• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Mehanizacija za farmu koza/ovaca?

MuGeR

Član
Tu od
30 Ruj 2013
Poruka
61
Pozdrav ljudovi,
možda malo fulam sa mjestom teme, ako fulam onda se ispričavam unaprijed i molim moderatora da reagira :)

Dakle, zanima me sad ovako, mišljenje Vas, stočara i ''traktoraša'' (bez uvrede) , što je potrebno od mehanizacije - konkretno molim (name, špicname) za jednu modernu farmu mliječnih koza/ovaca kapaciteta recimo 200 grla.
Dakle,
1.traktor (koji, snaga, prednosti, mane ....)
2.mehanizacija za obradu zemlje
3.mehanizacija za obradu usjeva
4.mehanizacije za spremanje hrane
5.mehanizacija za hranjenje i čišćenje....

Recimo još da bi sve to trebalo biti novo, to neka bude misao vodilja. Za navedeni broj grla potrebno je oko 40 ha zemlje (30 ha za kosidbu, i 10 ha za proizvodnju koncentriranih krmiva.
 

Zeljko81Bj

Član
Tu od
30 Svi 2013
Poruka
543
Dali planirate raditi sjenazu ili suho sjeno?
Meni je jeftinije suho,i jednostavnije za raditi,pa taj posao odradjujem sa traktorom od 60 konjića,kosom od 2 metra diskastom,pauk za sjeno okretati i zgrtac,i balirka mala kockasta.
Sto se tice obrade zemlje dvobrazni plug 12 cola,tanjurace drljace i sijacica Nodet 3 metra.
Sto se tice kukuruza nesijem nego iz susare pokupim lom i sa time hranim .
Ako idete na sjenazu ili rolobalirku daleko je skuplje i trakror morate jos jedan koji bi terao balirku i tovario bale,a ovaj od 60 moze omatati.
Nisam upoznat sa proizvodnjom mljeka kod ovaca,i sistem ishrane.
 

IMT555

Član
Tu od
11 Srp 2013
Poruka
825
Traktor od nekih 60 - 80 konja, makar može i manji dalje ti je plug, tanjurače, sijačice za kukuruz i žito, rasipač umjetnog, šprica i mislim da je to to za polje, a za livadu ti treba rotokosa po mogučnosti bubnjasta, okretač sijena, sakupljač sijena, balirka, samoutovarna prikolica i ovo gore ak misliš ići na soluciju rolobala.
 

metuzalem

Član
Tu od
23 Tra 2013
Poruka
236
po mom mišljenju ništa od navedenog ti ne treba...ako nemaš nikakav stroj i sve kupuješ to je čista propast...na 40 ha zemljišta,ako su pašnjaci,možeš napasat najmanje 300 grla cijelu godinu na način da dio po dio ogradiš el.pastirom i stoku prebacuješ....pregonski pašnjaci....za zimu ti treba nešto sijena i zrna a to kupiš,bolje nego kupovat mehanizaciju....jedino što ti treba štala za blago,objekat za spremanje hrane za zimu,el.pastir muzilica ako ćeš u proizvodnju mlika i malo volje...zamisli koliko traktora ima po dalmaciji i otocima....i svi uzgajaju ovce i žive od toga
 

abrkili

Aktivni član
Tu od
26 Ožu 2007
Poruka
2,940
metuzalem, ipak malo drugačija filozofija vlada na kontinentu. Mi imamo osim pašnjaka i oranice, a ovce daju vrhunski gnoj, pa zašto ga ne iskoristiti. A dok hranu kupuješ, to je dugoročno neisplativo, mehanizaciju kad tad otplatiš i puno si neovisniji kad sam proizvedeš hranu. A moraš znati da kod nas zima traje i do 5 mjeseci, jer vegetacija prestaje u 11 mj. i kreće tek u 4. u nekim godinama. A još je stvar u tome da ovce ne stignu popasti pašnjake na vrijeme, pa je bolje dio pašnjaka pokositi i spremiti sijeno za zimu, pa ovce dok pasu druge pašnjake na ovome raste mlada kvalitetna trava... Puno je stvari drugačije nego na otocima i u Dalmaciji.
 

metuzalem

Član
Tu od
23 Tra 2013
Poruka
236
abrkili slažem se da je puno toga drugačije ,vodio sam se samo ekonomskom logikom,ako čovik kupi svu mehanizaciju šta mu treba (šta je naveo)nema teorije da to u ovom životu isplati uzgojem ovaca /koza
 

abrkili

Aktivni član
Tu od
26 Ožu 2007
Poruka
2,940
Pa ne može se sve odjednom kupiti, osim ako imaš toliku gotovu lovu.
 

metuzalem

Član
Tu od
23 Tra 2013
Poruka
236
i još pita za modernu farmu mliječnih ovaca/koza....možda bi ona cifra prije bila u eurima nego u kunama
 

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Za početak manji traktor do 40ks(fiat,imt,štore) kosu može i strižna sa oba pomična noža,veliku prikolicu za bale i šupu u koju češ to spremit
(bale).balirku.
Manje plugove,tanjurače.
Za početak špricu i sijaču posudiš.
Ako misliš puno radit obavezno drugi veči traktor od50-80ks.
 
Na vrh