• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Krava "ne traži".

simmenamman

Novi član
Tu od
25 Srp 2020
Poruka
3
Pozdrav svima!

Želio bih da vam objasnim svoju situaciju.

Imam simental kravu koja je otelila svoje prvo tele prije 5 mjeseci. Veoma je napredna, daje oko 20l mlijeka.
Zvao sam veterinara prije 1mj i on je rekao kako se ona dala na proizvodnju, nije se "otvorila" dovoljno ili kako vec, dao je neki prah koji se davao svako jutro kada je muža 4-5 dana, ali nikakvu promjenu u njezinom ponašanju nisam vidio. Neki ljudi mi govore da su simentalke takve i da su malo lijene. Neki su preporučivali da joj dajem mrkvu, sirovi kvasac ili germu, raž koji se ugrije ili prži, svašta nešto... Sad zasad sam joj davao samo mrkvu i nikakve promjene nisam primijetio.

Sad mene zanima prvenstveno vaše mišljenje u vezi moje situacije i vaši prijedlozi KOJU HRANU TREBAM DAVATI da bi ubrzao taj proces, to jeste da zatraži.
Hvala unaprijed.
 

Prilozi

  • 1.png
    1.png
    109.2 KB · Pregleda: 10

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
3,856
Što sad jede,tj čime je hranite?
Ide na pašu možda?
5.mjeseci nakon teljenja a da nije stelna može biti problem.
Očistila se normalno nakon teljenja?
Ja bih prvo probao sa injekcijama,tj da veterinar odradi hormonalnu terapiju,a onda bih mijenjao veterinara jer po meni je ovo ogroman gubitak za gazdu jer u najgorem slučaju trebala je biti stelna bar 2 mjeseca...
 

simmenamman

Novi član
Tu od
25 Srp 2020
Poruka
3
Dva puta se muze, dobija stočnu hranu i prekrupu 3 puta na dan, ostalo trava i sijeno (bale). - 5 puta na dan.
Ne ide na ispašu, ali sam razmisljao o tome jer neki govore da je pomoglo.

Sve je fino izbacila tada. Veterinar je uporan u tome da čekam.
 
Posljednje uređivanje od moderatora:

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,431
Hranom nećeš ništa postići "preko noći", odnosno za 7 ili 10 dana. Pošto je prošlo dosta vremena od teljenja, sad je najbolje da veterinar da hormonsku inekciju. Obicno se daje jedna, a ako nema vođenja onda nakon nekoliko dana druga.
Postoji mogućnost da je krava vodila ali da nisi primetio. Kod nekih krava se može desiti da imaju tzv. tiho vođenje, ne pokazuju jasne znake, nema skakanja, uznemirenosti, rikanja i sličnih znakova po kojima bi mogao zaključiti da vodi. Moraš obratiti pažnju na to ima li sluzi, pa čak i na sasušene tragove slyzi na repu i butinama, pa i na drugim kravama koje su pored nje.
 

nimrennermin

Iskusan lik
Tu od
1 Pro 2014
Poruka
1,272
Cowboj ti je sve reko,,,

il mijenjaj veterinara il u najgorem slučaju kravu,,,,,
nažalost ovo drugo se meni dogodilo......
 

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,431
Zamjena krave je zadnja i najgora opcija, pošto se radi o mladoj kravi prije zamjene treba pokušati sve što se može. Inače kod prvotelki je skoro pravilo da teško ostaju steone drugi put. Ovdje je problem samo to što je veterinar insistirao na tome da se čeka, pa je prošlo dosta vremena.
Sad bi bilo dobro da veterinar pregleda kravu i provjeri da nema možda ciste na jajnicima, kao i to kakvi su jajnici i maternica. A posle toga može ići sa hormonskom terapijom.
Ti možeš kravi uzeti "kamen za lizanje" ali potraži neki koji uz vitamine i minerale sadrži i selen (Se). Takođe možeš u vet. apoteci uzeti i "Muvisel" prašak, mada si to već vjerovatno davao,ali možeš ga ponoviti. U ishranu uz smjesu žitarica obavezno uključi i neki premiks, ali gledaj da bude neki kvalitetniji/skuplji, oni jeftini osim soli, krede i arome jedva da sadrže još nešto.
A na ispašu je svakako pusti, samo ako imaš mogućnosti za to, pa čak i ako nema neke obilne trave, njoj je dobro da bude vani na zraku i suncu. Inače beta karotin koji je provitamin vitamina A, u koži tek pod dejstvom sunčevih zraka prelazi u vitamin A. Za plodnost kod krava je vitamin A izuzetno važan.
 
Posljednje uređivanje:

Nai

Aktivni član
Tu od
11 Pro 2019
Poruka
172
Vidim da je neko spomenio inekciju, i mi smo par puta dali, i tjt, iskusan veterinar i nikakvih problema.


A sto se tice ishrane 99% je bila dobra lisnata detelina, i srot (mleveni kukuruz) ovaj 1 % tu i tamo kupimo neki premix, vitamine, bacimo tuzlanske soli.(Bukvalno da "pocastimo" krave).Nikada nam se nije desilo da je krava uginula, veterinar nam je jako jako retko dolazio i sve 5 bilo.

I naravno ispasa, puno "lekovitih" trava je bilo, uf drugaciji i miris i okus mleka- fali mi nekako :LOL:

Krava je dobra, potrazi misljenje od drugog veterinara ako si u mogucnosti.
 

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,431
So i vitaminsko mineralni premiks se moraju UVIJEK davati kravama! Krava kroz mlikeko gubi dosta vitamina i minerala posebno kalcij (Ca). Takođe i plod u toku svog razvoja izvlači dosta vitamina i minerala. Krava taj gubitak pokriva iz hrane, međutim kod veće proizvodnje, njene potrebe daleko prevazilaze tu količinu koju joj možemo obezbjediti kroz slažu, sijeno i ispašu, zato je potrebno dodavati premikse.
Treba obratiti pažnju na to i kako krava stoji dok je na vezu, kod nedostatka kalcija, kosti postaji sve slabije, pa krava "podvlači" zadnje noge ispod sebe. To je jasan znak da u ishrani nedostaje minerala. Najbolje je da se uz normalnu količinu premiksa (po proizvođačkoj preporuci) doda još i "kamen za lizanje" tako da krava sama može uzeti još vitamina i minerala ako za tim osjeti potrebu.
Inače ishrana visokoproizvodnih krava je čitava nauka. Kad čovjek pročita neke knjige i prođe kojjekakve kurseve o ishrani, tek tada shvati koliko je to opširna i složena materija i kako u stvari tako malo zna, pa se čak i sam začudi kako ta krava uopšte preživljava.
Evo i par interesantnih i skoro nevjerovatnih podataka o kravama : za 1 litru mlikeka kroz vime mora proteći oko 50 litara krvi, u probavnom traktu, prvenstveno u predželucima, fermentativna masa u jednom trenutku može iznositi i preko 15% tjelesne težine krave. U toku dana u zavisnosti od ishrane izluči i preko 120 litara pljuvačke, kod preživanja svaki zalogaj žvaće između 40 i 60 puta. Inače ovo sa brojem žvakanja je jasan pokazatelj o količini vlakana u ishrani i na osnovu toga se može po potrebi korigovati obrok. Mali broj žvakanja znači da u obroku nedostaje vlakana i to može dovesti do acidoze. Prevelik broj žvakanja znači da obrok sadrži previše vlakana što negativno utiče na količinu hrane koju krava može konzumirati a time i na proizvodnju.
 
Posljednje uređivanje:
  • Like
Reactions: Nai

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,431
Evo mala ispravka gornjeg posta: kroz vime mora proteći 500 litara krvi da bi se napravila jedna litra mlijeka, a ne 50 kako sam ranije greškom napisao.
Hvala članu PoljoX što mi je skrenuo pažnju na ovu grešku!
 
Na vrh