U pravilu mora biti skroz puna. Da budem točan, ovisi o tipu unutarnje mreže ili komore, ona mora biti zasuta kukuruzom. Moja mora biti 80-85% puna da bi sušio, inače gubiš toplinu, a čuo sam i da mreža "gori" ako nije posuta kukuruzom. Postoje sušare koje mogu raditi na pola kapaciteta, a velike imaju i klapnu za to.
Vlage su oko 20-22, ciklus sušenja i hladjenja traje oko 4h. Kreće s 24-28 stupnjeva s polja, grije zrno do 60° na 120° plamenika. Na 60 se gasi i onda hladi, a to vrijeme ovisi o vanjskoj temperaturi. Kad je toplo nije preporučljivo hladiti jer predugo traje, a i ne možeš spustiti na 25 ako je i vani toliko. Cilj je ohladiti što više kako se nebi stvarala kondenzacija u silosu, pogotovo kad krenu hladne noći, a po danu toplo. Potroši oko 100l goriva za 10t i traktor nekih 6-6.5l po satu, znači 25-27l.
Punjenje ide jako brzo, fi200 je šneka, pražnjenje ide na fi150 cca 20min složeno da ide direkt u silos kako nebi pretrpavali dvaput.
Sušara funkcionira slično kao mješaona, u sredini ih puž vrti i mješa.. Radi na 2 dizne, kad postigne temperaturu druga se pali i gasi i tako održava toplinu.. Moja ima agregat pa ju 60ks naknap tjera i traži 540ok kardana čak i malo više, ove bez agregata navodno tjera i 40ks..