• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Kovačka vatra

Pjero

Dobro znana faca
Tu od
22 Stu 2010
Poruka
2,286
Malo detalja oko izrade ako je netko to napravio...:)
 

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,529
ventilator kroz rosti i čekaš da se užari...
za prvu pomoć si možeš pomoć i s kompresorom, bitno je da ima puno zraka (kisika).
 

Pjero

Dobro znana faca
Tu od
22 Stu 2010
Poruka
2,286
Ima raznih snimaka na youtube, neke od šamotne opeke, plinske...itd
Koja je vatra najbolja za kaliti sječiva?
 

jocc

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2015
Poruka
2,311
Imam ja postolje metalno za kovačku vatru, čak mi se čini da je i originalno i sa ventilatorom, otac ju je koristio par puta dok sam bio mali a sad služi ko odlagalište kutija u radioni. Kad budem ju rasčistio mogu poslikati.
 

Pjero

Dobro znana faca
Tu od
22 Stu 2010
Poruka
2,286
Recimo da mi treba za sa satare i za sjekire. Ma koliko bile oštre, traju kratkotrajno.
 

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
28,802
Sama kovačka vatra je najmanji problem za napraviti. Za rost može poslužiti tabla lima 15 - 20 mm na kojoj se izbuše rupe za zrak.
Sam rost mora biti nekoliko centimetara niži od gornje ploče kovačke vatre i ne treba biti velikih dimenzija.
Umjesto ventilatora ljudi stavljaju fen ali to je slabo. Treba staviti motor s turbinom a na cjevovod obavezno ugraditi šuber da se može regulirati količina zraka koja dolazi pod rost. Previše zraka ne valja jer željezo mjestimično zahica (rastopi se) a vjetar ga jednostavno otpuše u obliku iskri dok se drugi dio ne stigne zacrvenjeti.

Veča mudrija nastupa kad željezo koje smo zažarili treba izlupati, a još veča kad to željezo zagriješ na boju po kojoj odrediš temperaturu pa ga onda zakaliti i još ga na kraju treba opet zagrijati da bi se popustilo.....

Kovanje je nauka, za to je nekad škola postojala i za kovača se učilo.
Dosta toga sam čul i neke stvari probal od posljednjeg kovača iz mog kraja koji je nažalost svoje životno iskustvo u grob odnesel jer nije bilo nikog zainteresiranog da se nauči.
Sjekire otkovane njegovom rukom kod mene i dan danas rade, a jedna od njih je nažalost stradala kad sam beton kresal s njom.
 

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
28,802
Sjekira, prvom prilikom kad mi bude pri ruci poslikam ju da vidiš kolko malo je oštečena s obzirom na to da je dobrih 4 metra betona otesala.
Ima svega dva zuba gde se otkrhnulo po komad. Naravno da se zatupila ali je taj posel odradila savrseno.
 

bitćebolje

Dobro znana faca
Tu od
13 Sij 2016
Poruka
742
Kako je rekao Muha, to je nauka, po meni uz nauku važna praksa odnosno iskustvo..... Postizanje samo boje, a i varijacije u boji, nije isto recimo žuto poput sunca odnosno limunai žuto poput naranče, a da ne govorimo što je još važnije o vremenu predgrijavanja, zagrijavanja, zadržavanja na temperaturi normalizacije, pa tek onda po odgovarajućoj boji komada, odabrati sredstvo za kaljenje, voda, ulje, solna kupka, pepeo, zrak.... Nakon riziko kaljenja, ako nije tih više parama tara zadovoljeno, može doći do pucanja samog komada, i savijanja istog.... Nakon kaljenja obavezno slijedi postupak po puštanja, isto zagrijavanje na temperaturu po puštanja, zadržavanja na njoj, te nakon toga najčešće hlađenje na mirnom zraku..... Taj postupak kaljenja i popuštanja naziva se poboljšavanje čelika..... Znanost, nauka i još važnije, iskustvo odnosno praksa i potrebni alat....
 

jlukaci7

Iskusan lik
Tu od
1 Velj 2012
Poruka
2,506
U stednjoj školi profesorica marematike prilikom diskusije i težini fakulteta je rekla da je Strojarstvo drugo po težini i zahtjevnosti.
 

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
8,708
Jedan kod mene, koji se bavio kovačijom, najprije je na brusilicu provjerio kakve su iskre!
Nakon toga je znao što može očekivati od tog komada čelika jer obično na njemu ne piše ono DIN, JUS, GOST .........Čxyz!
A Kovačku vatru slažeš prema veličini materijala koji obrađuješ. Nije isto za jednu potkovu, pant...i mačetu.

A jlukaci7:
U stednjoj školi profesorica marematike prilikom diskusije i težini fakulteta je rekla da je Strojarstvo drugo po težini i zahtjevnosti.
To ovisi o smjeru na Strojarstvu!
 

bitćebolje

Dobro znana faca
Tu od
13 Sij 2016
Poruka
742
Ova tema ne da ima više doticaja, nego spada u područje koje se naziva metalurgija........
 
Na vrh