• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Krava nece da jede,kada se otelila,sta da radim

Adin

Novi član
Tu od
3 Lip 2017
Poruka
1
krava se otelila prije cetiri dana,prvo nije mogla da ustane,pa je doktor davao neke inekcije i ustala je.A nece nikako da jede niti preziva.Kostano je uvijek jela bez obzira da li je stevena ili nije i jede kvalitetnu hranu(djetelina,mekinje,sjeno i kao prethodno navedeno kostano).ovo joj je peto tele i dosad nije bilo ovakvih problema.Da li netko zna neko prirodno srdstvo?Zaljevali smo je cajem i davali razmucenu sodubikarbonu to nam je doktor preporucio.Hvala unaprijed.
 
Posljednje uređivanje:

nimrennermin

Iskusan lik
Tu od
1 Pro 2014
Poruka
1,241
Jel bilo teže teljenje,, nek ti veterinar dobro je pregleda,, da nije slučajno metal pojela (ekser, žica i sl.), pa sad to se pokrenulo, ako je to onda nimalo nevalja,
jer imo sam nedavno slučaj, sa prvoteljkom, detektor pokazo da ima metal u sebi,
probaj je izvoditi da se kreće.
 

gromil

Aktivni član
Tu od
19 Ožu 2013
Poruka
224
To je vjerovatno rezultat nepravilne ishrane u periodu prije teljenja.Ako nece da jede onda joj treba dati 10-15 boca infuzija glukoze u 3-4 navrata, razmuti joj 500 grama germe i kilogram secera neka popijje odnosno treba je zaliti jer vjerovatno nece htjeti to da popije ali polako sa zaljevanjem da joj ne ode u pluca, tako 3-4 dana zaredom.Vazno je da pocne da normalno vari i preziva onda ce poceti da jede i stvari polako krecu na bolje.
 

dastan85

Novi član
Tu od
9 Ožu 2020
Poruka
2
Krava stara 2 godine oteljena. Slabo uzima koncentrovanu hranu sijeno jede ali u malim kolicinama. Veterinar je pregledao i rekao da nema nikakvih znakova bolesti. Da li je moguce da mijenja zube pa zbog toga ne jede? Da li je neko imao slicne probleme? Jer stalno iz usta slini i zvace hranu cudno.
 

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
3,842
Ste mjerili temperaturu?vodu pije?balega i mokri normalno?
Vitamine dajete?
Dojite?
Tele ima-nema?
 

dastan85

Novi član
Tu od
9 Ožu 2020
Poruka
2
Nema temp. Nema ketozu radili smo joj test. Sijeno jede ali cudno zvace koncentrate slabije uzima nekada pojede sve nekada ne. Silazu dosta slabije sumnjamo na zube.
 
Posljednje uređivanje od moderatora:

Najnoviji postovi

Na vrh