• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Okretanje traktora preko tuđe parcele

JamesDouglas

Član
Tu od
4 Svi 2025
Poruka
33
Moj susjed ima usku parcelu od cca 5.5 - 6 metara. Jedini način da se okreće sa traktorom je preko moje parcele. Ako ja posadim na cijeloj parceli tada on ne može raditi sa traktorom, vjerojatno ne bi mogao ni sa manjim Tomo Vinković ako želi vući priključke, odnosno morao bi raditi sa frezom i motikom. Da li zakon nalaže da ja na jednom dijelu parcele ne sadim ništa da bi njemu osigurao okretište za traktor i koliko metara u dužinu i širinu?

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
4,730
Kako se ne bi mogao okrenuti? Na 6 metara se 2 puta okrene...

A i druga stvar ako ne može nek ide u rilverc i radi u jednom smjeru.

Nema takvog zakona...

JamesDouglas

Član
Tu od
4 Svi 2025
Poruka
33

Znaci traktor srednje velicine koji vuce plug se moze okrenuti na 6 metara? Mislio sam da je radius okretanja znatno veci.

Posljednje uređivanje od moderatora:

JamesDouglas

Član
Tu od
4 Svi 2025
Poruka
33
Znači ne onaj najmanji Tomo Vinković, nego malo veći od toga, sa malo korpulentnijim kotačima. On se sada okreće preko moje parcele i to uđe cca 3-4 metra kad se okreće (toliko je po tragovima, ali plug je još širi. Očito da se neće uspjeti okrenuti samo na svojoj parceli.

Posljednje uređivanje od moderatora:

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
4,730
Znaš ti da traktor ima rikverc, hidraulični volan i razdvojene kočnice?

JamesDouglas

Član
Tu od
4 Svi 2025
Poruka
33
Otkupi ti od njega taj komad zemlje. Tako bi obojica riješili nerješiv problem.
Nemam ja potrebu otkupljivati jer nemam razloga da ulazim u njegov dio. Naprotiv, on ulazi u moje pa ja zbog njega ne mogu saditi na jednom dijelu svoje parcele.

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
4,730
Nemam ja potrebu otkupljivati jer nemam razloga da ulazim u njegov dio. Naprotiv, on ulazi u moje pa ja zbog njega ne mogu saditi na jednom dijelu svoje parcele.

Nikad od tebe poštenog poljoprivrednika 😂😆
O kojoj površini se radi?

JamesDouglas

Član
Tu od
4 Svi 2025
Poruka
33
I malo veći traktor okrene se na toj širini, jedino ako se on namjerno okreće na tvojem
Shvacam, znaci to ie neki tip komodnjak. Onda bi ja mogao posaditi i na tom dijelu i staviti ogradu da mi ne zgazi usjeve pa neka se on prdeca po svojoj parceli.

Imt 542 De lux

Dobro znana faca
Tu od
28 Kol 2010
Poruka
1,252
Ja se sa kombajnom koji ima heder 6 m okrenem na njivi koja je malo šira nego tvoja da kotačima ne nagazim susjedne njive

Ghost

Iskusan lik
Tu od
10 Ruj 2021
Poruka
1,882
Traktor "srednje veličine" je jako relativan pojam, imam zetor 6211 i okrenem ga na asfaltu, znači obična seoska cesta sa dvije trake, koliko je široka ta cesta ne znam točno, nisam mjerio ali znam da se zetor tu okrene bez blokiranja i bez rikverca. Ali kako rekoh, to je relativan pojam, kad je moj stari kupio 4911 tada je to bio VELIKI zetor, a danas je traktor od 120konja "mali" traktor. Činjenica je da je tvoje zemljište tvoje i da ono što posiješ/posadiš se ne smije gaziti/uništavati, nisi ti odgovoran što je njegova njiva uska...šta da su sa obje strane kanali umjesto njive? Kako bi onda okrenuo?

gost1975

Član
Tu od
20 Pro 2022
Poruka
80
otprilike ovako to krece:
moji stari su se u jednom trenutku vremena pofajtali vilama i zaprijetili ubojstvom djece, tako da pazite na sebe i svoje.
Ostavi si-mu 3m na glavicama i vintaj, ne vintas svaki dan. I da napisem "meter od meje nigdo se nije najel" kak tvoji tak i njegovi svati.

Posljednje uređivanje:

JamesDouglas

Član
Tu od
4 Svi 2025
Poruka
33
otprilike ovako to krece:
moji stari su se u jednom trenutku vremena pofajtali vilama i zaprijetili ubojstvom djece, tako da pazite na sebe i svoje.
Ostavi si-mu 3m na glavicama i vintaj, ne vintas svaki dan. I da napisem "meter od meje nigdo se nije najel" kak tvoji tak i njegovi svati.
Ali ovo na linku se odnosi na pristupni pur. Nisam imao vremena sve citati jer je puno teksta pa ne znam jesu li se potukli. Ali ovdje se radi o tome da tip ima usku parcelu, a veliki traktor. Naime ima i jednu drugu veliku parcelu pa je zato kupio grdosiju od traktora. I zato mu sad treba da gazi po mojoj parceli. Da mu treba pravo sluznosti da moze uopce doci na svoju parcelu dao bi mu odmah. Ali ovo je nesto drugo.

Najnoviji postovi

Na vrh