• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Maslina, Šipak, Smokva, Badem i Lavanda

  • Temu pokrenuo juraj
  • Datum prvog posta
J

juraj

Guest
Zanima me kako se mogu napraviti sadnice masline, šipka, smokve, badema i lavande. Mogu li se sve ove biljke klonirati? U koje godišnje doba ih je najbolje klonirati? Ako je biljka majka bila rodno drvo hoće li i klon biti rodan ili to nema veze?

Hvala na odgovorima!
 

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
868
za lavandu je najlakše pelcati u rano proljeće. Otkida se mladi izdanak i stavlja se u humusnu zemlju... rekako mi je jedan gospodin da se prilikom "traženja" pelcara na njivi treba obratiti pažnja na one izuzetno dobre sadnice, a to su one najbujnije i prvenstveno one koje prve potjeraju sa izdancima u proljeće. a što se tiče klonova,,tu sam ti slab :mrgreen: :mrgreen:
 
B

brundalo

Guest
Sta se tice masline i smokve evo odgovora.
maslinu ti je najlakse posadit tako da izbijes mladicu sa komadom guke(korjena). sad ti je pravo vrime za to cinit, sve tamo do kraja veljace.
Prilikom izbijanja mladice ne koristi pilu nego iskljucivo kosir ili masklin. Izaberi lipu zdravu maldicu koja izbija iz korjena i jednostavno je izbij sa komadom tog korjena. zatim je jedno pola godine stavi u kantu od jupola u koju ces onda nasut smjesu pola gnoja i pola zemlje i dobro zalij. Uzmi ovcji ili kozji gnoj a ne kupovni humus
nakon 6 miseci presadi maslinu u pripremljenu rupu dimenzija 50x50x50 cm. na dno rupe prvo stavi malo smjese gnoja i zemlje a onda postavi maslinu skupa sa zemljom iz jupola. Okolo dodaji istu takvu smjesu i dobro utabaj nogama i svaki toliko zalij. Kad dodjes do vrha opet sve dobro utabaj nogama i zalivaj cca jednom tjedno, par litara vode jedno misec dana.
Sto se tice smokve sad ti je vrime isto ka i masline. Uzmi mladicu koja ima raslju i okreni ju naopako i postavi ju u zemlju dimenzija ka i za maslinu. Ustvari bilo bi dobro ju stavit isto u kantu ka i maslinu. Znaci raslje sa pupovima u zemlju i to je to. Kad mladu smokvu posadis bilo bi dobro oko nje napravir suhozid ili zidani zid od kamena promjera 1 metra, visine 30-40 cm i napunit zemljom. Ovo ce ti kasnije sluzit za zalivanje. Jer ne zaboravi smokva i bajama imaju vrlo zajeban korjenov sistem i sire se nemilo. Ovim ces sprijecit da se korjen siri. I zapamti smokvu, mendulu, i bor ne sadi blizu gusterne (catrnje, gustirne, cisterne) probit ce ti njihove zile kad tad beton i ode cisterna u PM nikad ju neces vise zakrpat. ako triba jos sta tu san :) :) :)
 
A

ajajas

Guest
"Uzmi ovcji ili kozji gnoj a ne kupovni humus"

Uključija bi se u ovu raspravu jer san sinoć radija ulje, sad je vrime o maslina. Ipak nije to razlog mog uključenja. Ja proizvodin HUMUS KALIFORNIJSKIH GLISTA pa bi reka par riči o tome. Slažen se da nije dobro uzimati kupovni humus jer sama cijena kaže da to nije humus. Humus koji ja proizvodin je idealan za sve pa tako i za masline. Ovčiji i kozji gnoj je super, ali moraš biti oprezan s njima jer nijedan gnoj nesmiš stavit da dira stabljiku biljke, a naročito korjen. I naravno nesmiš stavit puno. S druge strane pravog humusa moš stavit koliko oćeš, nikad ga nije previše. Možeš saditi izravno u njega. On ti zadržava vlagu. Uvažavan savjet kolege, ali isto tako priporučan da potražiš nekog ko goji kal. gliste. Savjet kod provjere humusa: HUMUS NESMI IMATI NIKAKAV MIRIS, USTVARI IMA UGODAN MIRIS ZEMLJE POSLI KIŠE!!! I malo ga protrljaj između ruku, nesmi ostat prljavi trag. Mislin, ostaće malo ali to je beznačajno. Iman još jednu foru kako napravit presadnicu masline direkt sa grane bez navrćanja ali o tome samo na PP. Virujte i ja san osta zadivljen.
Puno pozdrava Roku, Bog legendo! Kako tvoje ulje?
 

Najnoviji postovi

Na vrh