• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Kosilica radi neravnomjerno - molim savjet

hodor

Dobro znana faca
Tu od
22 Sij 2013
Poruka
1,746
Već sam pisao o stabilizatoru goriva. Ja ga koristim i imam samo pozitivna iskustva. Baš jučer izvukao kosilicu i kresne od prve, a debelo je punoljetna.
Danas palim još dvije i ne sumnam u ishod.
Ako se koristi razumno za zadnje tankiranje može potrajat i 10 godina, tak da za mene to nije nikakav trošak.
A možda sam samo praznovjeran:icon_rolleyes:

hotela

Tu od
1 Lis 2014
Poruka
1,250
Taj benzin kaj otstoji cjelu zimu u metalnom rezervaru,u prolječe izvadiš van i s njim možeš prat masne djelove ili kad pališ nekaj ili ga zmješat sa friškim benzinom.

ovo mi se cini najbolji kompromis odnosno poslije Aspena je skup ali 5l na letu nije tak strasno:icon_anal:

puki22

Član
Tu od
27 Ruj 2007
Poruka
890
Zvozim rezervar skoro do kraja. Gasim uvijek nakon košnje tak da zatvorim pipicu od goriva i pustim da se hladi na leru dok ne ugasi sama.

Kod startanja natočim pun rezervar friškog goriva, otvorim pipicu, čok i 2 puta štrik i nema da ne pali. Stala tjedan ili 5mjeseca.
Stara je .... kupil još u njemačkoj rabljenu prije nekih 15 let.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,482
ovo mi se cini najbolji kompromis odnosno poslije Aspena je skup ali 5l na letu nije tak strasno:icon_anal:
Nije to dobar kompromis, jer rezervoar hrđa taman na prijelazu između zraka i goriva. A kak gorivo polako nestaje, zamjenjuje ga zrak, pa imaš pol rezervara pohrđanoga, a donja polovica pohrđa od vode u gorivu.
Bolje je (metalni) rezervoar isprazniti do kraja.

hodor

Dobro znana faca
Tu od
22 Sij 2013
Poruka
1,746
Zato je i bitno da spremnici budu na mjestima na kojima je što manja oscilacija okolne temperature.

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Zj nisi u pravu,od kad ga natočim najesen do vrha,znači do čepa,do prolječa ne padne nivo ni milimetra.

Prije če zahrdat na zraku nego nogo kad je pun,jer u benzinu nema vode jedino ako se skondenziralo,i ako malo bude kondenzata on padne na dno.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,482
A gle, jesam. Uvijek u proljeće sam nalazil pol rezervara na LA300, ak sam ga napunil do čepa. Curil nije, dakle mogel je samo ishlapiti.
Od kad je prek zime prazan, nema tih problema jer nikaj ne ishlapi :D:

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Onda nekaj ne štima,ili čep ili vi u sjeveroistočnoj hr imate čudno gorivo?

A i ako je curil lagano negdje nisi mogel primjetit jel je ishlapljival?

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,767
Ako se preko zime ostavlja gorivo u rezrvoaru uvijek je veća mogućnost da na proljeće bude više problema kod prvog startanja. Evo da nabrojim samo neke razloga koji mogu prouzročiti probleme: stvaranje prvljavštine na unutarnjem filtru, oksidacija špine (truljenje), isparavanje goriva koje je povezano i uzrokuje kondezaciju i samim tim rđanje gornjeg plafona i čepa goriva (ako je rezervar metalni), prelijevanje goriva u karter (ako špina propušta). Evo 5 valjanih razloga protiv ostavljanja goriva u rezervaru za duži period ne korištenja. Znači ako nema goriva u svim nabrojenim elementima (još možemo nadodati krburator) ukupno njih 6, smanjimo mogućnost za probleme kod startanja (nakon dužeg ne korištenja) za 98 % slučajeva.

Moje iskustvo, na kosilici Alpina (motor Lombardini LA 250), bila je stara kad smo je nabavili davne 75 godine (sad bi trebalo računati koliko godina ima?). Rezervar je metalni, ispraznim gorivo, skinem rezervar, osušim ga, stavim ga na suho mjesto. Ispustim preostalo gorivo iz čašice krburatora, ispušem, osušim i zatvorim. Na proljeće montiram rezervar, natočim novo gorivo, potegnem dva do tri puta i idem kositi, i tako godinama.:cool2:

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,795
Sutra (ako nebu kiše) ja palim svoje na lanjski benzin. I tako več godinama.
Onaj mali Mio je kresnul bez greške, kao da je juče ugašen.
Javim kaj bude s kosilicama.

Ako slučajno koja ne upali ja bum ju posložil, a na jesen bum ju rastepel u komadiče i zvakumiral da stoji do prolječa pa bum prije upotrebe sastavil, samo me strah da šarafe ne oglođem.

Po tome ispada da bi pospremil i na jesen pokrenul te male aparate čovek mora tjedan dana godišnjeg za to ostaviti :icon_scratch:

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,767
Da to je stvarno problem ! Kad ih imaš puno ali ako imaš samo jednu onda i nije tako strašno. :(giggle):

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,795
To o čemu vi pišete na forumu su priče servisera koji su naj sretniji kad vi nju dopeljate na jesen k njemu da ju on pripremi za zimu i na proljeće da ju probudi.
Zimski san obično košta oko sto kuna, a buđenje je oko dvijesto jer i on ima problema samo kaj o tome šuti. A vi za tu razliku dobijete deci ili dva benzina u rezervaru.

Ako čemo realno benzin ne valja za tjedan dana (barem je tak u više navrata na forumu pisano (promjeni boju, to je istina) i kaj bi ga onda nakon svake košnje trebalo mjenjati, ispirati rezervar?

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Ja sam baš o svojoj hondi pisal,jer ima limeni rezervar i uvjek je do čepa i u prolječe pali bez greške,a da i neče kojim slučajem pa nije mi problem bacit 2.7l benzina i skinut čašicu i ispuhat.
Da i skuter hondin imam sa limenim i isto je kroz zimu do vrha i nema brige u prolječe.
Joj pa i imt 504 ima limeni...

hodor

Dobro znana faca
Tu od
22 Sij 2013
Poruka
1,746
Evo, upravo jućer hitni poziv na teren. Mio 300 ne paljen od prošle jeseni, benzin ostao u rezervoaru i rasplinjaču, pipa zatvorena. Malo špric(blaženi carb cleaner) direkt na usis, motor se na 2 sekunde javi i krepa. Reko dobro, sad udri po rasplinjaču. A unutra samo da ribe ne plivaju. Vražju diznu sam pol sata vrtal i potrošil skoro cijeli spray. Na kraju ipak proradila. Benzin u rezervoaru zapravo niti nije bio loš, al ono dalje katastrofa. E sad jel mogla voda iz rezervoara difundirat u rasplinjač kroz zatvorenu pipu, ne vjerujem. Jel mogla vlaga uči kroz diznu da napravi takav rusvaj, isto ne vjerujem. Dakle, smatram da je problem u samom benzinu i u kombinaciji sa legurama rasplinjača.

Kad je deda kupoval kosilicu izričito je tražil da ima limeni rezervoar, i to samo zato jer mu je na prethodnoj miš požderal pol rezervoara. Zato sad ima kosilicu sa limenim rezervoarom i plastičnim rasplinjačom:icon_rofl:

Posljednje uređivanje:

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,767
Nije problem benzin kao gorivo, nego je problem to što benzin može prouzročiti kod elemenata sa kojima je u dodiru. :icon_kidra:

abarth

Aktivni član
Tu od
17 Sij 2013
Poruka
2,426
Izgleda da se moram poslovit od svih strojeva koji rade na benzin jer če ih benzin uništit,takav zaključak čitam iz tvojih postova.:icon_scratch:

E

el pibe

Guest
Koliko ovdje čitam najbolje je jednom upaliti mašinu i ne gasiti je ni pod koju cijenu jer benzin mora odmah sagorjeti.U protivnom rezervoari trunu,fergazeri misteriozno nestaju,pipice izgaraju ak je benzin stariji od 12 dana nastaju nepopravljive štete na motorima.Mora da su to neki sumnjivi motori na koje benzin djeluje kao otapalo i agresivan medij.Sad moram pod hitno zvučno izolirati garažu i nabaviti neki kvalitetni sistem ventilacije tako da mogu strojevi raditi neprekidno da me susjedi ne tuže zbog buke i zagađivanja zraka.I moram zaposliti obavezno dva radnika da rade u smjenama jer benzinski motori ne smiju stajati ni minute i benzin će ih jednostavno razgraditi ili će sve zahrđati:(

zeljko kz

Dobro znana faca
Tu od
10 Kol 2012
Poruka
6,953
Neznam dal je loše ali nikad ne ispuštam benzin iz freze motorki kosilice , freza nije radila od jeseni (labinac) ostal skoro pun rezervar motor je na isdisaju ali upalila i potrošila veči dio starog benzina . Motorka nije paljena od 9 mjeseca u njoj ostalo benzina a kak je trebalo nekaj prerezati (naredio Muhač) upalila od trečeg puta i radila .

Na vrh