• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Modernizacija opreme/ideje/unapređenja/samogradnja

markovicn

Novi član
Tu od
28 Stu 2019
Poruka
2
Pozdrav ljudi :) Ovo mi je prvi post na forumu i nisam siguran baš da li je dobar podforum pa ne zamerite ako grešim. Na ovaj forum sam došao zato što sam hteo da vam predstavim našu ideju i čujem vaše (a i video da je forum prilično aktivan u odnosu na druge koje se bave ovom tematikom).

Ja se bavim elektronikom i radim u firmi koja se uglavnom bavi robotikom u građevini. Mala ekipa prijatelja iz firme (mašinac, programeri i elektroničari) i ja radimo na raznim projektima u slobodno vreme koji se tiču nekad nauke, nekad tehnologije, nekad nekih najpraktičnijih prostih uređaja za koje mislimo da bi bili korisni i radili smo na puno raznih stvari do sad. Dosta nas se zainteresovalo za poljoprivredni sektor i voleli bismo da nekako budemo od koristi i radimo na nečemu što bi svima koristilo sa ovih naših prostora, što bi svako recimo mogao da napravi uz našu pomoć ili sam i ne plaća neke ogromne sume novca velikim firmama. Nismo baš skroz novi u ovoj oblasti, radili smo prepoznavanje procvetalosti nekih biljaka iz dronova radi praćenja stanja, nekom automatizacijom prskalica, mehanikom za beračice voća, popravljali elektroniku na novijim traktorima sa računarima...

Pa ako vi imate neke predloge ili ideje ili hoćete nešto da uradite, a fali vam recimo znanje elektronike ili programiranja ili nemate odgovarajući alat, mi smo spremni da sa vama radimo na tome i dođemo do nečega što bi bilo korisno ljudima u poljoprivredi, bilo otvoreno i dostupno za sve, ne bi koštalo hiljade i hiljade evra, itd...
 

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,074
Evo za početak mene zanimaju dvije stvari .

Jedna je elektronska kontrola sjetve , može li da se napravi po sistemu DIY a da se upotrijebe neke spravice sa ebaya ili od ''kineza'' . Takav uređaj ima gotov za uzeti ali mene ipak zanima da ''prčkam'' nešto.
Znači da se radi o osnovnom modelu koji će samo optičkim senzorima da prati protok sjemena i alarmira lampicom nepravilnost.

Druga stvar , isto tako signalizator osovine koja prestane da se vrti , Nema potrebe za mjerenjem brzine nego samo dali se vrti ili ne.
Konkretno , na beraču imam otprilike nekih 10-15 sigurnosnih spojnica koje preskaču u slučaju nepredviđene situacije pa često puta se desi da od buke ne čujem a ni ne vidim na vrijeme pa dođe do veće zaglave.
Bilo bi zgodno kada bi u kabini imao tih desetak lampica koje bi se aktivirale i upozorile me na vrijeme.

Pošto sam nekad bio radio amater i dosta sam prčkao po elektronici u meni je još uvijek ostalo nekih makar sjećanja tako da mi sklapanje i spajanje nije baš strani pojam.
Recimo da se uzmu senzori i ostalo sa ebaya pošto u svojoj okolici nemam mogućnost nabavke sličnih komponenti.
 

markovicn

Novi član
Tu od
28 Stu 2019
Poruka
2
Je l' možeš da linkuješ neki gotovi uređaj da vidim samo na kakva gotova rešenja misliš? Okvirno imam predstavu kako bi to trebalo da radi (otprilike kao što se radi prebrojavanje ulazaka/izlazaka ljudi) samo bih voleo da znam koji se recimo model sejacice najcesce koristi kod nas pa da recimo to bude polazna tacka (zbog dimenzija, montiranja, kablova...)

Što se ovog drugog tiče, jako je prosto, mislim da može da se reši i najobičnijim mikroprekidačima (moze i komplikovanije, ali verovatno i dugovecnije resenje bi bili neki enkoderi), samo me isto kao i za ovo prvo zanima kako tačno izgledaju te osovine zbog tehničkog rešenja i koja je okvirna brzina rotacije (samo gruba procena)?
 
Na vrh