• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

objekt šupe

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
28,975
Pa kum ima na nekakvoj šupi za drva i prilično je visoko jer je bil plan da bude radiona. Jako se znoje naročito u prolječe i na jesen. To je unutra ko da pada kiša.
Na drugu je metnul sendvič i tam nema brige.
 

josip123

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2009
Poruka
1,340
da znaju se znoiti ali zato nadoplatiš još 20kn/m2 i imaš ploče sa filcom koji je postavljen baš iz takvih razloga,ali mislim da na šupi to nije potrebno.
 

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
28,975
Filc je glupost.
Tak su mi barem rekli ljudi tam gdje ih proizvode dok sam tražil za kuču. Vele da je to malo bolje ali da filc upija to znojenje i da ploče prije odu.
 

Jaga

Član
Tu od
28 Velj 2009
Poruka
330
Daj mi molim te kikić dostavi neki papir ili izvod iz prostornog plana o tih 400 m2 bez dozvole ako je na internetu jer sam ja zainteresiran za nešto slično, ali ponavljam nisam dovoljno hrabar da radim ništa veće od poljskog WC-a jer imam osjećaj da bih morao rušiti.
 
N

NGBaja

Guest
Malo sam gledao temu i slike vaših šupa (vidio sam još negdje temu o šupama, a sad ju ne mogu naći) i mogu vam reći da se stvarno trudite 8) Svaka čast 8)

A što se tiče lim vs. crijep, preporučujem lim, ja imam na radioni i drvarnici (oboje su dimenzija cca. 12x6.5 m), na radioni već dobrih 15 godina stoji i još je kao i prvog dana, na drvarnici je oko 7 godina i izgleda savršeno, crijep to sigurno nebi "odradio" tako dobro, kod lima je još prednost što se ne morate brinuti zbog tuče i slično, to stavite i mirni ste dok ste živi, a crijep uvijek pukne, razbije se, vjetar ga digne pa se penji po krovu i mijenjaj...
 

josip123

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2009
Poruka
1,340
i da se još nadovežem na zadnji post kod crijepa ima pun k...c sastava .
što se filca tiče ovo bi moglo i biti istinito što pričaju da bi lim mogao nastradati od vlage koja se zadržava u filcu,ali ima i zato riješenje:ploče bez filca,a ispod njih daska i ter papir.
 

baustelac99

Aktivni član
Tu od
5 Sij 2009
Poruka
585
kikic MF kaže:
to pričaj nekom drugom da je lim jeftiniji od crijepa. kvadrat lima 3 klase koji i nije baš ravan kvadrat je 65kn + šerafi koje trebam kupiti još dok me crijep kikinda košta kvadrat 50 kn i da kupim daske nemože me skuplje doči od lima nikako.
sad netrebam ja nikakvog inžinjera niti neznam kaj. pa ne radim kuču po bogu. čovjek ima svoju firmu i ljude koji rade sve. radili su tu kod par susjeda i jako mi se sviđa njihov rad naspram nekih koji su preštimani a ništa bolji posao nemaju.
kak sam več rekao podnio sam zahtjev da mi ta zemlja uđe u građevinsku i rečeno ki je na papiru garantirano da 400 kvadrata mogu raditi bez ikakve dozvole i bez ičeg samo da nesmije biti ništa betonirano osim nosača(babica) na koje budju išli stupovi. bit će ju stupovi u sredini naravno. kak bi to drvena građa držačla pod jednu vodu.
čovjek bude napravi nacrt i kad ga napravi dok dogovorim cijenu krenut čeju radovi. nikakve komplikacije s građevno niti s ničim neču imati jer je ovjereno kod javnog bilježnika da montažno se može raditi bez građevne. a sve če biti montažno i babice postavljne neče biti temelja niti ničag kaj bi trebalo bit od betona. a unutra ču navoziti kamena i staviti odozgora glodani asvalt i to će biti to.

šupa će biti na otvorenom na vjetrovima i svemu pa mislim da nebi bilo logike staviti lim i tanju građu. moja tetka je pokrila garažu limom i tanjom građum pa je za vrijeme nevremena krovište se preselilo na susjedov kokošinjac i tako kokoši dobile veči krov nad glavom :lol:

Neželim se prepucavati, al ti svejedno moram odgovoriti
-Napisao sam da je lim UGLAVNOM jeftiniji od crijepa, jer kod mene nema crijepa po toj cijeni, skuplji je, ako ga ti možeš nabavit po toj, super.
Ali svejedno ti ostaje problem previsokog sljemena, minimalni nagib za cijep je 22stupnja, pa ti za krov raspona 18m sljeme mora skoro 4 m biti višlje od vijenca.
-Ako ti ne treba dozvola, to je odlično jer dozvola košta poprilično (to svi znamo) a i čeka se dugo vremena.
-Dali ti treba inžinjer ili ne, o tome bi se dalo raspravljati.
Ja nisam rekao da majstor loše radi ni ništa slično,međutim činjenica je da majstori rade "od oka" bez proračuna, uglavnom po iskustvu i osjećaju za kontrukciju.
Za manje objekte je to uglavnom OK jer se uzme deblja građa,"nek se nađe" pa to stoji. Ponekad i pogriješe, pa bude rušenja nakon snijega ili jačeg vjetra.
Ti imaš poprilično velik objekt gdje će trebat dosta materijala, tako da nije svejedno dal će majstor stavljati grede od oka, ili po proračunu, ako ideš po proračunu možeš dosta uštediti jer neće nigdje biti predebelih (ali ni pretankih greda).

Na onoj drugoj temi o šupama ima stvarno dobrih objekata, ali na nekima ima ima i solidnih grešaka, gdje se uz malu promjenu konstrukcije moglo puno uštediti na materijalu, samo da je pri gradnji bio netko ko zna i malo teorije.
Uz dobru praksu uvjek treba i malo teorije.

To što je tvoja tetka ostala bez limenog krova nije kriva ni tanja građa ni lim, krivi su majstori jer nisu pričvrstili lim sa dovoljno vijaka.
Inače su otvoreni objekti (bez zidova, ili zidovi sa 3 strane, bez vrata) osjetljiviji na vjetar od hala koje su zatvorene sa svih strana, jer je učinak vjetra zbog napuhavanja 50% jači.

Na kraju, jedna tužna priča iz mog kraja.
Na otoku Pašmanu postoji malo brodogradilište čamaca koje je proizvodilo čamce u nekoj većoj hali, koja bila napravljena tako "od oka". i jedne godine je pao snijeg (na otoku prvi put u 50god valjda), propao je krov na hali, a šteta je bila katastrofalna.

ps. nadam se da će biti koja fotka iz gradnje i na kraju gotove šupe.
ako može i koja skica koju je majstor napravio.
 

kikic MF

Aktivni član
Tu od
6 Srp 2008
Poruka
1,302
biti će slika kad sve bude krenulo. ja nisam kod novaca trenutno da radim sad neznam kakve prave objekte. jer treba mi samo da mogu uskaldištiti strojeve. ovo će biti sasvim dovoljno za sad, i skoro dosta jeftino. crijep je kikinda, i za ovo je više nego dobar. kod mene se nema za kupiti limenih ploča ispod 65kn kvadrat, + još šerafi koji bi za kvadrat trebali oko15-20 kn još izdvojiti, ovisno ako hoču bolje učvrstiti i tu računa po meni nema jer to me košta 80-85kn kvadrat i meni je to puno. i još moraš računati ruke tko če to postaviti. to nije neki objekat koji če služiti bilo čemu drugome, a za ovo če služiti savršeno. bolje išta nego sad da izdvajam 3duplo veču cifru, da napravim neznam kaj, pa da to još moram odsluživati nekoliko godina jer pitanje da li čle mi sutra ili za 2 godine ona oče i trebati kakv je situacija ;) . sljeme krova je pitanje da li če biti tolko strmo, a i ako će biti meni apsolutno ničem ne smeta a niti uvjetima gdi će se nalaziti. sve če se vezat želejznim španerima, koji če ju se s vremenoim dati dotezati i koji če još ojačati konstrukciju cijelu.
a što se lima tiče, da ga i kupim bilo gdje drugdje za cijenu crijepa opet dok platim prijevoz koštat će me isto. tak da sam na istom i od lima definitivno odustao, jer mi je za mene novčano preskup. i to je definitivno.
znam da je građevna skupa, ali kako si nedate dokazati da montažni objekat koji se može seliti se može raditi bez građevne, ali nešto malo manje od 400 kvadrata. tako je barem kod mene. i to je uvjereno kod javnog bilježnika i na opčini neznam gdi je to stari išao uvjeratav i pitat na koji su se papir svi potpisali i potvrđeno kod javnog bilježnika. tak da baš dođe inspekcija imam barem nekakv papir nije samo na riječ pisano. dok sam ja išao s majtorom gdi bi se to moglo raditi i sve. išao sam pitat za građu i jeftinije mi ju je kupiti gotovu po mjeri, nego da ju rušim kod sebe jer me opet skuplje dođe. gledano realno trebalo bi doči jeftinije, ali dok izračunaš muku trud i potrošeno novaca za ljude, koji će ju ti pomagati i vratiš troškove koji ti za šumu trebaju, izađe me opet jeftinije kupiti gotovu građu napilenu po mjeri i miran sam. i još mi dođe doma na dvorište za te novce :)
 

josip123

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2009
Poruka
1,340
ok,ti najbolje znaš šta tebi odgovara i koliko možeš uložiti.
 

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
3,858
malo dizem temu iz naftalina,cijena lima ti je oko 50kn m2,trapezni lim,kod barančeka u Lipovljanima,neznam broj,ali ako ti treba mogu nabaviti,pa se dogovoris sa covjekom i za prijevoz,naročito ako ti treba dosta kvadrata,sve se moze dogovoriti,inace ima najjeftiniji lim u siroj okolici.Cijena se malo malo mijenja,a sad je dosta pala,bila je 65kn pa je otislo na 47,pa se sad malo podiglo na 50-ak kn,ovisi koji lim(crijep lim,trapez,boja,debljina itd....)
 

Mike

Član
Tu od
6 Sij 2009
Poruka
969
evo kod mene se ovih dana gradilo pa da vam se pohvalim sa par slika...

...prvo je bila ideja i onda početna mjerenja...
fotografija001.jpg


...onda pljuni u šake i primi se posla...
fotografija002.jpg


...uz malo mužike i pomoć "mladih snaga":rolleyess:sve je išlo puno lakše...
fotografija003.jpg

fotografija004.jpg


...pa onda betoniranje temelja...
fotografija005.jpg

fotografija006.jpg

fotografija007.jpg


...nekih tri tjedna kasnije počeli smo sa sklapanjem konstrukcije...
fotografija008.jpg

fotografija009.jpg
 

Mike

Član
Tu od
6 Sij 2009
Poruka
969
...pa podizanje i učvrščivanje...
p0010j.jpg

p0011.jpg

p0012k.jpg

p0013.jpg


...i na kraju rezultat...ali ima tu još dost posla dok se sve ne zatvori...
p0014q.jpg
 

Najnoviji postovi

Na vrh