• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Mraz u voćnjaku 2021

jossip

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2019
Poruka
878
S obzirom da nema teme o mrazu rekao da kažem stanje na mom terenu. Okolica Karlovca, brdski dio, oko 200 metara nad morem. Jutro bilo na 0 stupnjeva, noćnu ne znam moguće -1.

Za sada rani orasi kao da ih je netko bacačem plamena opalio. Višnje smrznute. Trešnja rana ima dobrih plodića ali neki su malo prošarani tamnijim mrljama pa ćemo vidjeti. Šljiva ima smeđih ali i zelenih plodića. Jabuke nisam mogao još ocijeniti a kruške se za sada čine u redu. Lišće voćaka nije spaljeno.

S obzirom da je prošle godine kod mene bilo hladnije a šljive su pregrmile, moguće da je to bilo zbog suhog vremena a sada je sve bilo natopljeno vlagom i minus ili 0 su vjerojatno duže trajali. Sutra se očekuje dodatni mraz tako da neće biti dobro.

Šteta a voćke su lijepo cvjetale.
 

jossip

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2019
Poruka
878
Dodatni pregled obavljen, šljive sve više imaju smeđih plodića, kasna trešnja ima smeđe tučke i to prelazi na plodiće. Mislim da smo za ovu godinu obavili proljetnu berbu što se tiče šljiva, trešanja, višanja i oraha. Za kruške i jabuke ćemo znati sljedećih dana.
Idemo dalje, nadamo se boljoj sljedećoj godini.
 

mtd001

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
20 Svi 2010
Poruka
6,499
Tvoje šljive već imaju plodove a moje tek procvale😉,kruške ,višnje i breskve se za sad drže,budem vidio kako budu preživjele još jedno hladno jutro
 

jossip

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2019
Poruka
878
Dio mojih šljiva je u kasnom cvijetu tako da se plodovi već nadziru i vidi se da smeđe, a kasne šljive su još u cvijetu ali se vidi da unutra nešto nije u redu(tučak je smeđ i to prelazi na plod). Inače imam i ranu šljivu koja je već odbacila cvjetove i tu su plodovi deblji ali ima dosta smeđih. Uz nadolazeći mraz mislim da je kod mene gotovo.
 

swizach

Iskusan lik
Tu od
12 Srp 2007
Poruka
1,562
Ja sam.zasad u vinogradu izbjego stetu jer za divno cudo kasni za neka 2 tjedna vegetacija. Al u prosle 3 godine steta bila skoro 70%.. gubitak oko 30-ak tona
 

jossip

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2019
Poruka
878
Prvi pogled na vinograd i on je stradao, koliko to ćemo vidjeti jer je tek krenuo. Što se tiče kasne trešnje svi tučci su smeđi tako da je šteta vjerojatno kompletna.
 

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,571
Danas sam malo "na ler gasu", moram usporiti, umoran sam od zadnja dva dana u goricama, pa sam imao šetnju s mobitelom i kamerom oko nekoliko voćki po dvorištu. Bile su pred cvatnjom, na njih je pao snijeg, bilo je ozbiljnog minusa tih dana, a one danas izgledaju ovako:
Poslije snijega 1.jpg
Poslije snijega 2.jpg
Poslije snijega 3.jpg
 

jossip

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2019
Poruka
878
Što se tiče jabuka koje su krenule u vrijeme mraza stanje je pola pola, cvjetovi su otvoreni ali ima dosta smeđih unutra. Dobar dio jabuka tek otvara cvjetove tako da bi od njih možda moglo biti nešto ali o tome ćemo kada završi cvjetanje.
 

Najnoviji postovi

Na vrh