• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Laksi nacin za spremanje kockastih bala

Dras Katalenic

Novi član
Tu od
24 Lip 2026
Poruka
1
Pozdrav,

dojadilo mi je kicmanje sa kockastim balama. Do sad sam balirao na polju, slagao ih na prikolicu i onda istovar u sjenik.

Posto imam doma dvije velike samoutovarne prikolice za sijeno, zanima me kako bi islo kad bi balirku sparkirao pred sjenik i sa samoutovarkama dovozio sijeno i kipao pred heder. Jos da bale cure iz balirke na elevator i to bi bil posel.
Samo neznam jel bi mi bilo jos gore sijeno iz prikolice gurati u heder kad se to sve splete u prikolici.
Zanima me jel probao netko to na ovaj nacin.

Axial

Iskusan lik
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
825
Po meni - ako spremaš sijeno za sebe (ne za prodaju) i ako ne voziš jako daleko - samoutovarka je daleko bolje riješenje od balirke za male bale. Naravno uz samoutovarku trebalo bi imati i pravi puhalnik za sijeno i adekvatni prostor za spremanje sijena. Sam posao spremanja može se lakše i jeftinije mehanizirati sa samoutovarkom, nego sa malim balama. Doduše postoje strojevi koji kupe i dižu na prikolicu male bale (ili barem da imaš onu konstrukciju poslije balirke) ali to je kod nas teško naći rabljeno. Postoji i neki nastavak za sakupljanje malih bala na prednji utovarivač, nešto sa nekakvim kukama koje mogu na komandu iz kabine uhvatiti malu balu i tako se bale polako slažu pa se onda nekoliko komada odjednom dižu na prikolicu:

Posljednje uređivanje:

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
31,123
Kad najprije zdrobiš sijeno u prikolici, pa poslije još dotučeš balirkom, ostane ti samo slama...

gost1975

Aktivni član
Tu od
20 Pro 2022
Poruka
150
Mozda rol-bale, prekjucer sam gledal dva malca (nekaj su si valda zeli) kak jednu koturaju uz savski nasip.
Odlucila valjda ekipa da se openezi :)
Prikolica samoutovarna - gumenjak i hidraulik ruka koja dize kocke, sve sam presel sa tim svapskim rjesenjima dok je i japa mogel. Sad su jajca manja, ovaj nize al" nisu jos u cipeli. Puno smo ulagali; ako nemas doma jacu ekipu-suradnika ista kosta za kocku i placenu rolu i da te familija voli. Znam da su sad svi "medeni" u hladu, a kamoli na suncu. Bolje po meni je rol-bala i novi nacin skladistenja nego se lomiti i izmisljati vec izmisljeno.
A neznam kakva je situacija sa radnom snagom kod tebe Postovani forumski Kolega, evo sa mojeg kuta tak te pogledah ovak poprek. Da sam znal ili da smo znali jajca bi sacuvali, ovak tugaljivo dijelim savjete i pametujem sam sebi i tebi. Te ludorije ako imas i koliko imas samo procjeni prema familiji. Ja bi radije kotural neg kockal da me se danas pita (cca 40 bikca godisnje smo hranili dok je islo).

Posljednje uređivanje:

ZGseljak

Iskusan lik
Tu od
21 Srp 2018
Poruka
3,756
Postoji i samoutovarna za kockaste bale, al rijetko se prodaje kod nas, uglavnom vani

Na vrh