• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Nisam sigurna....bolestan bik?

nova

Novi član
Tu od
29 Sij 2017
Poruka
8
Pozdrav, evo na početku samo kratko o meni, pratim vaš forum već godinu dana od kad mi je muž doveo tele za tov i koje je sada bik od godinu dana i 6oo kg, međutim muž otišao raditi na teren i ja solo sa svojim ljubimcem. Ovo nam je prvo govedo u tovu , ušli smo u to jednostavno iz razloga što imamo svojih polja i svega , uvijek hranim svinje i sve pa ajde da nam djeca vide i bikeca na dvorištu iako ih više u našem selu nema. Trebam savjet jel neznam da li pretjerano ja paničarim ili nešto ne štima. Do sad je sve bilo ok, on je u poluotvorenom prostoru, jede suho balirano sijeno i kombiniram šrotani kukuruz sa zobi i malo ječma i k tome miješam kupljenu smjesu za tov bikova. Unatrag tjedan dana, od onih hladnih dana malo mi je čudan, jedan dan je jeo samo sijeno i pio vodu, sad već par dana jede i šrotano i sijeno i pije, oprostite na izrazu kenja normalno jedino što kad popije vode trbuh mu se toliko poveća na lijevoj strani da se brinem jel to normalno. Ponaša se normalno kao i inače. Čitala sam o nadutosti, pa sad neznam jel to to ili ne? Ima li to još kakvih simptoma ili ? Ispričavam se unaprijed ako se nisam možda dovoljno stručno izrazila. Samo se brinem...
Hvala

nimrennermin

Iskusan lik
Tu od
1 Pro 2014
Poruka
1,482
Re: nisam sigurna....bolestan bik?

Ako preživa i normalno balega,, možda je samo prejedanje,, možda da ga dan-dva ostaviš samo na sijenu, prati zadnjim nogama ako ih kad stoji podizuje moguće da ima bolove,, mada mislim da to je samo malo prenajedanje smjesom.

nova

Novi član
Tu od
29 Sij 2017
Poruka
8

Hvala na savjetu, budem pratila, mada do sada nisam primjetila to dizanje noge ali sad bum baš pratila to i davala više sijena, hvala još jednom, malo sam mirnija

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734

Može se desiti i da se je napel malo, no nemora biti.
Ako dobro smeti i uredno preživa nebi trebalo biti problema.
Ako imaš kojega susjeda u blizini koji ima nekakvog iskustva sa stokom da ga pozoveš nek pogleda i da svoje mišljenje.

Ivan KC

Iskusan lik
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
3,247

Godinu dana i 600 kg, taj jako dobro napreduje..

nova

Novi član
Tu od
29 Sij 2017
Poruka
8

e razmišljala sam ja i o pomoći susjeda ali ne biste vjerovali kod nas više u selu niko niti ne hrani krave,svi su se čudili kad smo mi kupili i doveli tele, jedino možda ak se neki dedeki i bakice sjećaju toga, sve kaj sam htela znati sam čitala po forumima i učila i hvala na super informacija, i sad mi je baš palo na pamet da imam dogovoreni dolazak veterinara zbog cijepljenja peseka pa bum i njih pitala za savjet....Možda stvarno ja pretjerujem, veli muž da mi je taj bik ko treće dijete, sad sam bila kod njega, onak potišini da vidim kaj radi, frajer leži i preživa

nova

Novi član
Tu od
29 Sij 2017
Poruka
8

ma valjda oko 6oo kg, dolazili meni neki čudni likovi pa ga htjeli kupit , ali ja nedam, a oni procijenili da tolko ima.... neznam, to je neka procjena jer su mu mjerili opseg iza prvih nogu

Stjepan33

Član
Tu od
6 Stu 2016
Poruka
39

Moguce je bez problema , doma kod mene se izleglo musko tele pa smo odlucili da ga ostavimo za tov nakon 13 mjeseci i 3 dana starosti prodan je u klaonicu sa 660 kg

nimrennermin

Iskusan lik
Tu od
1 Pro 2014
Poruka
1,482

Za težinu od 600 kg. treba da ima obim ispod prednjih nogu nekih 190-194 cm, zavisi od konstitucije bika, a vidiš čime ga sve hrane nije nikakvo čudo da ima tu kilažu, sigurno je simentalac.

nova

Novi član
Tu od
29 Sij 2017
Poruka
8
pozdrav, evo da se samo javim, situacija je ok, ja sam bila paničar, gospon se dobro najeo i malo napeo i tak je izgledao, a ja se brinula. E da, simentalac je i stvarno se za njega brinem ko za malo dijete,možda iz razloga kaj su se svi čudili kad smo ga kupili i tvrdili da to nije za nas i malo se podsmjehivali ali uspjela sam.
Najgore je bilo u ljeti, kad nisam imala automatske pojilice pa sam mu nosila kante i kante vode, samo je pio, jeo i preživao. E, i iako je bilo skoro neizvedivo jer sam konstituticije metar i žilet i imam malo kg uspjela sam mu izmjeriti opseg iza prvih nogu. Ima 2o1 cm. :(clap):, usput postao je dosta živahan i mislim da nadmašuje moje mogućnosti savladavanja takve životinje pa razmišljam o klaonici. Znam da sad ovo nije mjesto za takvo pitanje ali vi koji me pratite da li znate koji mi papiri sve trebaju za klaonicu i gdje ih mogu nabaviti, ja imam registar goveda i nekakve njegove papire koje sam dobila od gospođe od koje smo ga kupili. Meso mislim za sebe i obitelj zadržati, ništ nedam i ne dijelim.

nimrennermin

Iskusan lik
Tu od
1 Pro 2014
Poruka
1,482
E dobro je što je tako,, ako mu je taj obim,, onda bi tu moglo biti blizu 350 kg, mesa plus iznutrice i koža, koja može uzeti preko 50 eura,
A sad što ste vi u EU, pa morate kako zapad nalaže,,,,
u Bosni pozoveš mesara, koji dođe kući sa svojom opremom odradi sve i mirna Bosna.:biggrin:

vargas

Aktivni član
Tu od
15 Kol 2012
Poruka
515
Nova, trebaš imati uz Registar i knjižicu Prijava premještanja goveda. Tu ispuniš rubrike koje treba, odeš na veterinarsku izvaditi putovnicu, blago na prikolicu ili kamion i pravac klaonica. Ja vozim ili u Vajdu u ČK, ili Mihaliću u Nedelišće. Cijena klanja ti je kod Mihalića 500 kn, a u Vajdi je bila 650+pdv, ali oni plačaju kožu i iznutrice pa je opet to otprilike 500 kn.

nova

Novi član
Tu od
29 Sij 2017
Poruka
8
hvala vargas, a di da nabavim tu knjižicu premještanja goveda? to se negdje kupi? ili sam to trebala dobiti od ove gospođe? prvi put sam u tome, pa se unaprijed ispričavam ak pitam gluposti

jlukaci7

Iskusan lik
Tu od
1 Velj 2012
Poruka
2,722
Knjižicu o premještaju ili prometu goveda kupite ili (dobijete) u područnoj službi HPA ili kod lokalnog veterunara.Naravno prvo ih nazovite da čujete što vam sve treba da bi tu knjižicu dobili. Nije komplicirano.

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Najbolje ti je otići do veterinara sa svime kaj imaš doma od papira u vezi tog bika i sa registrom, tam im pokažeš i objasniš i sve ti budu detaljno rekli kaj treba i kaj sve kod njih možeš dobiti.
Da se previše ne objašnjavamo, to ti bude tak najjednostavnije :)

mali

Dobro znana faca
Tu od
17 Velj 2015
Poruka
2,967
Moraš zvati vetrinara , dižeš putni list , upisuju tablicu vozila i dan kad ide .
I treba ti njegov list naravno uz to.

nova

Novi član
Tu od
29 Sij 2017
Poruka
8
Hvala svima, nazvala sam svoje veterinare i sve dogovorila, samo se sad moram odlučiti kad je dan d.. ...Ali s druge strane sviđa mi se imati na dvorištu govedo, u inat onima koji vele da to nije za mene. Za krave nisam jer imam redovni posao i curice, pa za dojenje krave i sve obaveze ne bi imala stvarno vremena , ali razmišljam da opet kupim tele i tovim ga. Ako bude sreće selim se na forum tov junadi ....pa se čujemo .... lijep pozdrav:D:

Najnoviji postovi

Na vrh