• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Nematode

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Nisam probala,nemam za sada potrebe.
U čemu te muče? I gdje - u plasteniku ili vani?

temptation

Aktivni član
Tu od
20 Ruj 2010
Poruka
1,250
Muče me u salati...frezal sam jučer plastenike i vidil kak ljepotice ostaju iza freze...

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Uuuuu,tako su velike???? Ja sam mislila da su negdje ispod mm,a preko milimetra su već gorostasi.Iako vidim ja da ih ima onih puno većih od mm,ali sam bila uvjerena da su to dobre,koje nisu štetne,Inače,imaš i dobrih i zločestih.Nemoj dobre naprašit po guzi.

Ajmo ovako - budeš da Vydate napravio dobru stvar,ali budu i nepatogene stradale - ah,kolateralnih žrtava je uvijek bilo nažalost.Meni se čini - prema informacijama koje sam pokupila - u praksi nisam imala prilike to odraditi - da se nakon jedno tjadan dana - desetak nakon sadnje,vrši suzbijanje - nepitaj me kako,to se ne sjećam,vjerojatno kpk.Ma budeš ti to pročitao na uputstvu proizvođača.
Ja bih,ako je već tolko izražen problem, prasadnice ili namočila ili kontejnere zalijala prije sadnje nematocidom,pa onda kroz tih desetak dana kroz sistem još jednu aplikaciju.

temptation

Aktivni član
Tu od
20 Ruj 2010
Poruka
1,250
Ma tak sam i mislil napraviti,samo me zanima nečije iskustvo tko je probal,jel su pokrepale?

bobostar

Aktivni član
Tu od
14 Pro 2009
Poruka
1,556
Ma tak sam i mislil napraviti,samo me zanima nečije iskustvo tko je probal,jel su pokrepale?
Ako se dobro sijećam, sa problemo nematoda si i otovrio ovu temu (tu je link iz 2011.: http://poljoprivredni-forum.com/showpost.php?p=743674&postcount=1). Znači, nema mira već nekoliko godina, i mislim da je jedini spas "totalna kemija" - Basamid Granulat; puna doza 60 kg/1.000 m2.... :icon_madu:
Frezanje, vlaženje, pokrivnaje, 45 dana bez kulture.... i onda možeš prijeći na "laku kemiju" ili "mikrobiologiju".
Međutim, svi ti preparati imaju i svoju cijenu, i u nekakvoj efikasnoj dozi teško da će ići ispod 500 EUR/1.000 m2 :s:. Nažalost vrlo skup sport.
Inače, radimo sa Nemasum preparatom (mikrobiologija) i stvar radi, ali o tome nekom drugom prilikom. Mislim da je Basamid dobar početak za ovakav problem.

temptation

Aktivni član
Tu od
20 Ruj 2010
Poruka
1,250
Sa njim sam radio dezinfekciju prošle godine,60kg/1000m2 i opet ih viđam...
Nakon dezinfekcije smo posadili salatu i nije bilo problema,ali sve se bojim da će ih sada opet biti...

bobostar

Aktivni član
Tu od
14 Pro 2009
Poruka
1,556
Sa njim sam radio dezinfekciju prošle godine,60kg/1000m2 i opet ih viđam...
Nakon dezinfekcije smo posadili salatu i nije bilo problema,ali sve se bojim da će ih sada opet biti...
Ako Basamid nije riješio problem, onda je situacija jako loša.
Ne gine onda sterilizacija parom (parni kotao, folija i sve što ide uz to) ili čekati slijedeće ljeto i napraviti solarizaciju tla (ali treba biti sunca; ovo ljeto od solarizacije ne bi bilo ništa). Isto tako, kod solarizacija traje bar 6-8 tjedana (najtoplijih u godini) i tada nema uzgoja kulture (možeš li to financijski podnijeti?)
Sve u svemu loše; ili trpi stalni gubitak prinosa, ili uloži u parnu sterilizaciju ili izgubi jedan ljetni uzgojni ciklus :(whew):

p.s. Bilo bi dobro da na Zavodu za zaštitu bilja na Agronomskom fakultetu napravite analizu tla tj. izmjere broj nematoda u tlu, da se točno zna o kojem se intenzitetu kontaminacije tla nematodama radi.

p.s.s. Iako si radio sa Basamidom, evo linka sa još par informacija: http://www.agrochem-maks.com/index.php/en/news/321-tetne-nematode-u-zatienim-prostorima

temptation

Aktivni član
Tu od
20 Ruj 2010
Poruka
1,250
Sve sam radio po uputama,sterilizacija je išla ujesen u 10-tom mjesecu,nisam pokrivao tlo folijom,jer nisu bile visoke temperature vani...
Solarizaciju si ne mogu priuštiti,jer nemam prazan hod u ljeti,mogu jedino izbaciti zimsku sadnju salate i blitve,gdje jedino i imam problema sa nematodama...
U ostalim kulturama,poput paradajza,krastavca i paprike nemam nikakvih šteta...

bobostar

Aktivni član
Tu od
14 Pro 2009
Poruka
1,556
Onda ti ne gine parna sterilizacija. Ukucaj u Google: mogućnost zaštite bilja od štetočinja iz tla, i prvi materijal bi trebao biti od prof. Cvjetkovića i tamo ima par naputaka o parnoj sterilizaciji.
Bez toga neće ići, a nema neke veće pauze u proizvodnji.
Nakon toga stvari bi trebale biti OK.
Svakako nakon parne sterilizacije napraviti kontrolnu analizu tla (na broj nematoda) i onda malo "biologije".
I trebalo bi biti u redu.
Jedino ne znam tko od povrćara ima tu opremu za iznajmiti :(:

temptation

Aktivni član
Tu od
20 Ruj 2010
Poruka
1,250
Onda ti ne gine parna sterilizacija. Ukucaj u Google: mogućnost zaštite bilja od štetočinja iz tla, i prvi materijal bi trebao biti od prof. Cvjetkovića i tamo ima par naputaka o parnoj sterilizaciji.
Bez toga neće ići, a nema neke veće pauze u proizvodnji.
Nakon toga stvari bi trebale biti OK.
Svakako nakon parne sterilizacije napraviti kontrolnu analizu tla (na broj nematoda) i onda malo "biologije".
I trebalo bi biti u redu.
Jedino ne znam tko od povrćara ima tu opremu za iznajmiti :(:
Neka firma u Dalmaciji je kupila stroj,ali ne znam jel koriste samo za vlastite potrebe ili i iz usluge...
U svakom slučaju,hvala na pomoći i korisnim informacijama...

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Ajmo se malo spustit na zemlju sa tom parnom sterilizacijom.Prvi momenat - onaj najbitniji je do koje dubine se to može odraditi.Svakako treba biti do ispod zone korijena.I to dobrano,jer će se obradom slijedeće sezone štetni mikroorganizmi dići i napraviti novu inkubaciju.Tu je onda pitanje cijene.Obično ti strojevi griju vodu na struju,a onda je tu i cijena potrošene električne energije koja ide na tvoj trošak.Ma ima tu čitav niz momenata koji će u konačnoj računici pokazati da je to jedan od najskupljih načina rješavanja štetnih mikroorganizama u tlu,a nema garancije da se kroz kratki vremenski period problem neće ponoviti.Ako nikako drugačije,manipulativnom kontaminacijom steriliziranog zemljišta.Zašo?u sterilnom zeljištu je eve mrtvo,I prvo što u njega dođe se razvija progresivnom brzinom jer nema niti rivala niti prirodnih neprijatelja.Tko može biti siguran da prvi živi organizmi neće biti oni koji su štetni za kulturu....

MarselusMtk

Novi član
Tu od
28 Pro 2014
Poruka
6
Neka firma u Dalmaciji je kupila stroj,ali ne znam jel koriste samo za vlastite potrebe ili i iz usluge...

U svakom slučaju,hvala na pomoći i korisnim informacijama...

Pozdrav

Zna li netko koja je ovo firma ili bilo tko drugi da ima strojeve za zaparivanje tla?
Imam problema sa nematodama u plasteniku pa bih se informirao za dezinfekciju parom...

Sent from my iPad using Tapatalk

Najnoviji postovi

Na vrh