• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

odakle i kako je došla kriza, EVO OBJAŠNJENJA

Alfada Jadarko

Aktivni član
Tu od
6 Velj 2011
Poruka
994
Za one kojima još uvijek nije jasno odakle financijska kriza evo ovdje jednostavnim riječima o čemu se zapravo radi.

Fata je vlasnica bara. Ona shvaća da su uglavnom sve njene mušterije nezaposleni alkoholičari i da se od takvih mušterija njen bar ne može izdržavati.

Da bi riješila ovaj problem, ona radi novi marketinški plan koji dozvoljava njenim mušterijama da piju "na dug", ( piješ sad / platiš kasnije ) . . Fata knjiži dugove svojih mušterija i praktično im odobrava zajmove za piće.

To se brzo pročuje i kao rezultat - mušterije navale u Fatin bar.

Vrlo brzo njen bar ima najveći promet u gradu. Kako mogu piti na odloženo plaćanje, niko od mušterija se ne buni što Fata s vremena na vrijeme podiže cijene vina i piva - najčešće konzumiranih pića.

Kao dodatna posljedica ovoga, dolazi do ogromnog povećanja bruto prihoda. Mladi i dinamični potpredsjednik lokalne banke prepoznaje ogromni budući potencijal ovih dugova i povećava Fatin kreditni limit u svojoj banci. On ne vidi nikakav problem oko toga, jer iza svega stoje dugovi nezaposlenih alkoholičara - mušterija kao zalog !

To brzo primijete i eksperti za burzovno poslovanje u centrali banke i smisle način kako da ostvare ogromne bonuse pretvarajući ove zajmove u ALKO-OBVEZNICE. Ovim vrijednosnim papirima se onda trguje na svjetskoj burzi.

Naivni investitori u stvari ne razumiju najbolje da su "preporučene" akcije koje su kupili - u stvari dugovi nezaposlenih alkoholičara i tako cijena obveznica stalno raste !!! i uskoro postaju jedne od najboljih za trgovinu u nekim od vodećih državnih brokerskih kuća.

Jednog dana ( iako cijene akcija i dalje rastu ), menadžer u lokalnoj banci odluci da je ipak vrijeme da se zahtjeva plaćanje duga izdanog na račun odloženog konzumiranja alkohola u Fatinom baru. On obavještava Fatu, a ona onda zahtjeva plaćanje od strane svojih mušterija, ali - kako su oni samo nezaposleni alkoholičari naravno da ne mogu platiti.

Kako Fata ne može ispuniti njene obaveze u vezi zajmova lokalne banke, ona proglašava bankrot. Bar se zatvara i njenih 11 zaposlenih gubi posao. Preko noći cijena ALKO-OBVEZNICA pada za 90%.

Urušena vrijednost obveznica uništava likvidnost banke: banka ne može vise odobravati nove zajmove i njena ekonomska aktivnost biva zamrznuta. Kako su dobavljači također odobravali Fati odloženo plaćanje i čak investirali u obveznice visoke vrijednosti, sad moraju otpisati sav njen dug uz gubitak preko 90% pretpostavljene vrijednosti obveznica.

Njen dobavljač vinom proglašava bankrot, zatvarajući porodični biznis koji se uspješno odvijao pune tri generacije; njenog dobavljača pivom preuzima konkurentska firma koja odmah zatvara lokalnu pivaru i otpusta svih 150 radnika.

Srećom, banka, brokerska firma kao i njihovi direktori spašavaju se multi-milionskom infuzijom od strane vlade, bez dodatnih obaveza. Fondovi neophodni za ovo izbavljenje biti će osigurani iz novouvedenih poreza koji padaju na leđa zaposlene srednje klase građana, koji uglavnom ne piju alkohol i nikad nisu ni bili u Fatinom baru.
 

Tino

Dobro znana faca
Tu od
23 Svi 2012
Poruka
3,163
ja sam procital al nis ne kontam :p :madmana::madmana:
kontam jedino da smo u k*rcu :mrgreen::mrgreen::supz:
 

Petretic549

Dobro znana faca
Tu od
19 Lis 2011
Poruka
1,368
ja sam procital al nis ne kontam :p :madmana::madmana:
kontam jedino da smo u k*rcu :mrgreen::mrgreen::supz:

kako ne kužiš jedan bar il kaj li več je ima samo goste koji ne plačaju i dajeju na dug tu banka kordinira znači ona ne dobiva nikakvu lovu od toga i gubi na tome a banka oče kredit da se otplati tako da pritišće svoga klijenta i natjerava ju da otplati ili da uzme bar lokal ili šta več to sam ja skužio i tako se država zaduži :weedman::weedman::weedman:
 

powershift

Dobro znana faca
Tu od
13 Stu 2007
Poruka
2,912
neopravdana potrosnja, da su ulagali u strojeve ili nekretnine fata je mogla zaplijeniti, ovako nista. To je kad se zivi van svojih mogucnosti,
 

farmervg

Aktivni član
Tu od
7 Lip 2010
Poruka
1,421
Svaka čast Jadranko ovo si dobro napisal baš tak je nastala kriza a objašnjenje savršeno svako može to slikovito sebi predočiti samo se bojim po prognozama svjetskih analitičara da bi iduče godine ta recesija bila još veča jer se očekuje pad svjetskog gospodarstva pa čak i zamrzavanje pojedinih grana onda če biti kolaps samo neznam kak čemo mi to preživjeti nedaj bože ovog crnog predviđanja....
 

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Ono koji imaju kredite preživjeti vjerojatno neće,iako im ja želim svako dobro,a oni koji nemaju valjda će već jednom shvatiti što znači ona narodna poslovica-istegni se onoliko koliko ti je dugačak pokrivač.
 

ajkula

Dobro znana faca
Tu od
1 Lip 2011
Poruka
3,192
kriza ,kriza svako malo negdje se pojavi neka,ali kriza je ustvari umjetna tvorevina i kao takva mora crknuti,ali je preveliki problem nastao u nekim ljudima koji misle da su vrijedniji i bolji od drugih i tu je jedino riješenje nova svijetska revolucija,jer evo tu kod nas uvijek jedni te isti putuju na kartice na more ili na skijanje drugi ne idu nikud ,onih u sredini nema,evo najbolji primjer od prije dva dana koliki kapital imaju pojedini svijetski bogataši:axe::axe::axe:
 
M

Milan1

Guest
Posmatram ova ekonomska zbivanja u svijetu iz relativne sigurnosti karipskog ostrva, zaštićenog od burnih događaja u svijetu finansija činjenicom da je uvjek bilo preskupo za 'prost' svjet, pa su ga najviše posjećivali i još uvjek posjećuju oni malo bogatiji, koje male ekonomske krize i ne uzbuđuju. Naprotiv, njima ove male krize, po svemu sudeći, odgovaraju.Dakle, ja sam uvjeren da je ova kriza 'mala', što ne znači da ne može postati i 'velika'! Mislim da je mala prije svega zato što je izazvana umjetno. Kriza nije izazvana nedostatkom dobara, novostvorenih vrijednosti, nedostatkom hrane ili nafte... Svega toga ima u izobilju! Problem je u neravnomjernoj distribuciji tih dobara! Uostalom, ta distribucija, i onako, nikada nije ravnomjerna! Uvjek je bilo, i biće, onih koji ugrabe više i onih koji ugrabe manje. Ali se, nekako, sada desilo da je raspodjela baš neravnomjerna: oni koji bi i u normalnim uslovioma ugrabili više, su našli načina da i pretjeraju u toj svojoj grabežljivosti, pa se ispostavilo da je onim drugima ostalo jako malo, nedovoljno i za golu egzistenciju. To je onda stvorilo probleme onima koji su prigrabili previše, jer, iako su već nakupili više nego što njima i njihovim neposrednim familijama može biti dovoljno do kraja života, oni žele još više, a da bi ugrabili još više neko mora kupovati njihove proizvode i usluge, ali su oni koji to obično rade iz one grupe kojoj dopadne manji dio... Valjda sada shvatate o čemu govorim?!Najveća nesreća u svemu tome je to što oni koji su uspjeli da si prigrabe lavovski dio dobara obično ne čitaju knjige. Jer da čitaju knjige vjerovatno bi iz njih naučili da je ovakvih situacija bilo i ranije u istoriji i da su se završile obično kobno baš po one koji su ugrabili previše. Da ponovim: ovakve situacije se obično završavaju kobno baš za one koji su ugrabili previše. Da li to oni shvataju? Po svemu sudeći, izgleda, da ne shvataju.

Meni ovdje padaju na pamet Romanovi; Ruska carska familija. Oni su stvarno bili pretjerali. Dok su oni živjeli u neviđenom izobilju, prosjećan rus je skapavao od gladi, doslovno! Zato su i završili kako su završili! Meni se danas zgadi kad čujem nekog amerikaniziranog rusa kako žali za Romanovima. Jedini za kim bi ti rusi trebali da žale danas je Petar Veliki, imperator koji je je prerušen u običnog šegrta otišao u Holandiju da izuči zanat brodograditelja i to znanje prenese u Rusiju, sa čim je i započela ruska industrijalizacija. Trebali bi ozbiljno da žale za imperatorom koji je umro od upale pluća koju je zaradio spašavajući davljenika, svog podanika, iz zaleđene Neve! Ali ti Romanovi, oni mi se baš gade. Samo nisu oni jedini; ništa bolji nisu ni Vindzorovi, Saudovi i ostala kraljevska fukara koja se do danas održala!

Ne treba zapostaviti ni činjenicu da savremeni ratovi imaju svoje korjene u distribuciji dobara. Do sada su čak i amerikanci shvatili da Sadam Husein nije imao ništa sa napadom na one tornjeve i Pentagon. Već je i maloj djeci jasno da su oni napali Irak zbog nafte. Još drastičniji je slučaj Libije. Do napada na Libiju, na prvi dan proljeća 2011 od strane Amerike i NATO pakta, Libija je bila najbogatija Afrička zemlja, sa najpravednijom distribucijom dobara u širem regionu. Zamislite kakav je to dobar ratni pljen bio: dobro se zaradi i kada orobiš mnogo siromašniju zemlju, ali se mnogo bolje ušićari kad orobiš one koji su dobrostojeći, a Libijci su to do nedavno i bili. Sumnjam da će to biti i u budućnosti. Ovi što su ih onako besomučno bombardovali, na kraju rata su im ispostaviti i račun za bombe koje su 'potrošili' ...

Još jedan dobar primjer je: Venecuela i slučaj Huga Čaveza. Iako naftom bogata zemlja, do nedavno prosječan venecuelanac nije od toga imao nikakve koristi, osim jeftinog benzina, što mu i nije mnogo koristilo jer nije mogao da si priušti auto. Do izbora Čaveza za predsjednika, po izvještajima IMF-a, Venecuela je imala 45% stanovništva ispod nivoa siromaštva. Na kraju prvog Čavezovog mandata taj broj je spao na 22%, i nastavlja da opada, po izvještajima iste agencije. Neko je radio na redistribuciji i zato je postao najveći neprijatelj zapadnih 'demokratskih' režima. Naime, Čavez je nacionalizovao naftu i tako prihode od nafte usmjerio u državni budžet umjesto u džepove multinacionalnih kompanija, izvan Venecuele. Sada imamo situaciju da se pet najvećih Američkih vojnih baza, izvan teritorije USA, nalazi na teritoriji Kolumbije. Došli su tamo pod maskom borbe protiv šverca droge, prevashodno kokaina. Na stranu što je cjena kokaina na američkom tržištu drastično opala od kako su oni tamo (po sistemu: što je veća ponuda, cjena je manja), nikome živom nije jasno šta će im najmoderniji avioni i ostala vojna tehnologija za borbu protiv narko-mafije?! U međuvremenu je cjena kokaina na tržištu pala jer teški vojni avioni, koji u Kolumbiju dovoze vojnu opremu, u povratku obično ne lete 'potpuno prazni'. Teška vojna oprema je potrebna da invazija na Venecuelu ili Boliviju ili neku drugu latinskoameričku državu može da se izvede iznenada, ako zatreba ili se ukaže pogodna prilika. Kolumbija trenutno ima više oružja po glavi stanovnika nego i jedna druga zemlja u svjetu! Interesantno je da to ni sami kolumbijanci ne znaju.
Dakle, distribucija dobara je glavni i jedini problem ove ekonomske krize, a ako do džumbusa stvarno dođe najviše će izgubiti baš oni koji najviše i imajau, pa bi bilo dobro, za njihovo dobro, da što prije počnu da djele sa drugima ta svoja dobra da ne bi ostali i bez njih a i bez glava, ako onim gladnima pukne film i odluče da uzimaju ono što im po PRIRODNOM pravu i pripada!!!
 

Najnoviji postovi

Na vrh