2.7 ha bilo koje kulture trajnog nasada nije posao koji se evo radi uz svoj posao....
Zato sam ti i napisao 3 kulture da se posao razvuče kroz godinu. Jel ti znaš da na hektar ide oko 1700-2500 komada šipka ovisno o zemlji, mehanizaciji itd?
Znači 6000 -7000 komada ? Na svakom 4-10 rezova minimalno... uzmi škare pa ih stisni 60 000 puta dok prelaziš pješke po hladnom po voćnjaku jedno 10 kilometara redova....
Razmisli kako je okopati 6000 komada nečega prvih godinu do dvije...
Nema oko šipka puno pameti ni zaštite... Ali ima puno fizičkog rada ili skupe mehanizacije.
Bez dobre freze pipalice i bočnog diska na tu površinu ni ne pomišljaj. A bilo bi lijepo kad bi netko blizu tebe imao i štucer za pripomoć . A o kombajnu da ne govorim.
Zamisli sad 5 kila po grmu rod....6000 komada ...50 kila dnevno jedan berač skine... 120 dana jedan čovjek treba da obere....skupi se vas 10....svi ti hoće pomoći za džabe. 12 dana berbe. Tko će ti moći pomoći 12 dana po 80-10 sati dnevno?
Kažem ti. Bolje 3 kulture pa se nekako taj mjesec kad je ta kultura aktualna to riješi. Nego se zatrpati monokulturom pa plakati.
Mehanizacija za sve 3 ti je jednaka. Malčer, bočna freza, bočni disk, atomizer, tanjurača, vibro kultivator, rasipač, podrivač.
A na 2.7 ha ti je i tako kupovina mehanizacije specifične za kulturu ne isplativa. Ima je za najam. Usisavač, drobilica, kombajn za šipak itd....
Sad. to je ono što ja mislim. Čak bi ti i rekao da posadiš jutro šipka, jutro šljive a ostalu zemlju daš u arendu nekome za dobru cijenu ako možeš . Dok se ne dignu voćnjaci, dok ne vidiš kako to sve ide. Naučiš se . Vidiš tržište...itd.
Znam . Mlad si . Hoćeš sve odjednom. I ja sam htjeo. Zato sad ni sam ne znam šta sve imam. A kad treba raditi onda ni familije ni nadničara pa ti budalo udri i nikad dobro..