• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Lonicera caerulea (Haskap)

Haskappu

Član
Tu od
11 Svi 2015
Poruka
38
Ima posebni bumbar gore na sjeveru koji se zagrijava za let već na 5C pa onda ih oni oprašuju tamo gore... No vidjet ćemo što se događa. Za sad samo jedna sorta krenula s pupanjem ,ostale još hiberniraju ali ako se nastavi toplo vrijeme i ostale će vrlo brzo.

TbyIJpa
 

Deltach

Član
Tu od
23 Stu 2015
Poruka
29
Stignu one sve ...
Jedino sorte bi trebale u slično vrijeme cvjetat.. I treba saditi ili red jedne sorte pa druge ili slično. Realno 1 : 5 -jedan oprašivać ide na max 5 biljki...

A to šta su male pupove pustile bez brige.. moje imaju pupove od 12 mj :) sitne ali ih imaju. ali trenutno stoje...
 
Posljednje uređivanje:

Luky

Novi član
Tu od
21 Ruj 2015
Poruka
9
Molim one s iskustvom da mi pomognu kod odbaira sorata. Naime, u planu je sadnje nekih 1000 sadnica sada na proljeće, pošto nisam stigao u jesen. Da li su za naše podneblje a i opčenito bolji ruski ili kanadski kultivari?
 

Deltach

Član
Tu od
23 Stu 2015
Poruka
29
Teško da u HR ima uopće nekoga sa tolikim iskustvom pošto je to nova vrsta, pogotovo za velike nasade. Ja ih pratim sad će biti 2 godine. Pokušavam zabilježavati i slično,ali to je proces koji traje. Male su još to biljke da bi mogao nekome preporučiti koja sorta paše uz koju(radi oprašivanja), a prodavači sadnica,savjetodavna i slično još manje.
Trenutno u zemlji imam 3000 kom , 3 sorte- altaj,amur,duet tzv europske sorte. Na jesen idem na još 3000 do 6000 ali ću staviti druge sorte radi raznolikosti. Ali obavezno nabavljam Auroru a sa njom pokušam i Borealis i Tundra - Kanadske sorte.

Prema čitanju i nekim istraživanjima te sorte bi se trebale slagati međusobno bez problema. Tu kod mene kanadske mogu bez problema ići ,ali ja sam na nadmorskoj od 700 m. Ne znam kako ide na niže nadmorske gdje je toplije..
 

Haskappu

Član
Tu od
11 Svi 2015
Poruka
38
Trebalo bi nabaviti kasno cvjetajuće sorte, jučer pogledao svoje poljske sorte i neke su već procvjetale i to nikako nije dobro... Sad treba vidjet hoće li bit šta od njih ove sezone
 

sugarray

Aktivni član
Tu od
27 Stu 2013
Poruka
419
Ako tako nastavi berba će biti krajem četvrog mjeseca. Ako se bude imalo šta brati.
 

hampy

Novi član
Tu od
19 Tra 2015
Poruka
16
I kod mene je jako slično kao i kod sugarraya za par dana će procvijetati pravo, ako se nastavi ovakvo sunčano vrijeme
 

Crow

Novi član
Tu od
23 Velj 2016
Poruka
20
Pozdrav svima,

Evo ja sam novi na ovom forumu i već neko vrijeme proučavam ovu biljku/voćku i drago mi je vidjeti da i kod nas ima ljudi koji već neko vrijeme rade sa njom. Nedavno sam također kontaktirao jedno gospodarstvo u Poljkoj koje ima velike nasade Haskapa te sam ih pitao i za nešto veće biljke, dvogodišnje i kažu da bi cijena bila cca 2,5 € Pošto vi već imate nekog iskustva, jeli bolje posaditi mlađe biljke (jednogodišnje) ili ove veće? Kakva su Vam iskustva sa otkupom?

Unaprijed hvala!
Pozdrav, Davor!
 

Deltach

Član
Tu od
23 Stu 2015
Poruka
29
Uvijek je bolje naručiti dvogodišnje nego jednogodišnje. Jače biljke ,lakše će se prilagoditi. A sada radi cijene je drugo..
2,5 eura mi se dosta čini za sadnicu. Nadam se sa Pdv-om :).
 

Crow

Novi član
Tu od
23 Velj 2016
Poruka
20
E sad što se cijene tiče, ovo je cijena od proizvođača u Poljskoj, možda netko tko ima već iskustva sa kupovanjem sadnica iz Poljske bi meni i ostalima moga reći koja je točno procedura tj koja su još davanja osim same cijene proizvođača.

Unaprijed hvala!
 

Haskappu

Član
Tu od
11 Svi 2015
Poruka
38
Mali update u novoj sezoni. :)
Ovi veći grmići su stari dvije godine, treća sezona u zemlji... Ove male su posađene prije pola godine i prva sezona vani. Izgleda da im suša i ekstremne vrućine nisu uopće naštetile osim što će ove sezone možda biti manje bobica radi toga. Izgledaju zadovoljno pa sam i ja zadovoljan.

Xv2JYUX.jpg


ZEROrsu.jpg


1SFrqcl.jpg


abzIRL3.jpg


rzY2Xan.jpg


1t4IE36.jpg
 
Posljednje uređivanje:
Tu od
13 Pro 2015
Poruka
54
Koliki razmak između redova imate i zašto...
Naime imam dva komada zemlje koji imaju samo 8 metara širine ( 100 m dužine) pa ako idem na 2 metra razmak i još bar metar od međe ne stanu mi skoro ni tri reda. Mislio sam to malo smanjiti bar na 1,5 m ili još manje da ubacim bar još jedan red....
 

Deltach

Član
Tu od
23 Stu 2015
Poruka
29
Osobno sam sadio na 3 m između redova, 0,75 m između sadnica. Ali to je da mogu sa traktorom kositi između redova. Ne vidim razlog da redovi ne mogu uži biti.. Treba računati da oko sadnice mora biti 1m prostora.

Lp,
 

Haskappu

Član
Tu od
11 Svi 2015
Poruka
38
Ove gore u prvom planu su Amphora i Morena, a ove manje su Aurora, Borealis i Jugana ili Bakczarskij Velikan sad nisam siguran. :cool:
 

Najnoviji postovi

Na vrh