onda ide na vakuumiranje.

H&S

Iskusan lik
Tu od
2 Sij 2023
Poruka
669
Fila ti je samo crveno meso sa malo masnoće- špeka. Drugi put stavi narezanog na kockice tvrdog leđnog špeka barem 10%. Crveno meso mora biti od svinjceta barem 250 kg onda je to dobro meso za salame.Meso od svinje teske samo 120 kg nije dobro.Kada dimiš salame, dim mora biti HLADAN.Ako je vatra prejaka, zapeces vanjski dio salame i zajebes ju.Dobro je staviti i sredstvo za povezivanje file...
Možda su ti salame bile na jačem propuhu pa se napravila ova suha korica izvana a preveliko povlačenje iznutra napravi rupe.To i kvaliteta samog mesa je najvažnija stvar. Nezrelo i premlado meso je puno vode koja napravi ove rupe....

Posljednje uređivanje:

H&S

Iskusan lik
Tu od
2 Sij 2023
Poruka
669
Radio sam zimsku salamu od cistog krmica bez kosti. Tu nejde trunke masnog.
Dakke dim je kriv, a ne jaki vjetar?
Bez trunke masnoće- to ti je samo jedna greška. Koliko je krme bilo staro,teško...

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
1,923
Samo za pomoci forumu; Strajher-Štrajer ne koristim jer mi je moja Majka Priroda dala da sam ljevoruk, tak da ga vucem naopak, a ne kak treba. Koristim sistem "drk :)" (slika u prilogu) sa puno opcija za bruseve dia ili obicni kamen; nakon 2-3 godine imao sam sve nozeve u kuci pod kutem i ostrinom koja se ocekuje. Malo je ženica u pocetku drhtala, ali ipak smo se manje porezali na ostre nego prije na tupe.
Moje misljenje je da za mesare ili ekipe koje cesto rezu meso i odvajaju kozu najpovoljnije uzeti dick-ov setup. Kad se pogleda kako se to u mesari radi sa izrezivanjem i odvajanjem mesa od kostiju po meni jedino taj dick-ov sistem za sada radi posao. Za lovce; gdje je i brzina obrade bitnija (a i ciji je veci), preporuka ili ovo na sipku sa slike ili japansko (siroko) kamenje i mirna ruka u kombinaciji sa nozem kojeg lovci i slicni vec vrlo dobro poznaju. Nisam nikaj zmislil, dick sa svojim nozevima ima brusac i njemu se svaki mesar pomoli u mesari kad vidi da mu noz ne reze kak je rezal koju minutu prije, koji se tim cjenama priblizi slobodno postavi svoje. Tak da dick je bljak dok ga koja ne okusi.
dugo vec to gledam i mislim si kupiti...koju kombinaciju kamena imaš?koju zapravao najviše koristiš? ja sad ručno brusim na 1000 i 6000 i zadovoljan sam ali teško je kut pogodit 100%. di si kupio?

gost1975

Član
Tu od
20 Pro 2022
Poruka
38
Koristim kao na slici, granulaciju pocem sa 400 pa 800/1600/3000. Radim sa vodom, dia brusevi vole vise ulje i bolji su, ali zapackam i sebe i okolo pa izbjegavam osim za spec. nozic. Na 3000 vec nastaje problem sa odrzavanjem brusa jer se celik dosta ljepi za brus, nakon toga stropam zicu na kozi, a mozes i na pamuku na suho ili sa uljem. Da se razumijemo nije pozeljno, a niti potrebno sve nozeve za po kuci imati bas bas ostre. Granulacije jos nisam uspio skuziti, valjda postoje metricke i colne ili kaj vec, jer mi se dogodilo da isti broj na brusu nije jednak granulacijom od drugog dobavljaca pa je jednostavnije uzimati set iako se finiji brusevi manje trose pa ostaju za kasnije projekte.Ebay ili Ali kako ti je zgodnije, sad ima i sa lezajem sipka pa nije lose i to platiti jer se makina ne kupuje svako malo. Nadam se da sam pomogao barem malo, lijepi pozdrav tebi i forumu.

Prilozi

• bruski.jpg
    bruski.jpg
    38.7 KB · Pregleda: 8

ROADRUNNER

Iskusan lik
Tu od
17 Stu 2013
Poruka
1,149
Bez trunke masnoće- to ti je samo jedna greška. Koliko je krme bilo staro,teško...
Meso je iz interspara.
Izgleda da je mlado jer je nakon susenja izgubilo 45 posto mase.
Naglo se osusilo izvana jer je par dana vjetar puhal ko blesav.

Na vrh