• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Lastavice

tihi05

Član
Tu od
31 Srp 2012
Poruka
475
Laste su zive .
Danas sam im cistio opet zdjelicu tj gnijezdo.
Da visoka je i skliska pa se ne mogu posrat van nego moraju u nutra,a bogami dosta seru te tri male :frown:

Sad sve tri lete po par metara, ali jos ne mogu za pravo poletjeti.
Nadam se za koji dan i da ih nece macka u tome sprijeciti.
Probat cu ih poslikati prije nego sto odu :icon_super:
Te ptice imaju neku svoju ucinkovitu komunikaciju jer dok sam dosao do gnijezda tj zdjelice i skidao ju sakupilo se na jednom kojih 5-6 lastavica i oblijetavale su me cijelo vrijeme kako sam cistio i manipulirao sa pticima.Znam da im je to stresno i da se boje za svoje ptice ali tu smo i dalje jedni pored drugih prisutni....
Mozda nam vec i vjeruju i nadam se da ce ponovno napraviti gnijezdo-bas bi mi bilo jako drago.

M

MOCO

Guest
baš dobro da ćeš uspjet u spašavanju , nebi se puno ljudi oko njih trudilo

tihi05

Član
Tu od
31 Srp 2012
Poruka
475
baš dobro da ćeš uspjet u spašavanju , nebi se puno ljudi oko njih trudilo

Ma kako se ne bi trudilo -pa nisu to bilo kakve ptice-laste su posebne po svemu i malo ih je zadnjih godina !! Ja sam se na novo uselio u kucu i posebno mi je drago da su bas moju garazu odabrale sebi za gnijezdo.
Bit cu miran dok polete pa makar se i ne vratile i ne napravile novo gnijezdo !!

tihi05

Član
Tu od
31 Srp 2012
Poruka
475
danas u jutro sam ih cuo kako se glasaju u zdjelici tj gnijezdu a i macka se vrzmala po garazi. za cas se skupilo 5-10 odraslih lastavice :(clap):
Brane svoje male ptice no ja sam potjerao macku!!

tihi05

Član
Tu od
31 Srp 2012
Poruka
475
Evo prezivjele dvijei odletjele - da li ce opet saviti gnijezdo cisto sumnjam jer ovom mojom paznjom vjerujem da sam ih odbio ali cuvao sam ih i spasio eto bar dvije.

tihi05

Član
Tu od
31 Srp 2012
Poruka
475
Na zalost nema vise lastavica :=-:
Sad se jedino jos nadam da mozda iduce godine dodju radit ponovno gnijezdo :(angel):

Bio bih jako sretan da ponovno sagrade gnijezdo i da ih gledam kako lete oko i iznad kuce.

tihi05

Član
Tu od
31 Srp 2012
Poruka
475
Evo znaci prosla je godina. Danas su se laste pojavile i lijecu oko kuce. Bio bih presretan da mi se vrati ona sto sam je spasio kani. Obozavam laste od uvijek.

vargas

Aktivni član
Tu od
15 Kol 2012
Poruka
515
Kod nas u Hrastovsko prva roda je došla 25. 03., napravila je veliki krug oko našeg nogometnog igrališta i sletjela. Sad je vidim skoro svakog jutra dok hranim krave kako šeće po igralištu. Prva štalska lastavica mi se vratila 29. 03, znači točno pred mjesec dana. Sad u štali imam 4 gnijezda, s tim da sam lani jedno "popravio" iz izrezanog karnistera. Izglada da nisu dobro pričvrstile gnijezdo za cijev od tubinga pa je palo dolje. Pričvrstio sam karnister na isto mjesto na kojem je bilo gnijezdo i u njega stavio njihovo remek djelo. Pametne lastavice su prihvatile moju pomoć. Njihov cvrkut rano u jutro je neopisiv, koji je to pjev.

tihi05

Član
Tu od
31 Srp 2012
Poruka
475
Za sad nisam primijetio da su pocele graditi gnijezdo u garazi gdje su bile lani !! Nekako si mi slim d tako bih rado imao laste jer ih obozavam gledati kako lete -meni je njihov let i sve oko njih prelijepo -otmjeno virtuozno ....

mtd001

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
20 Svi 2010
Poruka
6,907
I ja i volim,ali moji mački ih vole još više...:biggrin:

NEWHOLLAND

Iskusan lik
Tu od
15 Srp 2010
Poruka
5,599
Zanimljive pticice. Spavaju na stabljici kukuruza. Poplasi ih kombajn i jadne se uznemire. Jedna mi je usla u kabinu dok sam brisao stakla. Inace ih po danu nisam viđao. Kako je isla zetva pri kraju bilo ih je sve vise. Valjda zato sto su imale sve manje prostora za san.
Evo i slike. Mislim da su sjenice

ninci

Član
Tu od
31 Svi 2012
Poruka
206
Je, to je sjenica, vrlo korisna ptica jer se hrani ogromnim brojem kukaca, iako će zimi rado jesti i konopljine i suncokretove sjemenke, a i druge ako nema boljih, ali preferirati će i maslac kao i svinjsku mast ili bijelo od pršuta/špeka i sl. Uvijek ih kada zahladni krenem hraniti na svom gruntu. Sumnjam da su one spavale u kukuruzu jer vole spavati na zaštičenijem tj. u raznim kućicama i dupljama drveća...prije su se hranile u kukuruzu, iako sumnjam da su se hranile kukuruzom jer ga ne mogu skinuti s klipa, eventualno pojedu onu pulpu u sredini ako je runjen.

NEWHOLLAND

Iskusan lik
Tu od
15 Srp 2010
Poruka
5,599
Dobiju kod mene stare slanine. Ostane samo kuka :icon_keel: pretpostavljam da su spavale posto neznam sta bi radile po noci na njivi...a bilo ih je dosta

Najnoviji postovi

Na vrh